Знайомтесь: Хав'єр Мілей — економіст із бензопилою та новий президент Аргентини

|
Версия для печатиВерсия для печати

Він звинувачує у всіх проблемах соціалістів, називає папу римського «сучиним сином» і виступає проти абортів (їх легалізували в країні лише три роки тому).

В Аргентині 19 листопада відбувся другий тур президентських виборів. Переміг економіст-лібертаріанець Хав'єр Мілей, якого постійно порівнюють із Дональдом Трампом через зовнішній вигляд, ставлення до істеблішменту, погляди на аборти та глобальне потепління. Головні пункти передвиборної програми Мілея — відмова від національної валюти та перехід на американський долар, ліквідація Центрального банку та скасування низки міністерств — викликають занепокоєння серед провідних економістів світу. А деталі його особистого життя широко обговорюють у ЗМІ та соцмережах: політик живе з сестрою та чотирма клонами свого померлого собаки (при цьому він говорить про нього як про живого). Meduza розповідає, чому Мілей зумів виграти вибори і як може змінитися Аргентина, якщо він стане президентом.

«Якщо опитування чогось варті, то Мілей не має стати президентом. <…> Але це не означає, що ми маємо здивуватися, якщо він отримає 45% (у другому турі), тому що явно є гнів [серед населення щодо правлячої партії]. <…> Люди голосують проти істеблішменту», — говорила на початку жовтня в інтерв'ю іспанській газеті El Pais засновник соціологічної служби Latinobarómetro Марта Лагос. За її оцінками, 30% голосів – стеля для Мілея. Саме стільки він одержав у першому турі виборів, який пройшов 22 жовтня. Його противник Серхіо Маса має 37%...

До першого туру виборів у Мілея був статус лідера, який підтвердило попереднє голосування. За підсумками «репетиції виборів», як в Аргентині називають праймеріз, Мілей отримав 30,04% голосів (за нього проголосували 7,1 мільйона осіб), Маса тоді набрала 21,4% (5 мільйонів осіб).

Досягти такої популярності Мілей зміг лише за два роки.

Мілей — політик із телешоу та мемів, який зробив ставку на впізнаваність та жорстку критику опонентів

У політику 53-річний Хав'єр Мілей прийшов у 2021 році. У липні він заснував лібертаріанський альянс "Свобода настає" (La Libertad Avanza), а вже у жовтні його обрали до парламенту від одного з округів Буенос-Айреса. При цьому трьома роками раніше економіст Мілей категорично не хотів займатись політикою. "Це брудне, дешеве, дурне мистецтво", - заявляв він.

Швидкому зльоту Мілея сприяла регулярна участь у телевізійних шоу як запрошений експерт з економіки. ЗМІ називають його «політиком з телестудії» та «кандидатом у президенти з інстаграма та тиктоку». Останні п'ять років він регулярно з'являвся у телешоу, де обговорювалися економічні та політичні питання. Мілей не лише жорстко висловлювався на адресу аргентинських політиків, а й часто переходив на крик у прямому ефірі, чим швидко запам'ятався всій країні. Порізані на окремі ролики епізоди за його участю набирають сотні тисяч переглядів у соцмережах.

Публіка запам'ятала Мілея та завдяки його іміджу. На передвиборні заходи і телестудії політик приїжджає на Cadillac de Ville — такий самий був у Елвіса Преслі. Його зовнішній вигляд, пише The Guardian, нагадує образи Преслі та головного героя фільму «Росомаха». Придумала цей імідж його помічниця Лілія Лемуан, котра стала за підсумками жовтневих парламентських виборів депутатом від альянсу свого боса «Свобода настає». Але, мабуть, головний елемент образу Мілея — бензопила, яка, за його словами, символізує «намір радикально розібратися з проблемами в країні».

Критики Мілея, такі як колишній депутат і сенатор Вікторія Донда, називають його «розпатланим учасником дискусій, який репетує на сцені і спить із вісьмома собаками та своєю сестрою». Замість сперечатися зі своїми опонентами, Мілей ловить їх на незнанні своєї біографії: «У мене не вісім собак, а п'ять». Своїх чотирьох британських мастифів політик назвав іменами відомих економістів — Мюррей, Мілтон, Роберт та Лукас (на честь Мюррея Ротбарда, Мілтона Фрідмана та Роберта Лукаса). Ці собаки — клони першого улюбленого пса Мілея на прізвисько Конан, якого не стало в 2017 році. Політик досі говорить про нього як живе. "Він і моя сестра - єдині, хто не зраджував мене в жахливі моменти мого життя", - сказав Мілей в інтерв'ю El Pais.

Сестра Каріна керує його передвиборчим штабом. В аргентинських шоу часто запитують, чи є сестра коханкою Мілея. Політик на це відповідає, що противники «лізуть до нього в ліжко», тому що «їм нема чого сказати по суті про його пропозиції». Останні кілька місяців Мілей перебуває у стосунках із комедійною актрисою Фатімою Флорес, якій особливо вдаються пародії на колишнього президента Христину Кіршнер.

Фото: @soyfatimaflorez

Про батьків Мілей вважає за краще не говорити. "Для мене вони померли", - сказав він у 2018 році. Мати та батько, Норберто та Алісія, живуть у передмісті Буенос-Айреса та підтримують стосунки з Каріною: у жовтні вони разом голосували у першому турі. Батько Мілея був водієм автобуса, згодом започаткував бізнес у транспортній сфері, мати — домогосподарка. У дитинстві батьки били та ображали сина, пише El Pais. Журналіст та автор біографії Мілея Хуан Луїс Гонсалес стверджує, що у католицькій школі у майбутнього кандидата в президенти було прізвисько El Loco, тобто Псих. Власне книга Гонсалеса так і називається.

Підлітком Мілей був воротарем у професійній команді Chacarita Juniors і вокалістом гурту Everest, який виступав із каверами пісень The Rolling Stones. Колишній тренер згадує про нього як талановитого гравця. «Я грав у футбол, співав у рок-групі та став економістом. Ця комбінація є дуже привабливою для телебачення» — так Мілей пояснив причини свого зльоту Такеру Карлсону, популярному серед правих американців колишньому провідному журналісту Fox News.

У разі перемоги Мілей обіцяє замінити національну валюту на американський долар, ліквідувати Центробанк та провести референдум про заборону абортів

Але Мілей – не просто епатажний герой мемів. El Pais називає політика справжнім трудоголіком. У 1993 році він отримав диплом економіста в приватному Університеті Бельграно в Буенос-Айресі, після чого закінчив аспірантуру в Інституті економічного та соціального розвитку (IDES) та продовжив наукові дослідження у приватному Університеті Торквато ді Телла.

Наприкінці 1990-х Мілей працював економістом у банку HSBC, був радником генерала Антоні Буссі, відомого діяча часів військової хунти, а на той момент депутата парламенту. З 2013-го до 2017-го Мілей був головним економістом Fundación Acordar — мозкового центру губернатора Буенос-Айреса, відомого пероніста Даніеля Сціолі. Після цього й до 2021 року він працював у Corporación América, холдингової компанії аргентинського мільярдера Едуардо Ернекяна.

Незважаючи на тісне співробітництво з соціалістами у ролі економіста, саме цю ідеологію Мілей-політик вважає головною причиною проблем у країні. На його думку, соціалізм може здаватися привабливим, адже «якщо людина має потреби, тобто і право їх задовольнити». "Але потреби нескінченні, а ресурси кінцеві", - міркував він в інтерв'ю Такер Карлсон. Мілей упевнений, що вирішити проблему нестачі ресурсів можна було б ринковими способами, але соціалістам «не подобається рука ринку». «Їм подобаються клешні держави та соціальна справедливість», — заявляв політик, наголошуючи, що це «шлях у нікуди».

Як і Дональд Трамп, із яким його часто порівнюють, Мілей хоче оновити політичну еліту країни. Трамп під час кампанії 2016 року обіцяв «висушити вашингтонське політичне болото», Мілей у 2023-му має намір «покінчити з кастою». За останні сто років політики «завели Аргентину в глухий кут», «не можна створити нову Аргентину зі старими людьми», — повторює Мілей з 2018 року.

«Ніхто з аргентинських політиків не займається довгостроковими проектами, тому що з них не можна отримати політичну вигоду, — пояснює Мілей причини постійної аргентинської кризи. І додає: — Проблема Аргентини в тому, що рішення перебуває в руках проблеми — політиків. Я єдиний, хто говорить про економічну програму на 35–50 років. Якщо ви зациклені на короткострокових заходах, то все закінчиться погано».

Одним із перших заходів щодо порятунку Аргентини, на думку Мілея, має бути відмова від національної валюти песо та перехід на американський долар. Разом із ліквідацією Центрального банку, який, як він вважає, правлячі політики «використовують як друкарську машинку для грошей», це покладе край високій інфляції. Мілей наводить приклади Еквадору та Сальвадора, де на початку 2000-х цілком успішно перейшли на долар, інфляція в обох країнах тримається на низькому рівні. Відсутність великого економічного зростання в них Мілей пояснює іншими причинами — зокрема, неефективністю політиків.

Крім того, аргентинець вважає, що чим менша роль держави в економіці та житті людей, тим краще. Він обіцяє скоротити кількість міністерств та держслужбовців. Наприклад, міністерство у справах жінок. "Якщо рівноправності немає за законом, то треба змінювати закон, а не створювати міністерство", - говорить Мілей. За його оцінкою, створення міністерства лише дискредитує жінок і ніяк не покращує їхнє становище.

У своїй критиці соціалізму кандидат у президенти дійшов образи папи римського Франциска — одного з найпопулярніших аргентинців у світі. «Дурень, що захищає соціальну справедливість», «сукін син, який проповідує комунізм» та «представник зла на Землі» — у відповідь на ці заяви Мілея у вересні священики Буенос-Айреса провели спеціальну месу на підтримку понтифіка.

Ще одне питання, яке політик порушує у своїх міркуваннях, — аборти. Мілей вважає, що людина має право розпоряджатися своїми органами, але при цьому виступає проти переривання вагітності, яку в Аргентині легалізували лише у 2020 році (до цього в країні багато років був один із найсуворіших у світі законів про аборти). «З філософського погляду я за право на життя. Але є наукове обгрунтування: життя починається під час зачаття. <…> У жінок є право на тіло, але дитина в матці – це не частина тіла. Тому аборт – це вбивство», – каже він. У разі перемоги на виборах Мілей обіцяє провести референдум із цього питання.

Також Мілей називає вигадкою глобальне потепління, як і багато скептик, посилаючись на те, що в минулому вже були такі періоди. А ще у разі перемоги кандидат у президенти має намір скасувати безстроковий дозвіл на проживання для іммігрантів.

Незважаючи на численні збіги поглядів, Мілей не зараховує себе до правих: «Вони розуміють, що справжній ворог — це соціалізм. Це база [те, що маємо спільне]. Але я ліберал-лібертаріанець». Іноді Мілей також називає себе анархо-капіталістом.

Ідеї Мілея викликають занепокоєння провідних економістів світу. Але для початку він має перемогти, а для цього залучити нових прихильників

«Хоча прості рішення можуть здаватися привабливими, вони, швидше за все, призведуть до ще більших руйнувань у короткостроковій перспективі» — так сто провідних економістів світу оцінили передвиборні пропозиції Мілея. Серед них — відомі професори економіки Томас Пікетті, Джаяті Гош та Бранко Міланович. Вони вважають, що «значне скорочення державних витрат підніме і так високий рівень бідності і нерівності і може призвести до серйозного зростання соціальної напруженості». «Пропозиції Хав'єра Мілея щодо доларизації та жорсткої бюджетної економії ігнорують складності сучасної економіки та уроки історичних криз, а також відчиняють двері для загострення і так серйозної нерівності», — написали вони.

Напередодні першого туру виборів агентство Reuters запитало 125 аргентинських бізнесменів, що вони думають про пропозиції Мілея. Лише двоє із опитаних підтримали повний перехід на долар. Більшість заявила, що важливо зберегти песо, щоб «мати можливість коригувати грошові змінні та підтримувати конкурентоспроможність». Повний перехід на долар означатиме втрату важелів грошово-кредитної політики, вважають опитані. А видання The Economist наполягає, що переходу на долар замало для вирішення проблем країни.

Водночас експерти американського Інституту Катона, які поділяє лібертаріанські погляди Мілея, навпаки, кажуть, що від песо треба відмовитись негайно. Вони спростовують кілька аргументів, популярних у критиків Мілея. Вони стверджують, що у населення достатньо готівки, щоб у країні не виник дефіцит. Тим більше, наголошують економісти, процес переходу з однієї валюти на іншу розтягнеться на кілька місяців і державі не потрібна вся валюта за один день.

Ще один аргумент скептиків проти ідей Мілея — в тому, що через чергову реформу населення почне масово виводити банківські депозити. Але в Еквадорі та Сальвадорі переведення національних валют (сукре та колон відповідно) у долари за фіксованим курсом був найпростішою частиною процесу і не викликав виведення коштів. Навпаки, жителі обох країн понесли заощадження до банків.

На фото вгорі: тоді ще кандидат у президенти Аргентини Хав'єр Мілей разом зі своєю сестрою Каріною Мілей (праворуч) під час мітингу у Ла-Платі, 12 вересня 2023 рокуФото: Marcos Gomez / AG La Plata / AFP / Scanpix / LETA

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер в Україні короткочасні дощи усюди, крім заходу
19:43
В. о. керівника детективів БЕБ Ткачук став на бік злочинців з "тютюнової мафії". Це людина Татарова
18:04
Майно із церкви-фортеці на Хмельниччині вкрав піп упц (мп)
16:12
Замах на Фіцо: прем'єр у тяжкому стані, "найближчі години вирішальні"
16:09
"Відома львівська фабрика і фабрика відомого конвертатора з Києва": БЕБ проводить обшуки у чотирьох виробників сигарет
14:12
Дружина одеського судді підчас війни купила апартаменти в Маямі за 12 млн грн. Офіційних доходів на це сім'я не має
12:04
Українцям варто готуватися до колапсу на АЗС та різкого подорожчання автопалива – експерт
10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]