Справа супершпигуна рф Марсалека: нові подробиці

|
Версия для печатиВерсия для печати

В Австрії затримали колишнього співробітника спецслужб, який допомагав ФСБ стежити за неугодними в Європі — і підказував, як їх убити і не потрапити. Це ще один епізод в історії колишнього директора Wirecard Яна Марсалека, який сховався в Росії.

Подробиці справи розповідає видання The Financial Times.

Наприкінці березня 2024 року австрійська поліція затримала Егісто Отта — колишнього співробітника Федерального управління захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT), головної секретної служби країни. Отт вже фігурував у журналістських розслідуваннях, присвячених Яну Марсалеку — колишньому операційному директору фінансового стартапу Wirecard, якого підозрюють в участі у операціях російських спецслужб. З ордера на арешт, який опинився у розпорядженні Financial Times, стали відомі подробиці про відомості, які Отт міг надавати Марсалеку.

Ян Марсалек - громадянин Австрії, який з 2000 року працював у німецькій фінтех-компанії Wirecard. За 20-річну кар'єру Марсалек дійшов до посади виконавчого директора, а сама Wirecard стала одним із найуспішніших стартапів у Німеччині — поки що не виявилося, що на її рахунках не вистачає майже 2 мільярди доларів. Wirecard 2020-го збанкрутувала. Її генерального директора Маркуса Брауна заарештували, а Марсалека оголосили у розшук — усе за звинуваченням у шахрайстві.

Марсалек, як з'ясували ЗМІ, зміг бігти до Росії, де отримав кілька пакетів документів на різні імена. Журналісти також розповіли про тісні зв'язки Марсалека з представниками російських спецслужб. За їхньою рекомендацією, наприклад, він купив у Лівії цементний завод та російську ПВК.

У цьому зв'язку Марсалека зі спецслужбами не закінчуються. У Великій Британії його вважають координатором групи з п'яти громадян Болгарії, які кілька років стежили за неугодними Москві людьми в Європі. Допомога у зборі відомостей, як випливає з розслідувань ЗМІ, йому надавали двоє колишніх співробітників австрійської BVT — Мартін Вайс, який очолював Другий відділ спецслужби, а пізніше працював помічником Марсалека, та Егісто Отт. Саме Отт дізнався про домашню адресу журналіста-розслідувача Христа Грозєва, який жив у Відні, і передав його до Росії.

За Грозєвим не просто стежили — у нього вкрали ноутбук та флешки

FT перераховує кілька операцій російських спецслужб, у яких, як стверджується в ордері на арешт, брав участь Отт. Ці відомості здебільшого були отримані від британської МІ5, зазначає газета.

Так, стали відомі деталі операції проти Христа Грозєва. У 2020 році Грозєв брав участь у спільному розслідуванні The Insider та Bellingcat, присвяченому отруєнню Олексія Навального співробітниками ФСБ. Після виходу розслідування Отт зміг з'ясувати адресу журналіста і зробив кілька фотографій будинку, де розташована його квартира.

Як пише FT, Марсалек використав отримані відомості, щоб скоординувати роботу групи агентів ФСБ, які називали себе морськими котиками. Ця група проникла у квартиру Грозєва та викрала з неї ноутбук та флешки. 2023-го спецслужби повідомили журналісту-розслідувачу, що Росія може готувати замах на його життя, і Грозєв виїхав з Відня.

Егісто Отт. Фото: Kronen Zeitung

Крім того, Отт допоміг Марсалеку вивезти до Москви вкрадений секретний ноутбук SINA. Ці комп'ютери, які FT порівнює з легендарною німецькою «Енігмою», оснащені просунутими криптографічними інструментами та використовуються владою західних країн для передачі секретної інформації. Як випливає з повідомлень Марсалека, ноутбук вирушив "на Луб'янку", тобто до ФСБ. Як вдалося добути пристрій, невідомо.

Ще Отт передав російським спецслужбам дані з телефонів трьох високопосадовців МВС Австрії. Ці телефони під час човнової прогулянки впали до Дунаю. Отту їх передали, щоб міг з'ясувати, чи можна відновити дані з них; Оту це вдалося — і клони втоплених телефонів він передав Марсалекові. Останній у листуванні з спільником зазначив, що інформацію «передали до Москви для подальшого аналізу».

Отт допомагав стежити за неугодними в Європі і проводити «роботу над помилками» після невдалого вбивства.

FT розповідає, що Егісто Отт допомагав стежити за людьми, які цікавлять російську владу, зокрема «дисидентами» та власними агентами російських спецслужб. Отт використав свій рівень допуску, щоб вимагати конфіденційну інформацію у поліцейських служб різних країн Європи, включаючи Великобританію та Італію. Він також мав доступ до інформаційної системи Шенгену, завдяки якій міг відстежувати, хто та коли перетинав кордон.

Нарешті Отт провів «роботу над помилками» для російських спецслужб — після того, як у Берліні затримали очевидного співробітника ФСБ Вадима Красікова. Красіков застрелив колишнього чеченського польового командира, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі; його затримали неподалік місця злочину і засудили до довічного ув'язнення.

Як пише FT, Егісто Отт використав свої знання про роботу поліції та про те, як європейські служби обмінюються інформацією, щоб підказати російським агентам стратегії, які допоможуть їм уникати затримання після майбутніх вбивств у Європі.

Австрійська газета Kronen Zeitung пише, що Егісто Отт частково визнав провину та не став опротестовувати свій арешт. Разом з Оттом затримали його колишнього зятя, але чоловіка незабаром відпустили. Раніше Отт підтверджував знайомство з Марсалеком, але заперечував свою участь у шпигунстві на користь Росії.

Вгорі: плакат у Кельні з фотографією Яна Марсалека, оголошеного у розшук. Напис на білборді: «Чи можете ви підказати щось слідству?». Фото: Sasha Steinbach / EPA / Scanpix / LETA

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]