Закон про мобілізацію: одні й не мають наміру служити, а інші не бачать світла в кінці тунелю

|
Версия для печатиВерсия для печати

Українські військовики й ветерани поділилися з виданням Тиждень своїми думками про щойно ухвалений у другому читанні суперечливий законопроєкт № 10449.

Яна Зінкевич, народна депутатка, засновниця й командирка «Госпітальєрів»:

Я утрималася під час голосування за цей законопроєкт, бо не було враховано пункту про демобілізацію. На жаль, для ухвалення закону вистачило голосів.

Я оцінюю ухвалений закон негативно, тому що в ньому є обмеження прав громадян, а також не враховані потреби людей з інвалідністю. А це для мене одне з головних питань. Наприклад, не додано до переліку доглядальників усіх можливих родичів — раніше це могли бути і батьки, і діти, і чоловік або дружина.

Чи ухвалюватимуть окремо демобілізацію? Я думаю, що будуть пробувати це зробити, але не бачу конкретних напрацювань. В ідеалі, демобілізацію я бачу через 24 місяці, але якщо бути реалістами — 36 місяців.

Марія Берлінська, ветеранка, керівниця Центру підтримки аеророзвідки й проєкту Victory Drones:

Очевидно, що люди, які вже прослужили по два роки, а то й більше, мають розуміти, коли вони зможуть демобілізуватися.

Інакше ми заходимо в якийсь рабовласницький лад. Одні не служать і не думають служити, а інші втрачають здоров’я, життя. І не бачать світла в кінці тунелю, не мають можливості планувати власне життя, відпочити.

Як суспільство, ми не бачимо процесу справедливої мобілізації. У нас спільна біда, і ризики ми теж маємо ділити справедливо. Не може бути так, що одні включаються, а інші в них за спиною живуть звичним життям. Справедливо, якби можливість отримати повістку була б у всіх, включно з політичними елітами, бізнесовими елітами, держапаратом.

В Америці, в Ізраїлі високі посади часто обіймають люди, які відслужили в армії. Це засвідчує, що служба своїм, захист своїх — найвища цінність для такої людини. Важливіша навіть за власне життя.

Саме політичні еліти мають показувати приклад, демонструвати, що вони так само ризикують втратити ногу чи руку, життя, дістати контузію. Так це має працювати. В ухваленому законі ми цього не бачимо. Ми бачимо закручення гайок, але не бачимо, що за новими правилами служба нарешті стане обов’язком кожного.

Я вважаю популізмом заклики негайно відправити всіх депутатів в окопи. У нас має бути легітимна влада.

Але робити ротації цілком можливо. Чому б до 30 % чиновників, депутатів різних рівнів, представників судової та виконавчої влади нам за ротаційним принципом не відправляти на передову? Чому б цим людям також не служити? Щоб вони поверталися за рік-півтора, щоб заходили нові 30 %. Це був би сигнал для простих людей, що дійсно все по-чесному. І це дало б політичній еліті розуміння, що таке війна. Тоді рішення із забезпечення фронту ухвалюватимуть блискавично, бо це робитиме людина, яка посиділа під обстрілами.

Юлія Паєвська (Тайра), українська військовиця, парамедикиня:

Як на мене, питання призову — не питання одного цього закону. Мусить бути комплекс заходів у державі, які були б покликані встановити справедливі закони щодо військової служби. Особливо на лінії розмежування.

Має бути гідне соціальне забезпечення поранених, адекватна інформаційна політика, неухильне дотримання законів. Потрібні комплексні рішення. Не можу сказати, що нічого не робиться. Але, на мій погляд, є серйозні проблеми в усіх цих царинах.

Зображення: Тиждень

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 30 квітня
20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]