Макрон понюхав пороху: як Франція протистоїть рф та допомагає ЗСУ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Макрон взяв участь у церемонії закладення порохового заводу, який уже за рік має постачати продукцію Україні. Востаннє завод на цьому місці терміново створювали під час Першої світової.

Президент Макрон здійснив гучну поїздку на будівництво порохового заводу. Майже двадцять років тому французька влада, впевнена в тому, що повномасштабна війна до Європи більше не повернеться, розібрали старий завод, терміново збудований на цьому місці в місті Бержераку в розпал Першої світової, і екскаваторами зачистили територію від шкідливих залишків виробництва. Сьогодні, коли Макрон взяв на себе роль ударної європейської зброї, виробництво буде терміново відтворено — і перший порох звідси заповнить 155-мілімітрові снаряди для ЗСУ менше ніж за рік, пообіцяли в адміністрації французького президента. Про те, як Франція переходить "на воєнні рейки", і як це допоможе Україні, йдеться у статті видання novayagazeta.

Пороховий завод EURENCO має розпочати роботу у першому кварталі 2025 року та виробляти на рік 1200 тонн пороху. Порох «майже одразу» потрапить до снарядів, які будуть відправлені українській армії, повідомило джерело в Єлисейському; і загалом, 80% продукції цього заводу планується постачати «на потреби України». Йдеться насамперед про порох для 155-міліметрових снарядів, призначених французьким гарматам «Цезар».

EURENCO — французьке підприємство, яке на 100% належить державі. Група була створена шляхом об'єднання французького Національного товариства порохів та вибухових речовин (SNPE) та його шведського та бельгійського аналогів. Сьогодні це європейський лідер у виробництві пороху та вибухових речовин. «Вибухівка виробництва EURENCO включена у французькі та багато європейських боєприпасів: бомби, боєголовки, торпеди, ракети, снаряди та боєприпаси середнього калібру», — розповіло джерело в Єлисейському.

Крім Франції EURENCO має виробництва у Швеції, Бельгії та США. Саме до Швеції підприємство перевело все виробництво пороху, після того як у 2007-му пороховий завод у Бержераці було закрито та розібрано. У цьому 26-тисячному місті на південному заході країни у компанії залишився завод з виробництва модульних метальних зарядів (їх закладають у ствол за снарядом для його приведення в дію та регулювання дальності стрільби).

Перед президентським візитом його радник повідомив про те, що з 2024 по 2026 рік у Франції EURENCO «збільшить виробництво великокаліберного пороху в 10 разів, модульних метальних зарядів — у два рази: з 500 тисяч до 1,2 млн на рік».

Макрон насамперед відвідав — у касці та халаті — діюче виробництво, а потім сфотографувався на церемонії закладки «першого каменю» порохового заводу.

Президент Франції Еммануель Макрон (в центрі) та генеральний директор EURENCO Тьєррі Франку (праворуч) під час відвідин заводу компанії Eurenco. Фото: Bernard Patrick / Pool / ABACA

Поруч із ним були представники місцевої влади (що висловлювали у коментарях журналістам велике задоволення за фактом створення «250 прямих робочих місць» та ще невідомо скількох «непрямих»), а також голова генштабу збройних сил Франції Тьєррі Бюркар, генеральний делегат із озброєнь Тьєррі Шива, міністр економіки Брюно Ле Мер, міністр збройних сил Себастьян Лекорню та начальники всіх найбільших французьких підприємств ВПК.

Представницькість делегації говорила про те, що це був не просто банальний виїзд на церемонію початку будівництва промислового об'єкта, а ще й демонстрація французьким громадянам того факту, що будівництво «військової економіки» йде «повним ходом».

До побудови військової економіки Макрон закликав за три з невеликим місяці після 24.02.2022 — виступаючи на галузевій виставці Eurosatory. І з того часу двічі проводив показові «інвентаризації» будівництва (27 жовтня 2022 року у місті Бурже на заводі Nexter та 28 березня 2023 року в Єлисейському палаці»).

У нинішньому «огляді» брали участь начальники таких гігантів, як:

  • Dassault Aviation,
  • MBDA,
  • Thales,
  • Airbus Helicopters,
  • Aubert & Duval (виробник сталі, що використовується як для підводних човнів та літаків, так і для гармат «Цезар»),
  • Naval Group (саме вона колись мала поставити Росії вертольотоносці Mistral, що стали легендарними),
  • KNDS France (наприкінці березня було оголошено, що ця франко-німецька група розпочне виробництво озброєнь та боєприпасів в Україні).

Під час наради гігантів промисловості та президента нам, журналістам, розіслали довідку про те, яких успіхів уже вдалося досягти уряду та бізнесу у справі побудови «військової економіки», основні принципи якої, за словами самого Макрона, прості: «виробляти набагато більше та швидше» .

Проблема в тому — і на цю тему висловилися вже багато французьких експертів, — що оборонна галузь після закінчення холодної війни за багатьма напрямами була настільки розібрана, що відновлювати її до стану по-справжньому «військової економіки» доведеться як мінімум кілька років. Хоча якщо комусь у Європі це і під силу, то це, звичайно, Франції.

Вона має «сильні сторони — її промисловість, її армію, тож ця військова економіка — вона також і для нас», — нагадав Макрон, вийшовши до журналістів після наради.

При цьому, наприклад, у справі виробництва снарядів президент, який з графіками в руках демонстрував досягнуті успіхи, називав цифри, які поки що можна назвати мізером, за мірками щоденних «потреб фронту». 15 000 снарядів, що виготовляються сьогодні у всій Франції за рік, — це приблизно денна потреба української армії. Наразі українці використовують у три-чотири рази менше.

Президент Франції Еммануель Макрон, міністр економіки, фінансів, промислового та цифрового суверенітету Брюно Ле Мер, генеральний директор EURENCO Тьєррі Франку під час прес-конференції за підсумками відвідування заводу, 11 квітня 2024 р. Фото: Bernard Patrick / Pool / ABACA

«Протягом останніх двох років усі говорили один одному, ну чому ми не можемо робити швидше? Чому ми не можемо постачати більше зброї Україні? Просто тому, що втрата м'язової маси відбувається дуже швидко. А для відновлення потрібно набагато більше часу. А реальність полягає в тому, що ми сьогодні значною мірою оплачуємо недоінвестиції минулого», — говорив міністр збройних сил Лекорню на спеціально скликаній прес-конференції наприкінці березня.

Хоча успіхи у Франції вже є, зазначили у Єлисейському 11 квітня під час візиту до Бержерака.

ДОВІДКА

Військова економіка. Успіхи Франції

Серед іншого в довідці Єлисейського зазначено «прискорення розміщення» військових замовлень «для задоволення наших потреб та потреб наших союзників»: 20 мільярдів євро замовлень у 2023 році (порівняно із середніми 15 мільярдами євро у період з 2017 по 2022 рік та 9,5 мільярда) євро у період з 2012 по 2016 рік).

У довідці також наголошено на прискоренні випуску деяких видів військової техніки:

безпілотників DELAIR - з 30 до 15 місяців;

потроїння виробництва гармат Caesar та скорочення термінів виробництва кожної з 30 до 15 місяців;

скорочення часу виробництва ракет Mistral із 24 до 15 місяців;

збільшення виробництва літаків Rafale з одного до трьох на місяць;

скорочення часу виробництва радарів ППО GM200 з 18 до 6 місяців.

У довідці повідомляється про спрощення адміністративних процедур, для чого створено Управління оборонної промисловості. Розказано і про «приблизно двадцять» фактів перенесення військових виробництв назад до Франції, і забезпечення стабільного фінансування підприємств сектору.

Ведеться і «кадрова робота», у тому числі «роздуми про винагороду працівників ВПК з погляду нарахування відсотків, оплати понаднормових».

Крім того, Єлисейський палац розповів про підписання з початку 2024 року договорів на виробництво в Україні продукції французьких підприємств ARQUUS, DELAIR і NEXTER (що є частиною згаданого KNDS).

Нарешті, наголошено на готовності «проводити реквізиції у разі необхідності прискорення темпів і скорочення термінів виробництва».

«Ми всі бачимо, що світ зараз змінюється, тож нам необхідно виробляти більше — одночасно, щоб підтримувати українців перед цією *** і щоб захистити самих себе. Ця динаміка була запущена по всій Європі та в усьому світі», — сказав Макрон журналістам і навів приклад EURENCO, чий голова стояв поруч із міністрами економіки та збройних сил: завод з виробництва модульних зарядів «працює безупинно і вже подвоїв виробництво».

На запитання «чи сумісна військова економіка з дефіцитом бюджету», президент Франції відповів: «Звичайно, тому що вона виробляє багатство. І ми не знизимо дефіциту, зменшуючи промислове виробництво. Все зовсім навпаки».

Далі президент розповів про розпочатий ним процес «реіндустріалізації Франції», в який, звичайно, вписується «відродження» порохового заводу.

«Це гарний символ… Трохи більше ста років тому, під час Першої світової війни, тут, на місці, яке зараз стало пусткою, було виробництво пороху (створено 1915-го. — Ю. С.). Було кілька тисяч працівників. Воно було закрито <…>, тут залишилася пустка, місце навіть було очищене від шкідливих залишків виробництва. <…> Ми знову створимо промислове підприємство і знову робитимемо тут порох», — сказав президент і чомусь усміхнувся.

На питання, що прозвучало раніше: «Війна — це добре для створення робочих місць?» — Макрон, який до 24.02.2022, здається, найбільше у цьому світі доклав зусиль у спробах утихомирити «російських друзів», відповів: «Я б так не сказав. Я віддаю перевагу світу. Але промисловість, реіндустріалізація це добре для створення робочих місць».

Нагадавши про військову допомогу, яку Франція надає Україні (зокрема про зростання постачання далекобійних ракет), Макрон відповів і на запитання, що буде, якщо США так і не нададуть пакету військової допомоги на 60 млрд євро. Сказав: «Європейці мають бути готовими. Це сенс того, що я говорив у лютому (на Конференції на підтримку України в Парижі. — Ю. С.). <…> Ми пліч-о-пліч працюємо над цим разом з Німеччиною. <…> Можливо, ми маємо зробити більше, якщо американці не зроблять. Ми не можемо покинути Україну! Тому що Україна – це 1500 кілометрів звідси*. Це означає, що йдеться про нашу власну безпеку. Про можливість для Європи бути у світі».

P.S.

У Макрона запитали, що він думає про проведення Форуму миру у Швейцарії 15 і 16 червня, «Чи хороший обраний таймінг для переговорів і чи буде там Франція?». Він відповів: «Я думаю, що це дуже хороша ініціатива, яка дозволить зібрати всі країни для того, щоб саме підготувати умови миру. Тож ми над цим тісно працюємо — і ми будемо на цій зустрічі з усіма країнами, які хочуть ДОВГОТЕРКОВОГО світу».

Відомо, що Росію на конференцію не запрошували — такою була вимога України.

* Мається на увазі від Страсбурга до Львова - як раніше вже говорив Макрон, а зараз не зробив поправку на Бержерак.

Вгорі: закладка "першого каменю" порохового заводу EURENCO. Бержерак, 11 квітня 2024 р. Фото: Ludovic MARIN / POOL / AFP

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]