Партія "Слуга народу" під час великої війни отримала з держбюджету 870 мільйонів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Парламентські політичні партії у 2022 та 2023 роках отримали з державного бюджету 753,4 млн грн та 885,6 млн грн відповідно.

Про це свідчить звітність чотирьох політичних сил за 2022-2023 роки, що подолали 5% бар’єр у Верховній Раді: "Слуга Народу", "Європейська Солідарність", "Батьківщина" та "Голос", повідомляє YouControl.

"Слуга Народу"

Найбільшу суму отримала партія "Слуга народу" – на рахунки партії у 2022-2023 роках надійшло 1,2 млрд грн, у тому числі 870,9 млн грн – з державного бюджету.

Найбільший платіж однією сумою з рахунку партії "Слуга Народу" за цей період – це 130 млн грн на фінансування ЗСУ у 2022 році. Пресслужба НАЗК також повідомляла, що "Слуга Народу" повернула до держбюджету 49 млн грн невикористаних коштів державного фінансування за 2022 рік.

Крім того, правляча партія у 2022-2023 роках витратила 89 млн грн на оплату послуг з надання персоналу для партії ТОВ "Профмаркет Сервіс". Зараз ця компанія знаходиться в стадії припинення діяльності. Головою ліквідаційної комісії вказана Валентина Макарова – особа із таким же ім’ям, прізвищем та по батькові у фінзвітності "Слуги народу" вказана як головний бухгалтер або інша особа, уповноважена підписувати звітність.

Ще 32 млн грн партія сплатила ТОВ "Акамант" на оренду приміщень та супутні послуги. У цієї юрособи партія орендує головний офіс у Києві у конгресно-виставковому центрі "Парковий". Також за послуги суборенди приміщень партія заплатила близько 1,8 млн грн ТОВ "Київ інтернешенел конвеншен центр", одним з бенефіціарів якого є екснародний депутат України 8-9 скликань Максим Єфімов.

Понад 18,5 млн грн партійних коштів були перераховані ФОП Коломієць Євгеній Миколайович за ІТ та супутні послуги. За виробництво відеотворів і нарізок 5,4 млн грн отримав ФОП Музиченко Антон Вікторович. За інформаційні та інші послуги отримав від партії 6,5 млн грн ФОП Мосійчук Ілля Анатолійович.

За розміщення банерної реклами на сайті "РБК-Україна" партія "Слуга Народу" сплатила майже 7 млн грн на користь ТОВ "Юбіті медіа", бенефіціаром якого є Йосип Пінтус. Понад 7,75 млн грн за управління проєктами партія перерахувала ФОП Брензей Олена Олегівна, як є учасницею ГО "Команда Зеленського".

За юридичні послуги, надані ТОВ "Консіон", "Слуга народу" заплатила близько 2 млн грн. Учасником цієї компанії до серпня 2019 року був народний депутат 9 скликання від "Слуги народу" Сергій Іонушас. На суму понад 20 млн грн надало юрпослуги ТОВ "Кучма та партнери". Учасником цієї компанії є Василь Рафальський, який згідно з даними Єдиного державного реєстру декларацій, є чоловіком Ульяни Рафальської — головної інспекторки Держаної податкової служби.

"Європейська Солідарність"

Загальна сума надходжень партії у 2022-2023 роках склала близько 303 млн грн, з них 251,4 млн вона отримала з держбюджету.

Сукупний розмір платежів за цей же проміжок часу склав понад 385 млн грн. Найбільшу суму від партії за досліджуваний період отримала ГО "Солідарна справа громад" – понад 119 млн грн. Очолює цю громадську організацію Антоніна Бузило.

У 2022 році від партії отримали 17 млн грн за розміщення матеріалів ТОВ "Телеканал "Прями" та ПІІФТОВ "Телерадіокомпанія "НБМ" ("5 канал"). До листопада 2021 року бенефіціаром обох компаній був лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко.

Згідно з поданими звітами за 2022-2023 роки, партія орендує декілька офісів центрі Києва загальною площею понад 2 000 кв. м, а також 2 автомобілі Mercedes-Benz S класу.

"Батьківщина"

Загальна сума надходжень на рахунки Всеукраїнського об’єднання "Батьківщина" за 2022-2023 роки склала 168,78 млн грн. Основну частину цих надходжень складає державне фінансування діяльності партії з бюджету – 168,6 млн грн.

Лідером за отриманими від партії "Батьківщина" коштів стало АО "Адвокатська контора "Фінкель та Гіпмельсон". За 2022-2023 роки компанії було перераховано понад 20 млн грн. Учасниками адвокатського об’єднання є Олександр Ковальчук та Микола Титаренко. Останній, за даними ЗМІ, неодноразово представляв інтереси Юлії Тимошенко за різними справами у судах.

Сукупна сума зобов’язань "Батьківщини" на кінець 2023 року складала 8,12 млн грн.

У власності партії "Батьківщина" є квартира у Мукачево на Закарпатті. Також партія орендує декілька приміщень у Києві. У власності ВО "Батьківщина" зареєстровано 18 автотранспортних засобів, у 2022 і 2023 роках в оренді знаходилось 10 та 9 автівок відповідно.

"Голос"

Протягом 2021-2023 років державне фінансування партії "Голос" було призупинене, оскільки НАЗК виявило порушення. Одначе, наприкінці 2023 року партії відновили державне фінансування.

Згідно з даними spending.gov.ua, у першому кварталі 2024 року партія отримала майже 29 млн грн від держави. Загальна сума отриманих коштів за 2022-2023 роки склала понад 200 тис. грн.

Водночас витрати партії у 2023 році зменшилися майже у 22 рази та склали близько 580 тис. грн проти 12,6 млн грн у 2022-му.

На кінець 2023 року заборгованість партії "Голос" складає 9,37 млн грн. Найбільша сума — 2 млн грн боргу перед ФОП Богданов Юрій Геннадійович.

Авто у власності чи оренді у звіті "Голосу" за 2022-2023 роки не відображено. У 2022-му партія орендувала приміщення у центрі столиці, а у 2023 році – два об’єкти у Дарницькому та Шевченківському районах Києва.

"ОПЗЖ"

У 2022 році було припинено державне фінансування політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" через заборону її діяльності. Проте в січні 2022-го партія ще встигла отримати 25% від загальної суми держфінансування – 33,2 млн грн.

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]