Микола Штейнберг: Про ХАЕС 5,6 імені Галущенка

|
Версия для печатиВерсия для печати

"На Хмельницькій АЕС розпочато підготовку будівництва двох енергоблоків АР1000 за технологією Westinghouse. Про це повідомив прес-центр Міненерго. На жаль, що таке "підготовка до будівництва" прес-центр не розшифрував.

Не знаю, чи точно в прес-релізі Міністерства наведено слова тих, хто виступав на церемонії, але... "те, що написано олівцем, не вирубаєш сокирою". Довіримося прес-центру.

Отже, "У межах стратегічно важливої ​​для посилення енергетичної незалежності України українсько-американської співпраці на Хмельницькій АЕС розпочинається підготовка до зведення енергоблоків ХАЕС-5 та ХАЕС-6 за технологією Westinghouse АР1000. Днями на будівельній площадці станції розпочалися підготовчі роботи для будівництва градирень майбутніх енергоблоків. Участь у церемонії старту проекту взяли міністр енергетики Герман Галущенко, посол США в Україні Бріджит Брінк, в.о. голови правління АТ "НАЄК "Енергоатом" Петро Котін і президент та виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман".

"Це великий геополітичний проект спільного інтересу України та США. Технології, які ми разом будуватимемо і розвиватимемо, витісняти росіян з європейського ринку атомної енергетики", - підкреслив Герман Галущенко. Воістину так. Кожен проект, в який випадково вплутується Г.Г., стає "геополітичним" як, наприклад, будівництво газової турбінки потужністю 24 МВт.

Рот спікера "Енергоатому" (за сумісництвом - міністр енергетики України) завжди вивергає сенсації: "Очільник Міненерго нагадав, що у співпраці з українськими фахівцями Westinghouse за рекордний термін виготовив новий вид ядерного палива, що зруйнувало російську монополію на ринку". Пан спікер (по-народному, базікало), монополія зруйнована вже майже 20 років тому і, абсолютно точно, без вашої участі.

"Це був перший крок. Зараз ми робимо інший, аби посунути росіян із ринків завдяки співпраці в побудові реакторів нового для Європи типу – АР 1000. Це початок нашого великого шляху до нових перемог". Перемога, за перемогою! Жодного дня без подвигу! Половина країни сидить без електроенергії, а Г.Г. більше року не може ввести в роботу електростанцію потужністю всього 24 МВт. Ну хто це помітить? А тут 9 атомних блоків і кожен по мільйону – у кіловатах. А в доларах – ось, ось, у мільярдах. А щодо "посунути росіян з ринків" – то це ж роблять інші. Ті, хто вміє працювати, а не безперервно брехати.

Допустили до мікрофону і президента "Енергоатому", який "повідомив, що після завершення будівництва нових енергоблоків на Хмельницької АЕС потужності станції перевищуватимуть навіть потужності окупованої росіянами Запорізької АЕС… ХАЕС №5 стане першим у Європі атомним енергоблоком, побудованим за американською технологією АР 1000". Мрії, мрії... Наш АР-1000 першим вже точно не стане. Ті, хто вміють працювати, вперше вимовили слово АР-1000 всього рік тому, вже реально рушили вперед. А президент "Енергоатому", який персонально відповідає за введення в експлуатацію все тієї ж турбінки потужністю 24 МВт, все говорить, говорить, говорить.

Про президента і виконавчого директора Westinghouse Electric Company Патріка Фрагмана говорити не будемо. Він бізнесмен, відомо, що його компанії дуже потрібні гроші. Політичний престиж держави не його сфера інтересів.

І, насамкінець: "Пані посол Бріджіт Брінк своєю чергою наголосила, що США продовжуватимуть підтримку України у протистоянні російській агресії до победи у війні". Чудові слова! Але для порятунку України зараз нам потрібні снаряди. Нам потрібні танки, літаки та інша техніка, яка тисячами одиниць стоїть без діла на складах за океаном. Вона тут потрібна, на полі бою! Невже в Держдепі та Конгресі США так складно побудувати логічний ланцюжок - без снарядів, танків, літаків і ракет жоден з 9-ти разрекламованих блоків АР-1000 побудовані не будуть НІКОЛИ. Дайте зброю, безкоштовно чи кредит – потім розберемося. Президент і речник "Енергоатому" Вам нічого не говорили про те, що нам потрібна зброя? Президент і речник "Енергоатому" Вам нічого не казали, що нам, щоб вижити, зараз потрібні мобільні електростанції, інші генератори малої потужності, а не АР-1000. Нам потрібні малі генеруючі потужності. БАГАТО, ДУЖЕ БАГАТО! А церемонія початку будівництва (якщо вона відбудеться!) буде потім, коли завдяки снарядам, танкам, літакам та ракетам, та ЕЛЕКТРОСТАНЦІЯМ МАЛОГО ПОТУЖНОСТІ ми прийдемо до миру. Не розпочинають будівництво нових АЕС під час війни, під гуркіт бомб і виття повітряної тривоги. Невже так складно зрозуміти цю істину?

Ну, і насамкінець. Прес-служба Міністерства відзначилася вкотре: "Зазначимо, що для відповідного будівництва було розроблено та затверджено техніко-економічне обґрунтування". Я розумію, що служба заплуталася у словесному потопі, який викидає речник "Енергоатому". Запам'ятайте, будь ласка: ТЕО затверджено лише для блоків 3 та 4 Хмельницької АЕС і щоб розпочати саме їхнє будівництво розглядається проект закону. А ось ТЕО блоків 5 та 6 Хмельницької АЕС лише передано на державну експертизу. Тож говорити про початок будівництва… Згадав вираз: "там ще кінь не валявся".

Тільки зараз дійшло - так це ж ви заплутали посла, а спікер ваш зовсім ні до чого. Втім, він взагалі "ні до чого".

P.S. Звертаю увагу читача, що все це проходило в день обстрілу Трипільської ТЕС, яка нажаль була знищена орками. Але спікер "Енергоатому" (за сумісництвом - міністр енергетики України) не зупинився на шляху піару та замість того щоб оперативно реагувати на загрози які виникли в енергетиці, поїхав робити свою основну роботу – надягати рожеві окуляри."

Автор: Микола Штейнберг, експерт в галузі енергетики

(Джерело).

Зображення вгорі: Герман Галущенко. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]