І знов Олександр Гогілашвілі: як під "дахом" поліції державну програму допомоги наркозалежним роблять пасткою для ветеранів

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Розгалужена схема "чорних психіатрів" працює в Україні під захистом правоохоронців. Вони під виглядом клінік замісної терапії безконтрольно продають наркотики, а саме рецепти на метадон там сам метадон, через що країною прокотились хвилі передозування. Замісна терапія – це державна програма в Україні, її мають права надавати ліцензовані клініки різних форм власності, але не "розливати" наркотики у підсобках у спальних районах. Але деякі бариги та їх шефи у погонах зробили на цьому тлі схему, яка орієнтована на те, щоб на опіати "сідали" все нові люди, зокрема й ветерани.

Викрили "нарконаливайки" самі наркозалежні, які побоюються за життя таких, як вони й розповсюдження ВІЛ/СНІДу, гепатитів в Україні, та збільшення наркозалежних через попит людей на наркотики через війну та ПТРС. Майже у всіх великих містах України – Київ, Харків, Одеса, Запоріжжя, Дніпро, Львів, Житомир - було зафіксовано на приховану камеру робота "наливаєк". Всього за тиждень купу таблеток, двохмісячний лікувальний запас, скупили два хлопці, які зголосилися бути "агентами" та є пацієнтами державної програми ЗПТ. Вони проїхалися містами України. За законом, в першому ж кабінеті ЗПТ, їх повинні були перевірити по електронній базі – чи отримували вони на цьому тижні метадон для терапії й чи дійсно є учасниками замісної терапії. Приватної або державної, не важливо. Всі реальні, законні наркологічні клініки об’єднанні в одну інформаційну систему МОЗ, декілька хвилин займає можливість з різних міст зв’язатися навіть не з адміністрацією, безпосередньо з персональним лікарем пацієнта. Подвійна видача препарату – реакція поліції та реальне кримінальне провадження.

Але не для "нарконаливаєк". Ці невеличкі кабінети, які іноді облаштовані лише столом та стільцем та знаходяться у спальних районах, дворових підсобках, квартирах багатоповерхівок. Декілька всеукраїнських мереж, які фактично одночасно отримали ліцензії на заняття наркологічною та психіатричною допомогою, а тепер не перевіряються поліцією. Будь яка людина, скільки завгодно раз може зайти й купити наркотик та сильнодіючи препарати, які не лікують – посилюють кайф. Як результат – серія передозувань які сталися у Харкові та Дніпрі в 2021-2023 роках прямо на сходинках "нарконаливаєк".

Я знаю пацієнтів, які отримують ЗПТ в офіційних установах, й які покупають у таких "наркоаливайках", так ось довго вони не живуть, а ми живемо довго та щасливо. У нас правова держава, чому й досі наливайки існують?, - розповідає Тетяна Лебідь, керівниця Всеукраїнського об’єднання жінок з наркозалежністю.

Ці послуги потрібні, дійсно люди перестають вживати вуличні наркотики, й все здається було б добре, як би не ті речі, які ми б виявили ід час нашого соціального експерименту, говорить ОЛЕГ ДИМАРЕЦЬКИЙ, КЕРІВНИК БОБФ VOLNa.

Чому ж нарконаливайки такі безкарні? Активісти обґрунтовано підозрюють, що за ним стоять правоохоронці. Всі найбільші мережі "нарконаливаєк" ( див. таблицю) отримали ліцензії одночасно в 2020 році, там майже всі – на одну адресу. В цей час боротьбою з наркотиками в МВС керував заступник міністра Олександр Гогілашвілі, в минулому сам наркозалежний та власник ребцентрів. Всеукраїнський доступ до контролю за наркотичним препаратами, відкриває перед ним нові можливості. Якщо ребцентри досить важко утримувати – це витрати, необхідність позбавляти волі хворих, що не є законним, можливі смерті прямо в центрах, незадоволення рідних та зменшення потоку людей, - то продаж метадону під виглядом ЗПТ, це майже жодних витрат, постійна клієнтура, а смерть десь на сходинках, не в самих кабінетах.

До керування наливайками він запрошує свого товарища та контрагента МВС Сергія Симоненко, який в свою чергу працівників та керівників відділів. До речі, до роботи залучаються люди, які вже були пов’язані з медично-наркотичним бізнесом, відкатами та партією регіонів. Наприклад, у Харкові та Києві офісами деякий час керує Єлізавета Бобровнікова, яка в свою чергу пов’язана через благодійні організації з Сергієм Гладкоском, регіоналом та депутатом Харківської облради, якого підозрювали у оборудках, пов’язаних й з ліками, в місцевому онкоцентрі.

Гогілашвілі з міністерства звільнили, але схема залишилася. Й прикривають її саме правоохоронці. Адже як інакше пояснити той факт, що активісти БОБФ VOLNa та інші дотичні до протидії вуличним наркотикам організації пишуть заяви в МВС та МОЗ вже чотири роки, але павутина досі працює. На сьогодні є декілька окремих справ щодо лікарів нарконаливаєк, але вони не зібрани в одне провадження. Лише наразі ДБР повідомило про перші успіхи в цому. А саме, працівники ДБР затримали учасників злочинної організації, які у Києві та Харкові створили 24 так званих "наркологічні кабінети". В них лікарі незаконно видавали медичні рецепти на метадон, який використовують в замісній терапії наркозалежних. Потім наркотик отримували члени злочинної організації та продавали наркозалежним у власній аптеці.

Встановлено, що мережа діяла з 2020 року. Слідство задокументувало отримання коштів учасниками організації від незаконного обігу наркотичних засобів у понад 5 млн грн. Також встановлено, що за період діяльності злочинної організації реалізовано понад 10 кг метадону, на які лікарі видали понад 15 тисяч незаконних рецептів.

Під час обшуків у фігурантів було виявлено значні суми коштів, одержаних від незаконної діяльності, та автомобілі, придбані за кошти від нелегального бізнесу.

Організатора злочинної групи затримано та повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та керівництві нею (ч. 1 ст. 255 КК України), організації незаконної видачі рецептів на право придбання наркотичних засобів (ч. 2 ст. 319 КК України), організації порушення правил відпуску наркотичних засобів (ч. 2 ст. 320 КК України), організації легалізації майна, здобутого злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 КК України), організації використання коштів у великому розмірі, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, з метою продовження незаконного обігу наркотичних засобів злочинною організацією (ч. 2 ст. 306 КК України).

Також затримано двох керівників наркологічних кабінетів, які намагалися втекти від правосуддя.

Але самі наркозалежні побоюються, що ці кримінальні провадження можуть закінчаться нічим, адже незважаючи на затримання "нарконалівайки" продовжують працювати у всіх містах, залежні люди приходять за наркотиками, їх стає більше, визнають наркологи та психіатри, адже забуття шукають й ті, хто ментально поранений війною.

Я не хочу, тобі на хворих людях наживалися так звані бариги, які продають неякісні послуги, заради наживи, продають препарати, з яких люди роблять коктейлі й є великі ризики передозування різних захворювань. Я за приватні клініки, але вони повинні працювати законно, бути соціально відповідальними, допомагали, а не наживатися на людях, констатує Ігор Козак консультант з організаційного розвитку та розвитку регіонів БОБФ VOLNa.

ДЛЯ СПРАВКИ: Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) — це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок уживання опіоїдів. Це героїн, морфін, але в Україні частіше різні екстракти маку - "ширка", "соломка," тощо.

Опіоїди швидко формують сталу психічну та фізичну залежність. Відмова від наркотику супроводжується довгою та болісною "ломкою", яку важко перенести. Й чим довше людина приймала опіоїди, тем важче стан відмови, тем вище, зокрема через інші розлади здоров’я, шанс померти.

Статистика, яку іноді не хоче знати суспільство, така, що 95% опіоїдних наркозалежних, які самостійно або через так звані реабілітаційні центри, де їх закривають та "переламують," повертаються до наркотиків. Й лише 5% живуть у тривалій ремісії, яка також може перерватися будь-коли.

Саме тому у світі найбільш економічно ефективним методом лікування опіоїдних наркозалежних визнано проведення замісної підтримувальної терапії. В цьому випадку наркозалежний під контролем лікаря отримує кожного дня пігулку метадону або іншого медичного опіоїдного препарату, який не дає відчуття "кайфу", але дозволяє не відчувати "ломку," бути соціально активним, повертатися в суспільство. При адекватному лікуванні, наркозалежний не поєднує приймання препарату з іншими наркотиками, не збільшує самостійно дозу, а навпаки з часом за вказівкою лікаря може зменшувати. Контролюється його психологічний стан, інші захворювання - ВІЛ, гепатити, туберкульоз тощо.

Саме тому, це метод лікування є саме економічно ефективним для суспільства. Падає кількість вуличних наркоманів, зменшується частка нових. Знижується криміногенність, ризики передачі ВІЛ, гепатитів та інших соціально небезпечних хвороб, лікування та профілактика яких коштовна для суспільства.

Вона проводиться в таких країнах як США, Німеччина, Австрія, Італія, Туреччина, Фінляндія, Франція та інших, але заборонена в рф. В Україні ЗПТ як державна програма діє з 2004 року.

На сьогодні в Україні значу частину пацієнтів ЗПТ охоплюють заклади охорони здоров'я комунальної форми власності. Але їх потужностей не достатньо та збільшити їх під час війни майже не можливо.

Але чимало наркозалежних готові самостійно сплачувати за своє лікування та витратити на це гроші, які до цього часу вони витрачали на наркотик. Тому відповідно до чинних норм законодавства ЗПТ можуть проводити і приватні медичні центри. Але нажаль, не всі діють законно.

У законних медцентрах, комунальних та державних, ніхто відразу не видасть метадон на руки. Спочатку пацієнта оглядає лікар, його залежність встановлюється шляхом аналізів на опіати. При необхідності надається консультація не лише нарколога, а й психіатра та інфекціоніста. Якщо потрібно, то проводиться детоксикація. Потім, лікар деякий час витрачає на те, щоб встановити індивідуальну і комфортну дозу замісного препарату відповідно до стандарту лікування та призначає замісний препарат. Але хворий зобов'язується у будь-який день показати залишки, щоб лікар проконтролював, чи не завищене дозування для пацієнта та чи не передає він препарат комусь ще.

Слід констатувати: зараз держава не може забезпечити безоплатну замісну терапію всім, хто цього потребує. Ресурси обмежені, тем більше у час війни. Законні приватні клініки, які надають ЗПТ, - це важливий вклад у боротьбі з вуличною наркоманією та розповсюдженням соціально небезпечних інфекцій, таких як ВІЛ, гепатити тощо. Але нарконаливайки, які під них мімікрують, дискредитують як державну програму, так й роботу приватних медцентрів. Якщо правоохоронна система та медичні урядові установи не прикладуть зусиль, та не зможуть побороти незаконну схему розповсюдження метадону, у суспільстві назавжди посяде думка, що йдеться не про лікування, а про наркоманію. А України втратить міжнародну, зокрема фінансову підтримку та зануриться в пандемію наркоманії, ВІЛ, гепатитів, ризик розповсюдження яких через війну лише зростає."

Автор: Марина Ніколаєва, журналістка, медіатренерка,тренерка з питань взаємодії громад з владою, комунікації реформ, адвокації рішень

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]