Глава молдовської автономії пов'язана з ОЗУ, якщо її виправдають у справі про корупцію, Молдова стане сателітом Москви — екс-міністр оборони

|
Версия для печатиВерсия для печати

2 квітня Антикорупційна прокуратура Молдови пред'явила Євгенії Гуцул, голові проросійської гагаузької автономії у складі цієї країни, звинувачення в корупції. Вона проходить у справі проти партії Шор, від якої йшла на вибори голови Гагаузії. Цю партію, створену підприємцем Іланом Шором, було визнано незаконною рішенням Конституційного суду країни. Екс-міністр оборони Молдови Анатолій Шалару розповів The Insider про ситуацію в Гагаузії та перспективи кримінальної справи проти Євгенії Гуцул:

«Гагаузія — це адміністративно-територіальне формування трохи вище за районний рівень, яке отримало права для національного розвитку культури, мови і так далі. Для цього парламент Молдови і видав їм ці елементи автономії, які сильно страждали під час Радянського Союзу. У Гагаузії майже не було навчання рідною мовою, і вони найбільше постраждали від русифікації.

Зараз Росія намагається використати автономію Гагаузії проти європейського курсу Кишинева і намагається всіма шляхами перешкодити цьому. Нещодавно мені казали: ”Якщо Молдова вступить до Євросоюзу, то Гагаузія вийде зі складу республіки Молдова тому, що наслідок вступу до ЄС — це втрата суверенітету та зовнішньої політики. Фактично, Молдова зникне як держава”.

Ці наративи приходять із Москви. Гагаузія знаходиться між Україною та республікою Молдова, і оскільки це зона без промисловості та взагалі ознак державності, вони не можуть самостійно розвиватись — як і Придністров'я не може самостійно розвиватися без російського газу та грошей.

Москва намагається дестабілізувати становище в республіці Молдова у зв'язку з майбутніми виборами та референдумом. Вона хоче, щоб проєвропейський кандидат програв, а промосковський виграв. Якщо це станеться, то наш європейський курс залишиться у минулому і республіка Молдова, ймовірно, стане сателітом Москви у війні проти України та цивілізованого Заходу.

На виборах, які відбулися минулого року в Гагаузії, ставленик РФ давав усі можливі та неможливі обіцянки, щоб перемогти, але перемогла якась Євгенія Гуцул, про яку ніхто не знає і яка взагалі не розуміє, що відбувається в економіці, які стосунки у її регіону з Кишиневом та які економічні проблеми є в ньому. Багато тих, хто голосував за неї, підтримують війну Росії проти України, у них промосковська орієнтація, і з ними треба працювати.

Офіційний Кишинев не визнав результатів виборів тому, що Гуцул має бути членом уряду, але такого указу президента не було через те, що було доведено її фінансування з боку проросійської партії “Шор”, яка покликана дестабілізувати ситуацію в Молдові. Ці гроші надходили з інших країн, а нашим законодавством це заборонено.

Якщо суд визнає Гуцул винною, вона може бути усунена з посади і буде оголошено нові вибори. Крім того, вона пов'язана зі злочинним угрупуванням, яке відмивало гроші. Під час обшуків постійно знаходять сотні тисяч доларів, періодично навіть ловлять кур'єрів із великими сумами грошей, призначеними для фінансування проросійських протестів та промосковських партій.

Коли ці матеріали будуть зібрані та матеріалізуються у кримінальній справі, то суд зможе ухвалити відповідне рішення, залежно від прямої участі Гуцул у відмиванні або використанні цих грошей. З огляду на її зустрічі з Путіним у Сочі (НА ФОТО ТАСС), з Матвієнком, я думаю, що вона в курсі всіх цих справ і знає, звідки беруться гроші».

Шалару вважає, що Москва пов'язує свою зовнішню політику з Гуцул:

«Я не знаю жодного випадку, щоб башкан Гагаузії не виконував вказівки звідти. Це специфічний проросійський регіон, який слухає лише московську пропаганду. Там багато нормальних людей, але більшість ще не розібралася в нинішній ситуації навколо цієї війни і відкрито підтримує Путіна. Вони всі вважають, що Росія - це жертва, говорять російською мовою і думають як середній російський обиватель.

Тому і минулий, і позаминулий башкан ведуть таку політику. Молдова має приблизно таку політику — якщо хочете нас ненавидіти, то можете це робити, але не за гроші Кишинева та звичайних громадян республіки. У минулі роки фірми, які зареєстровані у цьому регіоні, сплачували ПДВ місцевій владі, а відшкодовувався цей ПДВ із бюджету Молдови. Кишинів також давав якісь дотації та пільги, а зараз все це скасовується, і це викликає великий резонанс та обурення у Гагаузії. Вони кажуть, що Кишинів зобов'язаний їх підтримувати, але такого обов'язку Кишинів не має.

У Кишиневі зараз лунають голоси на кшталт: “Навіщо нам ця автономія, якщо Росія її проти нас використовує? Вона має бути для блага громадян, а не Росії”. Досі влада не робила ніяких дратівливих дій щодо автономії, але останнім часом намічаються зміни, і якщо Гагаузія хоче бути автономною, то має це робити за свої кошти, а не за кошти Кишинева».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]