Хто заробить на відновленні інфраструктури під час війни

|
Версия для печатиВерсия для печати

БізнесЦензор проаналізував основні бюджети регіональних служб відновлення на утримання та ремонт доріг та встановив фаворитів дорожніх підрядів у різних областях України.

13 січня уряд утворив Агентство відновлення та розвитку інфраструктури, об’єднавши Держагентствоінфраструктурних проектів з Держагентством автомобільних доріг України "Укравтодор".

В спадок від "Укравтодору" Агентство отримало мережу обласних служб, що трансформувались у служби відновленнята розвитку інфраструктури і зараз займаються всіма проєктами відбудови: у своїй області організовують та проводять тендери, обирають підрядників.

У 2023 році фокус роботи Агентства зосереджений на енергетичній інфраструктурі, дорогах та мостах, житлі і об'єктах соціальної інфраструктури в 11 регіонах: Чернігівській, Сумській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій, Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській та Київській областях.

Агентство з відновлення займається будівництвом водогонів довжиною 87 км для відновлення централізованого водопостачання міст і сіл, що постраждали через підрив дамби Каховської ГЕС. Вартість проєкту більше 10 млрд грн.

Якщо ж розглядати основний бюджет регіональних служб відновлення та розвитку інфраструктури – в цьому році вони вже провели закупівель на близько 68 млрд грн.

Основні тендера на реконструкцію водогонів та електростанцій отримали дорожні компанії – лідери підрядів часів "Великого будівництва", так звані члени дорожнього картелю.

Звідки взявся в Україні "дорожній картель"?

Влітку 2019 року дев’ять дорожніх компаній заснували Національну асоціацію дорожників України.

Згодом члени асоціації почали вигравати всі масштабні тендери Укравтодору під час проєкту Президента "Великебу дівництво".

До картелю зараз відносять п’ять основних компаній- засновників асоціації, що спеціалізуються на будівництві та ремонті автодоріг:

-ТОВ "Автомагістраль-Південь"

-ТОВ "Ростдорстрой"

-ТОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл"

-ТОВ "Група компаній "Автострада"

-ТОВ "Техно-Буд-Центр"

Через повномасштабну війну акценти з укладання доріг змістились на будівництво водогонів та електростанцій, куди направились основні бюджети на відновлення.

Як виявив огляд цьогорічних тендерів, самим найбільшим дорожнім компаніям – лідерам підрядів "Великого будівництва" - довірили будувати і водогони, і електростанції.

Компанії – підрядники регіональних служб відновлення

ТОВ "Автомагістраль-Південь" зареєстрована в Одесі, власником є місцевий бізнесмен Олександр Бойко. Як розповідав в інтерв’ю "Економічній правді" ще один бізнесмен на дорожніх підрядах Араїк Амірханян, "Автомагістраль-Південь" курував консультант "Великого будівництва" Юрій Голик.

ТОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" належить турецьким бізнесменам Онуру та Іхсану Четінджевізам.

ТОВ "Ростдорстрой" (РДС) засноване в Одесі у 2005 році, входить у групу Євгена Коновалова і Юрія Шумахера. Останній є депутатом Одеської міськради від партії "Довіряй ділам" мера міста Геннадія Труханова.

ТОВ "Група компаній "Автосрада" належить вінницькому підприємцю Максиму Шкілю, який є засновником холдингу MS Capital. Головні активи групи: ТОВ "Спільне українсько-німецьке підприємство "Автострада", ТОВ "Перша логістична компанія", ТОВ "3С Групп", а також кілька гранітних кар'єрів та агрокомпаній.

ТОВ "Техно-Буд-Центр" належить тернопільським підприємцям Юрію Ханіну та Андрію Яремі.

ТОВ "ПБС" офіційно належить колишній співробітниці гірськолижного курорту "Буковель" Іванни Непік. А фактично належить депутатові Івано-Франківської обласної ради Олександрові Шевченку, ексдиректору туристичного комплексу "Буковель", що контролюється групою Ігоря Коломойського.

ТОВ "Славдорстрой" входить до Слав груп Едуарда Бондаренка, що є головою правління ПАТ "Донбасенерго".

ТОВ "ШБУ-77" належить мешканцю Броварів Андрію Білоусу, фірма також зареєстрована у Броварах на Київщині, хоча у 2021 році переїздила на Закарпаття. Традиційно вважалась фаворитом дорожніх служб у Закарпатській та Чернівецькій областях.

ТОВ "ШРБУ-48" заснована в Умані на Черкащині, належить уманському бізнесмену Бахтіяру Сапаєву (90%), Ігорю Воткалюку (5%) та Руслану Губі (5%). Напочатку нульових Бахтіяр Сапаєв очолював Службу автодоріг у Черкаській області, і навіть згодом якийсь час був у кріслі голови ДАК "Автомобільні дороги України". Ігор Воткалюк до сих пір значиться у підписантах ПАТ "Уманьавтодор", раніше в директорах ПАТ значились і Бахтіяр Сапаєв, і Руслан Губа.

ТОВ "Волиньдорбуд" зареєстроване у Ковелі у 2019 році. Місцеві ЗМІ пов’язують фірму з підприємцем Степаном Івахівим, що є власником групи "Континіум" яка контролює мережу АЗС WOG. Та з молодшим партнером Ігоря Коломойського - Ігорем Палицею. У 2021 і 2022 роках фірма була одним із лідерів з освоєння коштів на будівництві і ремонтах автомобільних доріг у Волинській області, хоча на той момент у неї не було власної техніки для таких підрядів, але фірма вийшла з положення орендою її у родичів і друзів Ігоря Палиці. Офіційні засновники "Волиньдорбуду" Руслан Курило та Юрій Романко .

ТОВ "Луцькавтодор-сервіс" раніше був дочірнім підприємством "Луцькавтодору", входить до корпорації дорожніх компаній "ЛАД", у якій є виконавцем деяких проєктів із ремонту доріг. Корпорацію тридцять років тому заснував бізнесмен Юрій Ольховий, який керував місцевим шляхо-будівельним управлінням в радянські часи. У 2009-2010 роках Ольховий очолював Службу автомобільних доріг у Волинській області. Зараз офіційними власниками компанії є Вадим Заяць та Оксана Смялко.

ТОВ "ДС Пром Груп" належить Дмитру Мусієнко з міста Конотоп.

ТОВ "Міжнародний проектний інститут" заснований у грудні 2018 року Євгеном Петрощуком, колишнім підлеглим Олександра Кубракова, віцепрем’єр-міністра з відновлення України.

У грудні 2019 року співзасновник "Міжнародного проектного інституту" Петрощук став радником з питань будівництва та реконструкції доріг державного значення у Держагентстві автодоріг України (Укравтодор), що тоді очолював Олександр Кубраков. Проте знайомі вони ще раніше: у 2011 році Кубраков та Петрощук були членами робочої групи з реалізації Стратегії розвитку Києва Київської держміськадміністрації, яку тоді очолював Олександр Попов. У 2020-21 рр Євген Петрощук став першим заступником голови Служби автомобільних доріг у Закарпатській області.

У 2021 році "Міжнародний проектний інститут" підозрювали у підробці документів стосовно робіт на Подільському мосту у Києві на 3 млрд грн.

Петрощук залишався серед власників "Міжнародного проектного інституту" до початку 2020 року. Зараз у власниках зазначена киянка Інна Кобзар та через компанію KMN SPOL. s.r.o. громадянин Чехії Микола Сбоєв.

ТОВ "Юніотрансбілдінг" з юрадресою у Луцьку та статутним капіталом у 10 тис грн дебютувало в держзакупівлях у 2017 році – займалась ямковим ремонтом доріг у Рівному для місцевого комунального підприємства. Тоді рівненські податківці виявили, що фірма фіктивна, не має робітників і техніки для виконання робіт. Тим не менш у 2022 році "Юніонтрансбілдінг" зайшла на дорожні підряди двох містечок на Донеччині – у Покровськ та Мирноград, там відремонтувало дороги на 6 млн грн. У цьому році отримало тендерів вже на 232,67 млн грн, більшістю знову у громадах цих насправді невеличких містечок на Донеччині.

Майже щороку у фірмі змінюється номінальний власник. Зараз ним виступає мешканець Дніпра Андрій Подосовський, директором значиться також мешканець Дніпра Ельдар Бурієв, що був у власниках до Подосовського.

ТОВ "Європейська дорожньо-будівельна компанія" належить через ТОВ "Пейд" Мусліму Кєлоєву, що довгий час постачав нафтопродукти у морські порти одеського регіону.

ТОВ "Енергетично-дорожнє будівництво" зареєстроване у 2005 році у Каневі, у власниках значиться Максим Кокарєв, Юрій Клімов, Олександр Кіблік, Андрій Косіцин.

ТОВ "Спецбудстроймонтаж" пов’язане з родиною першого зама голови Вінницької облради Володимира Кістіона. Серед засновників фірми був його син, Дмитро Кістіон, що зараз очолює "Вінницяоблводоканал".

ТОВ "Укртрансміст" засноване у 2006 році у Києві, зараз у власниках зазначений Микола Ігоревич Карнаков, раніше директором був Ігор Анатолійович Карнаков. За даними видання "Наші гроші" , Ігор Карнаков був підписантом ТОВ "Шляхове будівництво

"Альтком", яке входило до однойменної промислово-фінансової групи донецького підприємця Олександра Тісленко. За часів президентства Віктора Януковича та підготовки до Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році "Альтком" Тісленка був основним отримувачем державних підрядів.

У 2021 році НАБУ та САП повідомили Тісленку про підозру в наданні колишньому керівнику "Укравтодору" Славоміру Новаку хабарів як "абонентську плату" за "лояльність" до компаній Тісленка. Загалом, як встановили НАБУ й САП, йшлось про $575 тис та 70 тис євро впродовж 2017 – 2019 років.

Сам "Укртрансміст" неодноразово фігурував у кримінальних провадженнях за фактом можливої розтрати бюджетних коштів. Наприклад, "Укртрансміст" фігурує у провадженнях щодо розкрадання на дорожніх ремонтах та реконструкції розв’язок у столиці. Поліція Полтавської області відкривала кримінальну справу проти "Укртрансміст" через нелегальний видобуток піску для ремонту мостів і автодоріг у 2017-2020 роках.

ТОВ "Авакс Проф" належить тернопільському підприємцю Олександру Ярмоленко, що є чоловіком депутата Тернопільської облради Ольги Ярмоленко.

БізнесЦензор відібрав найбільші підряди по областям, які отримали ці компанії.

Дніпропетровщина

З початку цього року Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Дніпропетровській області провела тендерів на 13, 03 млрд грн.

Основна трійка підрядників виглядає так: ТОВ "Автомагістраль-Південь" (5,32 млрд грн), ТОВ "Група компаній "Автострада" (5,3 млрд грн), ТОВ "РДС" - 1,99 млрд грн.

Мова йде про три підряди на будівництво магістральних водогонів: р. Інгулець-Південне водосховище; Хортиця-Томаківка-Марганець; Марганець-Нікополь-Покров.

Згідно планів проєктів, основний обсяг фінансування за ними має надійти підрядникам лише у 2024 році.

Львівщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Львівській області провела тендерів на 9,26 млрд грн.

Основний підрядник - турецька "Онур Конструкціон Інернешнл", що отримала шість підрядів на 8,71 млрд грн. Це інженерні і будівельні роботи, що "не підлягають розголошенню".

Відкритий громадськості лише один тендер служби відновлення для "Онура" - капітальний ремонт мостового переходу на трасі М-06 Київ – Чоп за 47, 65 млн грн

Харківщина

З початку року місцева Служба відновлення та розвитку інфраструктури провела тендерів на 8,9 млрд грн.

Найбільші суми одержали ТОВ "Укртрансміст" (на 2,08 млрд грн), ТОВ "РДС" (1,91 млрд грн) та ТОВ "Автомагістраль-Південь" (1,89 млрд грн).

ТОВ "Укртрансміст" одержало понад два мільярди гривень на реконструкцію двох секретних об’єктів. Угоди були укладені у червні та липні без проведення торгів, договори та кошториси у систему Prozorro не завантажувались.

ТОВ "РДС" (Ростдорстрой) одержало в області чотири тендери з дорожніх робіт: з реконструкції мосту, ремонту ділянок автодороги Харків-Зміїв-Балаклія-Гороховатка та влаштуванні тимчасової переправи, загалом на 1,89 млрд грн.

ТОВ "Автомагістраль-Південь" отримала на Харківщині загалом сім тендерів на 1,89 млрд грн, п’ять з яких на експлуатаційне утримання доріг. Один на капремонт мосту на трасі Р-79 /М-18/ - Сахновщина – Ізюм – Куп’янськ – контрольно-пропускний пункт "Піски", другий – на реконструкцію мосту на дорозі М-03 Київ - Харків - Довжанський.

Запоріжжя

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Запорізькій області провела тендерів на 7,24 млрд грн. Левова частка бюджету дісталась ТОВ "Автомагістраль-Південь", що за 5,42 млрд грн проводитиме інженерні та будівельні роботи (з розробкою проектної документації) на секретному об’єкті. Та ТОВ "Славдорстрой", що отримало підряд на такі самі "засекречені" роботи за 645 млн грн.

Одещина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Одеській області провела тендерів на 6,39 млрд грн. Основні підрядники – ТОВ "Ростдорстрой" ( 2,82 млрд грн) та ТОВ "Автомагістраль-південь" ( 2,96 млрд грн).

ТОВ "Ростдорстрой" отримала два підряди на 2,82 млрд грн на "будівництво трубопроводів, шосе та доріг" за повністю закритими тендерами. ТОВ "Автомагістраль-Південь" на двох закритих тендерах отримала 2.45 млрд грн та 219 млн грн, за утримання штучних споруд на дорогах – 240 млн грн, за будівництво пішоходного переходу на трасі М-15 Одеса-Рені – 51 млн грн.

Полтавщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Полтавській області провела тендерів на 6,21 млрд грн. Основний бюджет поділили між двома підрядниками ТОВ "РДС" ( 3,41 млрд грн), ТОВ "ШРБУ-48" - 2,60 млрд грн).

ТОВ "РДС" отримала гроші на двох підрядах з реконструкції електростанцій, в одному випадку з будівництвом фортифікаційної споруди. Підряди провели без використання електронної системи, угоди не були опубліковані, напевно, через питання безпеки об’єктів.

ТОВ "ШРБУ-48" також залишилась з двома підрядами з реконструкції електростанції з фортифікаційною спорудою та без, що також були засекречені.

Чернігівщина

Служба з відновлення та розвитку інфраструктури Чернігівської області провела тендерів на 5,5 млрд грн.

Один з найбільших підрядників – "Група компаній "Автострада", що отримала тут замовлень загалом на 3,8 млрд грн. За ці кошти "Автострада" має реконструювати електростанції та утримувати дороги в області.

ТОВ "Автомагстраль-Південь" на другому місті - 834 млн грн (капремонт мостів через р Десна та річку Сейм, капремонт дороги Н-07 Київ – Суми – Юнаківка та ремонт шлязопроводу на дорозі М-02 Кіпті - Глухів – Бачівськ.

ТОВ "ДС Пром Груп" отримало 478 млн грн на послуги з утримання доріг.

Житомирщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Житомирській області з початку року провела закупівлі на 4 млрд грн.

Основні підрядники – ТОВ "Онур Конструкціон Інтернешнл" на 2,54 млрд грн та ТОВ "Група компаній "Автосрада" на 765 млн грн.

"Онур" отримав від служби відновлення три тендери, два з реконструкції засекречених об’єктів за 1,58 млрд грн та 262 млн грн та один підряд з експлуатаційного утримання автодоріг області протяжністю 631 км за 681,27 млн грн.

Останній тендер відбувався через аукціон, на який крім "Онура" прийшли "Всеукраїнський дорожній консорціум" та "Ростдорстрой". Незважаючи на те, що їх пропозиції були дешевші, замовник їх відхилив, віддавши перевагу найдорожчій пропозиції "Онура".

Київщина

З початку 2023 року Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Київській області оголошувала тендерів на майже 1,5 млрд. грн, сконцентрувалась на відбудові житлового фонду, що постраждав під час окупації.

Підряди ж стосовно доріг поки зводились здебільшого до технічного нагляду за вже проведеними у 2022-му закупівлями на дороги. В минулому році основний бюджет на Київщині освоїли на ремонт мостів та шляхопроводу дві турецькі компанії - DOĞUŞ ( на майже 693 млн грн) та ONUR ( на майже 523 млн грн).

В цьому році служба провела підряди на вироблення проєктної і кошторисної документації.

Найбільший – на 94,6 млн грн з розроблення проектної документації отримало ТОВ "Міжнародний проектний інститут" (на будівництво мосту через Дніпро до автодороги Н-01 Київ – Знам’янка та Гора – Рогозів Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва).

Закарпаття

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Закарпатській області провела тендерів на 864 млн грн.

Її фаворити – ТОВ "ПБС" на 337 млн грн, ТОВ "ШБУ-77" - 240,86 млн грн, ТОВ "Техно-Буд-Центр" - 185 млн грн.

Між цими трьома компаніями служба розподілила експлуатаційне утримання доріг в області.

ТОВ "ПБС" офіційно належить колишній співробітниці гірськолижного курорту "Буковель" Іванни Непік. А фактично належить депутатові Івано-Франківської обласної ради Олександрові Шевченку, ексдиректору туристичного комплексу "Буковель", що контролюється групою Ігоря Коломойського.

Рівненщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Рівненській області провела тендерів на 844 млн грн. Два основні її підрядника – ТОВ "Група компаній "Автострада" Максима Шкіля, що очікує на рішення за тендером на майже 527 млн грн на капремонт мосту на трасі М-07 Київ – Ковель – Ягодин.

Та ТОВ "Енергетично-дорожнє будівництво", що отримало підряд на реконструкцію секретного об’єкта на 262 млн грн.

Волинь

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області провела тендерів на 694 млн грн. За тими підрядами, де вже визначився переможець, у лідерах – ТОВ "Волиньдорбуд", що отримало експлуатаційне утримання доріг у області на 204 млн грн та маленький ремонт ділянок дороги Піща - Шацьк - Любомль - Володимир-Волинський - Павлівка - Горохів - Берестечко – Козин за 15 млн грн. Та ТОВ "Луцькавтодор-сервіс" на 182 млн грн, що складається з двох підрядів ( утримання доріг на 119 млн грн) та ремонту ділянки дороги Р-14 Луцьк - Ківерці - Маневичі - Любешів – Дольськ на майже 63 млн грн.

Сумщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Сумській області провела тендерів на 530 млн грн. З них за дорожніми підрядами найбільше – ТОВ "Автомагістраль-Південь" за 177 млн грн на капремонт траси Н-12 Суми – Полтава. Та ДП "Сумський облавтодор", що відремонтує дороги в області на 87 млн грн.

Чернівеччина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Чернівецькій області провела з початку року тендерів на 531 млн грн.

Основні підрядники - ДП "Чернівецький облавтодор", що одержало підрядів на 410 млн грн та "Група компаній "Автострада" - на 75 млн грн, займуться утриманням доріг області.

Вінниччина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Вінницькій області провела тендерів на 443 млн грн. Найбільший підрядник - ДП "Вінницький облавтодор" ВАТ "ДАК "Автомобільні дороги України", що отримав замовлень на 288 млн грн. Та ТОВ "Спецбудстроймонтаж", що отримало два тендери на експлуатаційне утримання доріг у Вінницькій області за 139 млн грн.

Донеччина

В цьому році Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Донецькій області проводила тендерів на 380,6 млн грн.

Безсумнівним лідером з підрядів є ТОВ "Юніотрансбілдінг", що отримало дві закупівлі на 132,4 млн грн з експлуатаційного утримання доріг в області.

Херсонщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Херсонській області провела тендерів на 356 млн грн, найбільший підрядник– ТОВ "Європейська дорожньо-будівельна компанія", що отримала підряд на майже 351 млн грн на капремонт ділянки траси М-14 Одеса-Мелітополь – Новоазовськ.

Тернопільщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури провела тендерів на 267,7 млн грн. Основний підрядник ТОВ "Техно-Буд-Центр" - 193,8 млн грн та ТОВ "Авакс Проф" - 48,9 млн грн.

ТОВ "Техно-Буд-Центр" отримав три підряди – на ремонти двох шляхопроводів на об’їзді Тернополя та на поточний ремонт і утримання доріг області.

ТОВ "Авакс Проф" отримала один тендер на ремонт мосту на дорозі М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська.

Хмельниччина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Хмельницькій області провела тендерів на 127 млн грн, левова частка з яких піде на утримання автодоріг області. Тендери розподілили ТОВ "Дорбудсервіс Груп" (48 млн грн), ТОВ "Ю АР ДІ" - 25 млн грн, ТОВ "Раун" - 7 млн грн та ПрАТ "Хмельницьке БМУ №69" - 6,9 млн грн.

Івано-Франківщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Івано-Франківській області провела тендерів на 125 млн грн. Основний підрядник – ТОВ "ПБС", що отримав замовлень на 117 млн грн, зокрема на капремонт моста на трасі Р-24

Татарів-Косів-Коломия-Борщів-Кам’янець-Подільський; ремонт ділянки дороги Р-38 Богородчани-Гута; капремонт шляхопроводу на трасі Н-09 Мукачево-Рахів-Богородчани-Івано-Франківськ-Рогатин-Бібрка-Львів.

Кіровоградщина

Служба відновлення та розвитку інфраструктури Кіровоградської області провела тендерів на 12,5 млн грн. Підряди на автомобільні дороги стосувались підготовці технічної документації.

Вгорі: ілюстративне фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]