Віталій Шилан: "Таємний план Б" від Германа Галущенко

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Нарешті! міністр енергетики України вельмишановний пан Герман Галущенко оприлюднив таємний "План Б" міністерства по врятуванню енергосистеми України, яку ракетними ударами по маневреним потужностям (ТЕС І ГЕС), розподільчим пристроям та підстанціям намагається знищити ворог. "Українці! Закупайте генератори та повербанки щоб пережити наступну зиму!": генерацію у кожну хату, накопичувач енергії – у кожну квартиру! Максимальне розосередження маневрової частини енергосистеми, про життєву необхідність якого з 2022 року наполегливо натякали Міністерству технічно освічені українці, досягнуто! Звісно, тепер на болотах паніка: всі засилля по повному знищенню регулюючої спроможності енергосистеми України та можливості розподілу і транспорту електроенергії до споживачів, коту під хвіст! Ми перемогли!

Проте, у пересічного українця, який ознайомився з "Планом Б", постає декілька делікатних питань до міністра на тлі його бравурних заяв на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбулася у Чернівцях під головуванням Президента України Володимира Зеленського.

По перше: що міністерство робило останні два роки для реалізації "проектів для нарощування та масштабування маневрових потужностей", яка почалась, згідно заяві міністра, тільки зараз? Та чому тільки зараз "наші групи вже працюють у країнах, які запропонували використати старе маневрове обладнання як донорів для ремонту устаткування"?

По друге: яким чином міністерство планує реалізувати "найбільш швидке рішення для відновлення і нарощування потужностей – ремонт того, що пошкоджено", якщо, згідно попередніх заяв пана міністра, на відновлення вщент зруйнованих ТЕС І ГЕС знадобиться не один рік. Та звісно, маємо надію, що орки абсолютно не спроможні попасти ракетою знову в те саме місце, що відремонтовано!

По третє: навіщо витрачати чималі кошти на ремонт морально архізастрілого і фізично майже мертвого обладнання наших ТЕС (пригадайте аварії зими 2020-2021 років), яке є базовим і не розраховано на регулювання енергосистеми (ми його "добивали" цим маневруванням останні роки)? Чи відомо міністерству про існування сучасного високоманевреного та досить потужного обладнання: потужних накопичувачів, а також - газотурбінних, газопоршневих, дизельгенераторних установок у модульному виконанні: привези, встанови на майданчик, підключи до розподільчого пристрою та джерела палива, і воно працює. Нарешті, може згадаємо про потужні установки бінарного циклу, а саме парогазові (ПГУ) або газопоршневі – термін будівництва яких: один – два роки!

По трете: за рахунок чого "не зважаючи на всі ці атаки, енергосистему втримано, вона збалансована і сьогодні працює стабільно", при втраті практично всієї маневрової генерації? Припускаю, що баланс і стабільність досягаються регулюванням споживання – простими віяловими відключеннями споживачів – тих самих пересічних українців.

По третє: за рахунок чого планується "збільшення пропускних спроможностей для імпорту електроенергії"? Ми розпочинаємо нове мережеве будівництво чи якимось іншим чином? До речі – чи все гаразд з "Бурштинським островом", після опублікованих заяв про прильоти до Бурштинської ТЕС?

По четверте: чому на тлі кризового стану енергосистеми України, з загрозою можливого масштабного "блек-ауту", пан міністр тратить левову частку свого часу та зусиль на просування "грандіозних планів" НАЕК "Енергоатом" по спорудженню двох базових атомних енергоблоків ВВЕР-1000 радянського проекту та двох майже "маневрених" атомних енергоблоків АР-1000 проекту Westinghause Electric на Хмельницькій АЕС? Чи дійсно шановний пане міністр вважає, що "побудова блоків АР-1000 є наша відповідь ворогу, який б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, а нові технології дадуть нам змогу вистояти", як було заявлено паном Германом Галущенко на "церемонії старту проекту зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією Westinghause Electric АР-1000" на майданчику Хмельницької у зв’язку з "початком підготовчих робіт для будівництва градирень майбутніх енергоблоків АР-1000"? Чи відомі пану міністру терміни спорудження таких енергоблоків та їх кошторисна вартість і те, що "відповідь ворогу" настане років через вісім – десять у найкращому випадку, якщо на це у воюючої за саме існування Україні знайдуться "вільні" 15 -20 мільярдів доларів? Та нарешті, чи відомо пану міністру, що розміщення, проектування та будівництво ядерних установок (зокрема АЕС) загальнодержавного значення без прийняття відповідного закону Верховною Радою України є злісним порушенням законодавства України, а участь у таких діях є посадовим злочином?

По-п’яте: риторичне питання: чи потрібно подальше існування Міністерства енергетики України після реалізації рекомендованого паном міністром "Плану Б"? Якщо у кожного пересічного українця знайдуться досить значні вільні кошти, збережені від донатів на ЗСУ, на побудову у себе на подвір’ї чи на балконі квартири своєї енергосистеми: з маневреною генерацією, розподільчим пристроєм, накопичувачем та системою розподілу по помешканню, то мабуть і функції міністерства він зможе взяти на свої плечі. Але це питання більш до пересічних українців, ніж до міністра енергетики."

Автор: Віталій Шилан, військовослужбовець ЗСУ, експерт з енергетики, екскерівник відділу кадрів ДП «Державний проектно-вишукувальний та науково-дослідний інститут «Укренергомережпроект»

(Джерело).

Зображення вгорі: Герман Галущенко. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]