РФ загрожує підводній інфраструктурі ЄС і Північної Америки - НАТО

|
Версия для печатиВерсия для печати

Безпека майже одного мільярда людей у Європі та Північній Америці перебуває під загрозою через спроби Росії атакувати великі вразливі місця підводної інфраструктури, зокрема вітроелектростанції, трубопроводи та електрокабелі.

Про це сказав заступник командувача Об'єднаного командування ВМС НАТО (MARCOM) віцеадмірал Дідьє Малетер, передає Укрінформ із посилання на The Guardian

За його словами, мережа підводних кабелів і труб, від яких залежить енергопостачання і зв'язок у Європі, не здатна протистояти «гібридній війні», яку ведуть Москва та інші супротивники НАТО.

«Ми знаємо, що росіяни розробили безліч гібридних бойових дій під водою, щоб порушити європейську економіку через кабелі, інтернет-кабелі, трубопроводи. Вся наша економіка під водою знаходиться під загрозою. Тому ми не наївні і ми (країни НАТО – ред.) працюємо разом», - заявив Малетер.

Він наголосив, що ситуація кардинально змінилася відтоді, як більша частина нинішньої підводної інфраструктури була вперше розроблена приватним сектором, що зробило її вкрай вразливою.

«Вони (відповідальні компанії – ред.) не знали, що така гібридна війна буде розвиватися так швидко. Понад 90% (інтернет-кабелів – ред.) знаходиться під водою. Всі наші канали зв'язку між США, Канадою та Європою проходять під водою, тому є багато вразливих місць», - додав він.

Попри зростання ролі офшорної вітроенергетики у досягненні кліматичних цілей, інфраструктура все ще має «системні вразливості», зазначив він.

«Це дуже важлива проблема, тому що це питання безпеки для майже 1 мільярда цивільних громадян країн-членів НАТО. Ми повинні бути захищені і добре забезпечені нашими життєво важливими підводними інфраструктурами», - підкреслив заступник командувача.

За словами Малетера, MARCOM має «понад сто атомних і звичайних підводних човнів», які патрулюють води, включаючи Арктику, Чорне море, Атлантику, Балтику і Середземномор'я.

Але навіть попри таку значну присутність, Альянс не в змозі захистити кожен об'єкт підводної інфраструктури, додав Малетер, і головна відповідальність за захист власної інфраструктури лежить на самих країнах.

«Ми знаємо, що є багато вразливих місць... Коли йдеться про морські об'єкти, перш за все, відповідальність лежить на державах. Наразі ми приділяємо особливу увагу росіянам, але дуже важко вести постійне спостереження за кожним кабелем, це неможливо. Багато країн - Норвегія, Швеція, Данія, розробили безпілотники, датчики, щоб мати можливість дуже швидко виявити (щось – ред.) підозріле», - сказав він.

На тлі зростання побоювань щодо підводної безпеки країни НАТО створюють центр, присвячений цьому питанню. Використовуючи програмне забезпечення зі штучним інтелектом, Об'єднане командування ВМС НАТО може виявляти та відстежувати підозрілу активність на морі, наприклад, коли кораблі вимикають автоматичну ідентифікаційну систему, щоб їх не можна було відстежити, або коли вони перебувають у певному районі. Альянс також використовує супутники, щоб виявляти підозрілу активність.

Як повідомлялося, загрози підводним кабелям і трубопроводам стали предметом особливої уваги західноєвропейських країн після вибухів на трубопроводах «Північний потік-1» і «Північний потік-2», побудованих для транспортування газу з Росії до Німеччини через Балтійське море у вересні 2022 року.

У травні 2023 року у НАТО заявили, що Росія може саботувати підводні кабелі, щоб покарати західні країни за підтримку України, а глобальні ризики для безпеки ще більше зросли після війни в Газі.

Торік на газопроводі Balticconnector сталася аварія, коли трубопровід був, імовірно, пошкоджений якорем зареєстрованого в Гонконгу судна Newnew Polar Bear, що прямував з Калінінграда у Санкт-Петербург. Інцидент стався у виключній економічній зоні Фінляндії. Одночасно з газопроводом було пошкоджено телекомунікаційний кабель, що з'єднує Естонію і Фінляндію.

Після цього НАТО оголосило про посилення патрулювання в Балтійському морі.

Шість європейських країн, які мають морські кордони у Північному морі, 9 квітня підписали угоду про співпрацю з метою захисту підводної інфраструктури, в тому числі від можливих російських атак.

Зображення вгорі: російський атомний підводний човен "Дмитрий Донской" пропливає під мостом Великий Бельт між Ютландією та Фаном через води Данії. Британці підозрювали, що він збирає інформацію про прокладені в регіоні інтернет-кабелі. Фото: GETTY IMAGES

Фото: @ludovic_pouille / X

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]