Ізраїль пішов на угоду з "Хамасом"

|
Версия для печатиВерсия для печати

Уряд Ізраїлю проголосував за припинення вогню та інші умови повернення заручників.

Ізраїльський уряд затвердив умови угоди з палестинським рухом «Хамас» щодо повернення викрадених із території Ізраїлю 7 жовтня. Рішення було ухвалено в ході спеціального засідання, яке проходило в ніч проти середи. Міністри голосували поіменно і більшістю голосів схвалили умови угоди. Три міністри проголосували проти.

Згідно з домовленістю, умови якої опублікували ізраїльські ЗМІ ще до завершення засідання, на першому етапі в ході чотириденного припинення вогню буде звільнено 50 осіб. З них 30 дітей, вісім матерів та ще 12 жінок. Натомість Ізраїль звільнить 150 палестинських ув'язнених — жінок та неповнолітніх, які сидять у його в'язницях не за статтями за вбивство. Ізраїль отримуватиме список, хто буде звільнений, щоразу напередодні увечері. Передбачається, що перші заручники повернуться додому у четвер. Добу дають на те, щоб представники ізраїльської громадськості могли подати петицію проти правочину, якщо у когось виникне таке бажання.

Після завершення першого етапу «Хамас» звільнить додаткову кількість заручників та отримає натомість свободу для трьох ув'язнених за кожного викраденого та день припинення вогню за кожних десяти заручників.

Крім того, ізраїльські ВПС не зможуть літати над сектором Газа протягом шести годин кожного дня поки діятиме домовленість про припинення вогню. Водночас, Ізраїль застерігає, що «Хамас» заплатить «важку ціну» за будь-яке порушення домовленостей про припинення вогню. Є також домовленість, що представники Міжнародного комітету Червоного хреста зможуть відвідати заручників, що залишилися в полоні, і передати їм ліки. Крім того, в рамках угоди Ізраїль погодився щодня доставляти близько 300 вантажівок з гуманітарною допомогою з контрольно-пропускного пункту Рафах у Газу, а також паливо для лікарень та пекарень у секторі Газа.

Війна між Ізраїлем та «Хамас» розпочалася 7 жовтня з нападу палестинських бойовиків на ізраїльську територію під прикриттям ракетного обстрілу. В результаті загинуло близько 1,2 тис. людей, кілька тисяч отримали поранення і приблизно 245 людей було викрадено. Серед усіх цих людей були і є як ізраїльтяни, і громадяни інших країн. Не всі заручники опинилися в руках у «Хамас», дехто з них потрапив до ще одного угруповання — «Ісламський джихад», а хтось перебуває десь ще. Так, у «Хамас» є лише 30 із 38 викрадених дітей. «Хамас» обіцяє, що скористається припиненням вогню, щоб зрозуміти, де перебувають інші заручники. Вийшло це чи ні, має бути оголошено на п'ятий день припинення вогню. У разі позитивного результату припинення вогню буде продовжено. Ізраїль сподівається, що в результаті може бути звільнено до 100 заручників. У рамках угоди йдеться лише про ізраїльтян, але джерела в ізраїльських ЗМІ не виключають, що «Хамас» в односторонньому порядку вирішить звільнити кілька іноземців, наприклад тайських робітників.

За півтора місяці війни «Хамас» як показова гуманітарна акція звільнив чотирьох заручниць — двох американок і двох ізраїльтянок. Ще одну дівчину-військовослужбовця врятувала ізраїльська армія. У ході наземної операції було знайдено тіла двох заручниць. У вівторок увечері «Ісламський джихад» заявив про смерть однієї із заручниць, що знаходяться в його руках, — літньої ізраїльтянки, яку він пропонував звільнити Ізраїлю близько кількох тижнів тому в обмін на виконання «певних умов, що забезпечують безпеку палестинського народу».

Зважитись на обмін заручників на палестинських ув'язнених було для Ізраїлю важким рішенням.

Досі в ізраїльському суспільстві досить болісно згадують угоду Шаліта. Коли після більш ніж п'яти років у полоні у «Хамас» ізраїльського солдата Гілада Шаліта було обмінено на 1027 палестинських в'язнів, з яких 450 було засуджено ізраїльським судом за вбивства ізраїльтян. Багато звільнених згодом знову брали участь у терактах проти Ізраїлю. Але й відмовитися від угоди ізраїльська влада не могла.

З огляду на минулий досвід Ізраїль дуже обережно підійшов до переговорів. «Цього вечора ми маємо ухвалити важке рішення, але це правильне рішення. Усі представники служб безпеки повністю підтримують це рішення, спираючись на свої професійні оцінки. Згідно з цими оцінками, наші війська залишаться в безпеці під час режиму припинення вогню, а наші бойові можливості будуть покращені саме за ці дні тиші», - сказав прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, відкриваючи засідання уряду. Крім того, він пообіцяв, що після реалізації операції бойові дії відновляться.

Нетаньяху кілька разів повторив, що «війна продовжиться доти, доки не буде досягнуто всіх цілей: ліквідовано "Хамас" і повернуто всіх заручників».

Прем'єр також розповів, що в останні дні умови угоди були покращені завдяки зусиллям президента США Джо Байдена і додому повернеться набагато більше заручників, ніж передбачалося. Крім США, ключову роль у досягненні угоди відіграли Катар і Єгипет, через які «Хамас» передавав свої пропозиції.

Зі свого боку, міністр оборони Йоав Галант заявив, що повернення викрадених є моральним боргом уряду, але при цьому підкреслив, що уряд має затвердити однозначну вимогу силових відомств: після завершення угоди армія продовжить бойові дії.

Про те, що припинення вогню не позначиться негативно на здатності військових продовжувати операцію в секторі Газа, заявив і офіційний представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі. «Армія оборони Ізраїлю знатиме, що робити, і зможе зберегти свої оперативні здобутки. Це тривала війна, у якій багато етапів. І цей план також буде поетапним. Це частина довгої війни, ця війна має узгоджені цілі, для досягнення цих цілей нам доведеться пройти довгий шлях, тому ми зможемо зберегти наші оперативні досягнення і підготуватися до наступних етапів цієї війни»,— сказав він.

За місяць із початку наземної операції в секторі Газа Ізраїль узяв під контроль значну територію на півночі анклаву. Усього з 7 жовтня — як внаслідок авіаударів, так і наземної операції в секторі Газа, за твердженням МОЗ Палестини, загинуло понад 13 тис. осіб. Близько 1,7 млн. палестинців були змушені залишити свої будинки.

Вгорі: ізраїльська армійська самохідна гаубиця веде вогонь біля кордону з Газою на півдні Ізраїлю, 11 жовтня 2023 р. Фото: Джек Гез/AFP через Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked
08:30
Втрати ворога станом на 15 травня
08:00
Україна атакувала у Севастополі, Ростовській області та Підмосков'ї
20:00
У середу хмарно з проясненнями, короткочасні дощі, прохолодно
18:07
Офіс генпрокурора збрехав про закриття 20% справ проти бізнесу за дорученням Зеленського
16:03
На Сумщині жителям 10-кілометрової зони від кордону з росією рекомендують евакуюватися
15:13
Ухилянт-"мажор" Олександр Слобоженко погрожує журналісту Ткачу
14:27
Буданов вже заперечує сам себе щодо наступу рф на Суми

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]