Найбагатшу бізнес-вумен В'єтнаму засудили до страти за шахрайство: вона вкрала 12 мільярдів доларів — це 3% річного ВВП країни

|
Версия для печатиВерсия для печати

Суд у В'єтнамі засудив підприємницю Чіонг Мі Лан до страти. За версією звинувачення, вона за допомогою шахрайських схем привласнила понад 12 мільярдів доларів — суму приблизно 3% річного ВВП країни зі 100-мільйонним населенням.

67-річна Чіонг Мі Лан - одна з найвідоміших підприємниць В'єтнаму. Вона розпочинала свою кар'єру як продавець косметики на центральному ринку Хошимін. Коли наприкінці 1980-х влада комуністичного В'єтнаму запустила ринкові реформи, вона зайнялася операціями із землею та нерухомістю — як зазначає «Бі-бі-сі», на цьому в ті роки зробили собі статки багато найбагатших людей В'єтнаму. 2012 року Чіонг Мі Лан отримала контроль над Комерційним банком Сайгона. Він був створений шляхом злиття трьох банків, яким загрожував банкрутство, і незабаром став найбільшою приватною кредитною організацією у В'єтнамі за розміром активів.

Законодавство В'єтнаму не дозволяє одній людині володіти більш ніж 5% акцій будь-якого банку, проте Чіонг Мі Лан, використовуючи сотні підставних компаній та довірених осіб, фактично контролювала понад 90% Комерційного банку Сайгону. Вона розставляла своїх людей на ключові посади, після чого вони схвалювали багатомільйонні кредити фірмам, якими вона володіла, — за даними слідства, ці кредити становили 93% усіх кредитів, які видавали банк.

Значну частину цих грошей Чіонг Мі Лан переводила в готівку. Так, у період з 2019 року і до арешту 2022-го особистий водій підприємниці за її вказівкою зняв з рахунків і перевіз до її підвалу гроші на суму близько чотирьох мільярдів доларів.

Чіонг Мі Лан у масовому порядку платила хабарі за те, щоб її бізнес не піддавали аудиторським перевіркам. Гроші отримували найвищі чиновники. Одним із фігурантів справи став головний інспектор Центробанку В'єтнаму, якому вона заплатила п'ять мільйонів доларів.

Процес над Чіонг Мі Лан став одним із найбільших в історії В'єтнаму. Для надання свідчень було викликано 2700 осіб, у справі брали участь 10 прокурорів та близько 200 адвокатів. Матеріали справи вмістилися в 104 ящики загальною вагою шість тонн. Влада зробила процес відкритим та показовим — він максимально широко висвітлювався у підконтрольних державі ЗМІ, а представники звинувачення регулярно давали журналістам докладні коментарі.

Усього у справі проходили понад 80 обвинувачених, серед яких чиновники, відомі у країні бізнесмени та фінансисти. Серед фігурантів справи були чоловік Чіонг Мі Лан, гонконгський інвестор Ерік Чу та її племінниця. Вони отримали дев'ять та 17 років в'язниці відповідно.

Чіонг Мі Лан не визнала провину, але висловила каяття, заявивши в останньому слові, що погано розбиралася в банківському бізнесі і не мала достатнього «розуміння юридичних питань». Її адвокати заявили, що подадуть апеляцію.

Загальну шкоду від дій Чіонг Мі Лан прокуратура оцінила приблизно в 22 мільярди доларів — цю суму її зобов'язали виплатити штрафом. Як зазначає «Бі-бі-сі», є припущення, що смертний вирок — це спосіб чинити тиск на засуджену, щоб вона допомогла знайти вкрадені гроші в обмін на потенційне пом'якшення вироку на апеляцію. Reuters також наголошує, що хоча у В'єтнамі часто застосовують страту, її призначають за насильницькі, а не за економічні злочини.

У В'єтнамі з 2016 року проводять антикорупційну кампанію, яка одержала назву «Палючі печі». Її ініціатором став генсек Комуністичної партії Нгуєн Фу Чонг. Кампанія була розпочата як частина плану, в рамках якого до 2045 року В'єтнам має стати розвиненою країною з інноваційною економікою.

У ході кампанії сотні чиновників отримали тюремні терміни або дисциплінарні стягнення, а два президенти країни та два заступники прем'єр-міністра були змушені піти у відставку. Справа Чіонг Мі Лан — найбільша у рамках цієї кампанії. У той же час, як пише видання Гонконгу South China Morning Post, його результати можуть підірвати довіру міжнародних інвесторів, оскільки процес явно показав: у В'єтнамі можна роками вести незаконну діяльність у ключових секторах економіки, не привертаючи уваги влади.

Вгорі: Чіонг Мі Лан у суді в день винесення вироку. Фото: EPA / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]