Біткоїн стрибнув: смертельний номер

|
Версия для печатиВерсия для печати

Біткоїн застрибнув на таку висоту, де ще ніколи не був. Світовий рекорд! Більше 70 тисяч доларів за биткоін! Ні, вже понад 72! Реальний світ руйнується, а валюта віртуального світу зростає! Цифрове золото скоро зробить непотрібним звичайне золото! Попереду нові вершини — сто тисяч за биткоін, двісті тисяч! Ці заголовки, новини, оптимістичні прогнози зараз усюди. Місяці зневіри закінчилися, почалася лихоманка ажіотажу. Чорні окуляри змінилися рожевими. Вперед, ми їдемо в майбутнє верхи на могутніх процесорах, з гаманцями, повними токенів, у щасливій впевненості в тому, що криптоіндустрія має відмінні перспективи.

Але насправді все негаразд. Криптомир - це не курка, що несе золоті яйця у всі кошики поспіль. Це щось зовсім інше, ризиковане, хиткі, непередбачуване та небезпечне. Про це пише novayagazeta.

Небезпечне для всіх. Ті, хто вкладають гроші в крипту, періодично втрачають їх. Ті, хто приходять із палаючими очима та головами, повними ідей, швидко втрачають оптимізм і переживають крах. Це — реальність криптомира, яка існує за його ефектною і ошатною вітриною, яка чарує погляд красивими графіками зростання, п'янкими цифрами щоденних торгів і рейтингами, що змінюються щохвилини.

Компанія AlphaQuest нещодавно випустила звіт про дослідження криптомира, яке проводила кілька місяців. Назва дослідження каже сама за себе: «2024. Звіт про мертві коїни. Від створення до катастрофи». AlphaQuest вивчила 12 тисяч криптовалют, що перебувають у рейтингу Coinmarketcap, відомому кожному, хто має хоча б невелике уявлення про тему. Отримані дані справляють настільки сильне враження, що не потребують довгих коментарів.

72% криптопроектів, що виникли під час буму 2020–2021 років, померли. А якщо не у відсотках, а в конкретних значеннях, то виходить ще більш переконливим і похмурим: з 4834 криптовалют, що виникли в ці роки, померли 3743.

Середня тривалість життя криптопроектів – три роки. Час життя померлих криптопроектів — у середньому 2,21 року. Тим часом, необхідний для виведення проекту на ринок — чотири роки. Більшість проектів помирає до досягнення зрілості, не встигнувши вийти на ринок. Лише 22,4% криптопроектів живуть довше за чотири роки.

Смертність серед криптовалют наростає. 2020 року померли 7,17% крипт, 2021-го — 12,85%, наступного року 20,63%, 2023-го — 59,65%.

Майже 60% смертності! Серед людей таке бувало лише у Середньовіччі під час епідемій чуми. А в просунутому криптосвіті це відбувається сьогодні. На щастя, із проектами, а не з людьми.

Чому криптопроекти помирають у таких величезних кількостях? В чому причина? Причина смерті крипти у 92,6% випадків – низька ліквідність та малий обсяг торгів. А що це означає? Це означає, що нова крипта, незважаючи на закладені в неї ідеї, не викликає інтересу ні в інвесторів, ні в покупців. Покупець крипти дивиться на першу десятку в рейтингу, рідко на місця нижче, він знає п'ять-десять найгучніших назв (біткоїн, ефір, солана, USDT…), і що йому до нових цифрових фантиків, які випустили у світ нікому не відомі програмісти, особливо якщо фантики займають у рейтингу позицію в районі №12.000? А інвестор? Він дуріє від кількості крипт та ідей. Немає крипти без ідей, немає крипти без нових підходів, але як розібратися в цьому і як оцінити, що помре в найближчі роки, а кому гарантоване життя довге? 

Як вмирають криптовалюти, які симптоми цього процесу? У 50,9% померлих крипт насамперед помирає їх сайт (50,9%). 26,9% вмираючих не ведуть твіттер-аккаунт три місяці, а 35,6% криптопроектів, втративши надію на успіх, закривають обліковий запис. В результаті їх просто викидають із рейтингу Coinmarketcap (47,6%). Занедбаний сайт, померлий твіттер, порожнеча, запустіння, останній пост був місяць тому… Все, можна ховати проект.

В історії відомий чорний день у жовтні 1929 року, коли впали акції на Уолл-стріт і мільйони людей стали банкрутами. У криптосвіті чорний день стався у листопаді 2022 року, коли збанкрутувала біржа FTX. А яка була вродлива, модна, просунута, хіпстерська криптобіржа з мільйоном користувачів! Тепер її засновник і власник, фізик і математик, випускник престижного MIT, веган і мільярдер Сем Бенкман-Фрід сидить у в'язниці і чекає на суд за обвинуваченням у цілому букеті фінансових злочинів. Банкрутство FTX спричинило крах 32% криптовалют — кожної третьої! А крах у травні 2022 року екосистеми Terra, створеної випускником Стенфорда До Квоном, спричинив загибель 35% криптовалют. Крипта екосистеми LUNA, що входила в першу десятку крипт з капіталізації, впала до нуля, а сам До Квон через Сінгапур утік до Чорногорії, звідки намагався вилетіти до Дубаї, але був заарештований і зараз чекає на видачу в США.

Але мертві криптовалюти ще не все — AlphaQuest у своєму дослідженні вводить поняття мертвих категорій. Це такі категорії, у яких мертві понад 50% проектів.

Музика та відео у світі web3 – мертва категорія, тому що тут рівень смертності проектів сягає 75%. Як не дивно, такий самий рівень смертності у стейблкоїнів, які, за визначенням, повинні бути надійними, бо забезпечені активами; але це тільки в теорії, на практиці вони вмирають багато і швидко, як і решта. Метавсесвіти, які зовсім недавно були на піку загального інтересу і захоплення, теж зазнають страшних втрат — 51% їхніх коїнів померли. 

Гинуть не лише окремі монети чи проекти, гинуть цілі екосистеми. Terra гинула з криком, скандалом та гуркотом, інші екосистеми гинуть у тиші та мовчанні. Celo, чудовий проект із перетворення смартфонів на особисті банки, тихо згасає. В екосистемі Celo 61,3% мертвих криптопроектів. Гідний Cosmos, створений для того, щоб служити мостом між блокчейнами, має, до речі, активну і неабияку російськомовну громаду — за сумісництвом є цвинтарем, бо в його екосистемі померло 55,95% проектів. Ще більш дивно, що деяким вмираючим — або таким, що довго перебувають при смерті — вдається зберігати бадьорий вигляд і високі позиції. Наприклад, Cardano, знаменитий бренд, створений Чарльзом Хоскінсоном, - 74% проектів усередині екосистеми Cardano мертві. Але крипта екосистеми ADA при цьому ніколи не залишала першу десятку криптовалютів по капіталізації. І зараз там на восьмому місці.

Здається, гарантією якості проекту є інтерес до нього венчурних фондів, особливо таких відомих та солідних, як Paradigm, Polychain Capital чи Multicoin Capital. Адже, перш ніж інвестувати в проект, венчурний фонд проводить його аудит. Здобути фінансування від одного з таких фондів — мрія кожного, хто запускає проект. Але, згідно з цифрами, представленими AlphaQuest, інтерес венчурного фонду та інвестиції не є гарантією успіху. Більше половини проектів, які отримали інвестиції, померли.

Те, про що сказано в дослідженні AlphaQuest, насправді не є новим. Інтуїтивно все це знають і розуміють усі, хто має справу з криптовалютами. Що для нових проектів, що для гравців на криптобіржах, що для скромних покупців невеликої кількості крипти ризики не просто високі, вони зашкалюють. Будь-яка дія в цьому середовищі часто перетворюється на смертельний номер, коли ризик загибелі проекту та втрати коштів перевищує всі можливі межі. Але цікаво і важливо інше, те, про що не сказано у дослідженні AlphaQuest. Незважаючи на ризик, щодня з'являються нові криптопроекти, багато з них на власних блокчейнах, розробка яких потребує гарної освіти, часу, праці, інвестицій. Про ризик всі знають, але мало кого це зупиняє. Світ блокчейна, децентралізованих систем, цифрових сутностей зі страшною силою вабить безліч людей, наділених азартом та вірою у майбутнє.

Вгорі: криптовалюти. Фзображення з відкритих джерел


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]