Захід нарешті помітив російських терористів у рясах

|
Версия для печатиВерсия для печати

Нова хвиля скандалів у РПЦ: ПАРЄ звинувачує у злочинах проти людяності, а Естонія розриває договори оренди будівлі у Таллінні.

Про це йдеться у статті видання novayagazeta.eu.

Нові войовничі заяви РПЦ спровокували хвилю обурення на Заході. Зі структурами Московського патріархату в Естонії розривають договори оренди, а ПАРЄ приймає резолюцію про відповідальність патріарха Кирила та його єпископів за співучасть у злочинах проти людяності. Знято табу та з дискусії про терористичний характер РПЦ.

Мерія Таллінна надіслала 18 квітня управлінню Естонської православної церкви Московського патріархату (ЕПЦ МП) повідомлення про припинення оренди будівлі площею понад 270 кв. метрів у центрі міста (за адресою: вул. Пікк, 64). У цьому будинку розташовані канцелярія предстоятеля церкви - громадянина РФ Валерія Решетнікова (митрополита Євгена), видвореного з Естонії 6 лютого ц. м. та інші її адміністративні органи. Як заявив мер міста Євген Осиновський, міська влада готова позиватися до ЕПЦ МП у разі відмови від добровільного звільнення приміщень.

На черзі — припинення оренди ще шести талінських будівель, в яких розташовані храми ЕПЦ МП. За оренду церква сплачує або символічну плату, або користується будинками взагалі безкоштовно. Сьогодні ЕПЦ МП має в своєму розпорядженні 39 парафій в Естонії, які опікуються трьома єпископами і близько 60 кліриками.

Кількість громадян країни, так чи інакше пов'язаних з ЕПЦ МП, влада країни оцінює приблизно в 100 тисяч осіб (це близько 7% населення).

Своє рішення влада Таллінна ухвалила на тлі широкої суспільно-політичної кампанії, яка почалася в країні після публікації «Наказу» Всесвітнього російського народного собору (ВРНС), очолюваного патріархом Кирилом (Гундяєвим). У документі, прийнятому 27 березня в московському храмі Христа Спасителя, зокрема, проголошується «священна війна» проти України та декларуються глобальні агресивні цілі «російського світу», майбутні кордони якого «суттєво ширші за державні кордони як нинішньої Російської Федерації, так і великої історичної Росії ». Цілком природно, що Естонія сприймає такі «натяки» як пряму загрозу на свою адресу, адже «велика історична Росія» вже окупувала країну у XVIII–XX ст., що залишило рани, що не гояться, на тілі естонського народу і в його історичній пам'яті. На момент прийняття «Наказу» глава ЕПЦ МП, який нині проживає в Псково-Печорському монастирі, за 2 км від естонського кордону, вважався членом Ради ВРНС, хоча пізніше заявив про припинення своєї участі в його роботі.

«Наказ» церковних терористів

Поява «Наказу» ВРНС ознаменувала початок нового етапу, якщо можна так висловитися, взаємин РПЦ з цивілізованим світом і системою міжнародного права, що встановилася після Другої світової війни. Якщо з лютого 2022 року до березня 2024 року РПЦ як би залишалася в тіні Кремля і сприймалася як допоміжний елемент ідеологічного обслуговування «СВО», то тепер вона сама наполягає на своїй особливій ролі у формуванні концепції «російського світу» і бере на себе велику міру відповідальності за розв'язання війни.

Наявність біля західних країн, зокрема Естонії, досить потужних і розгалужених структур такий організації сприймається як джерело небезпеки, виклик демократії та світопорядку, заснованому на праві.

У цьому контексті цілком очікувано пролунав заклик міністра внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметса, який 11 квітня пролунав в ефірі телеканалу ETV, визнати Московський патріархат терористичною організацією. "Це не вплине на парафіян, - пояснив міністр, - це не означає, що храми будуть закриті, але це означає, що зв'язки з Москвою будуть розірвані". Таким шляхом ще 2022 року пішла сусідня Латвія — правда, в трохи м'якшій редакції: сейм ухвалив закон, який забороняє діяльність релігійних організацій з центром у державі-агресорі, і місцева Латвійська православна церква вийшла з Московського патріархату, ставши «самопроголошеною автокефалією».

Лаурі Ляенеметс нагадав, що естонський парламент — Рійгікогу — вже визнавав РФ «терористичною державою», тож визнання причетності до тероризму найбільшої релігійної організації, яка обслуговує таку державу, не повинно здаватися несподіванкою. Тим більше, естонська держава минулого року наклала персональні санкції на керівника Московського патріархату В. М. Гундяєва, також відомого як агента держбезпеки «Михайлів». Якщо протягом перших років СВО естонська держава намагалася м'яко впливати на ЕПЦ МП, домагаючись її дистанціювання від Москви та засудження дій проти України, то після 27 березня змушена діяти жорсткіше. "Якщо провести паралель з ісламськими терористами, які кажуть, що ведуть священну війну проти цінностей західного світу, - пояснює Ляенеметс, - то сьогодні патріарх і Московська патріархія нічим не відрізняються від ісламських терористів".

"Не все так однозначно"?

Тим часом голова Центристської партії Естонії Михайло Килварт розкритикував міністрів, що належать до соціал-демократичної партії, аргументуючи свою позицію тим, що несправедливо карати естонських парафіян за дії російських функціонерів.

«Пропозиція криміналізувати діяльність в Естонії православної церкви Московського патріархату, – стверджує Килварт, – може призвести до розколу в суспільстві… У цивілізованому суспільстві завжди необхідно шукати рівновагу між громадянськими свободами та внутрішньою безпекою держави». Схожу думку висловив представник фракції Консервативної народної партії у Рійгікогу Яак Валге, який відзначив особливу делікатність релігійної сфери. Помилкові рішення церковного питання, за його словами, «можуть призвести до непередбачуваних наслідків».

Можливо, під впливом цієї дискусії Лаурі Ляенеметс вкотре запропонував ЕПЦ МП компроміс: скликати собор та змінити статут церкви, вилучивши з нього пункти про підпорядкування Московському патріархату. Але за відсутності предстоятеля, яким залишається митрополит Євген, який залишив Естонію, скликати собор юридично неможливо. Фактичний в. о. глави церкви єпископ Тартуський Данило, висвячений за день до від'їзду з Естонії митрополита Євгена на початку лютого, запевнив, що єпископи Московського патріархату і так не підкоряються патріарху, який нібито є лише «першим серед рівних». Цю хитру позицію розкритикував протодіакон Андрій Кураєв — яскравий православний богослов і публіцист, який у минулому близький до патріарха Кирила, а пізніше позбавлений ним сану і змушений емігрувати з РФ. «У теорії», звичайно, всі єпископи рівні, і патріарх — один з них, але на практиці Кирило керує єпископатом абсолютно авторитарно, змушуючи єпископів брати у нього благословення і цілувати руку, одноосібно звільняючи їх від управління єпархіями та волюнтаристськи захоплюючи монастирі будь-яких єпархіях. «З радянських часів було прийнято шулерськи підміняти реальність писаними нормами, - пише Кураєв. — За “нормами” та СРСР був демократичною країною. І корупції не може бути ні в країні, ні в церкві, бо “норми” це засуджують. А міністерство оборони не може ні на кого нападати, інакше воно називалося б “міністерством нападу”».

Група з 52 депутатів на чолі з соціал-демократом Яаком Аабом все ж таки внесла 18 квітня до Рійгікогу проект заяви, яка проголошує РПЦ — ні, не терористичною, а «організацією, яка «підтримує військову агресію». Газета «Постімеєс» цитує Яака Ааба: «Під керівництвом патріарха Кирила пішли ще далі в виправдання війни та вбивств, заявивши про “священну війну” проти як України, так і всього західного світу, що, безумовно, стосується й Естонії. Рійгікогу в цій ситуації не може залишатись байдужим спостерігачем і має зайняти чітку позицію для захисту в Естонії правопорядку».

Проект заяви прямо посилається на «Наказ» ВРНС на чолі з Гундяєвим, «згідно з яким військову агресію проти України названо священною війною… Документ також розглядає весь пострадянський простір як вхідний до сфери впливу Російської Федерації. Подібні заклики містять загрозу для безпеки та існування Естонії.

Рійгікогу висловлює своє обурення у зв'язку зі зловживанням та спотворенням релігії та православної традиції з боку Московського патріархату та сьогоднішнього режиму Росії».

У проекті особливо зазначається, що характеристики, які парламент надає Московському патріархату, не стосуються простих віруючих, які відвідують храми РПЦ. Водночас у разі прийняття заяви Рійгікогу закликає приходи ЕПЦ МП «оцінити загрозу ворожого впливу на громадський порядок і на своїх парафіян, і вжити необхідних кроків для припинення зв'язків із Московським патріархатом».

Європа притягне Гундяєва до відповідальності

Поки естонські парламентарі розмірковують, Парламентська асамблея Ради Європи, яка об'єднує 46 держав (тобто всі країни Європи, крім Ватикану, РФ та Білорусі), ухвалила 17 квітня резолюцію «Смерть Олексія Навального та необхідність протидії тоталітарному режиму Володимира Путіна та його війні з демократією». Резолюція містить безпрецедентно жорсткі характеристики як особисто Кирила (Гундяєва), і всієї ієрархії РПЦ. До речі, пропозицію щодо включення до цього документу розділу, присвяченого РПЦ, вніс саме естонський делегат — Еерік-Нійлес Крос.

«Режим Володимира Путіна, — йдеться в резолюції, — прихильний до неоімперіалістичної ідеології “російського світу”, яку Кремль перетворив на інструмент сприяння війні… Ієрархія Московського патріархату Російської православної церкви, включаючи патріарха Кирила, обстоює ідеологію “російського світу” "Сатанінського" Заходу "священною війною всіх росіян", закликаючи православних віруючих пожертвувати собою заради своєї країни.

Асамблея вражена таким зловживанням релігією та спотворенням християнської православної традиції режимом Володимира Путіна та його довіреними особами в ієрархії Московського патріархату. Асамблея засуджує таку риторику і наголошує, що підбурювання до скоєння злочину агресії, геноциду та військових злочинів саме собою є злочином. Асамблея закликає всі держави ставитися до патріарха Кирила та російської православної ієрархії як до ідеологічного продовження режиму Володимира Путіна, співучасника дій режиму Володимира Путіна та злочинів проти людяності». ПАРЄ дала рекомендацію державам-членам офіційно визнати перетворення РПЦ на «інструмент російського впливу та пропаганди з боку режиму Кремля», а діяльність РПЦ — не має «нічого спільного зі свободою віросповідання та свободою вираження поглядів, гарантованими статтею 18 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права ». Правові наслідки такого визнання є досить зрозумілими.

За резолюцію проголосували делегати від таких країн із православною більшістю, як Греція, Грузія, Україна, Молдова та Румунія. Делегати від Болгарії, Північної Македонії, Кіпру, Сербії та Чорногорії в голосуванні не брали участь (але це означає, що вони не голосували проти).

Патріарх Кирило та солідарна з ним ієрархія платять надто дорогу ціну за своє прагнення бути «респектабельною» частиною путінської системи, її бенефіціарами. Якщо на початковому етапі «СВО» про поступову втрату РПЦ християнської ідентичності говорили лише християнські лідери, то тепер ця втрата стає очевидною і для світських політиків. В найближчій історичній перспективі доля Московської патріархії як організації, створеної в 1943 році для обслуговування політичних інтересів безбожної влади, невіддільна від долі політичного режиму Володимира Путіна.

Вгорі, зліва направо: російський президент Володимир Путін, міністр оборони Росії Сергій Шойгу і Московський патріарх Кирило. Петербург, 30 липня 2017 року

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]