З росії вижили та визнали «іноагентом» рабина, який закликав євреїв рф «покинути країну, поки не стало надто пізно»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Голову Конференції європейських рабинів, який виїхав з Росії після широкомасштабного вторгнення в Україну, визнано «іноагентом». Як це пов'язано з антисемітськими настроями у керівництві РФ.

Внесення в росії до списку «іноагентів» єврейського релігійного діяча такого рівня змушує згадати про репресивні практики сталінських часів. Увечері в п'ятницю, 30 червня, коли віруючі юдаїсти вже починали відзначати шабат і відключалися від інформаційних каналів, Мін'юст РФ поставив тавро на главі Конференції європейських рабинів, колишньому головному рабині Москви Пінхасі Гольдшмідті. Згідно з паспортом, «у світі» рабина звуть Філіп — саме це ім'я вказало міністерство. За його твердженням, поважний ребе з 30-річним стажем служіння «розповсюджував неправдиву інформацію про рішення та політику російських державних органів та виступав проти спеціальної військової операції».

Після завершення шаббату Пінхас Гольдшмідт заявив, що вважає честю своє приєднання «до видатного списку людей, які виступають проти невиправданої операції та заподіяння шкоди безневинним».

Наголошуючи на безпрецедентності того, що сталося, рабин ще раз повторив свій заклик до єврейської громади Росії: «Покинути країну, поки не стало надто пізно». На думку Гольдшмідта, його визнання «іноагентом» може дати старт «новій антисемітській кампанії проти єврейської громади Росії», тим більше що методика та риторика такої кампанії вже відпрацьовані на образах українського народу, які каламутним потоком ллються з кремлівських медіа. Між іншим, із більш ніж двомільйонної єврейської громади СРСР у нинішній РФ, згідно з даними останнього перепису, залишилося лише трохи більше 160 тисяч євреїв.

Як розповідала «Новая-Европа», російська влада змусили Гольдшмідта — тодішнього головного рабина Москви та голову Рабинського суду СНД — залишити РФ у березні минулого року. За словами його невістки, ізраїльської журналістки Авіталь Чижик-Гольдшмідт, влада добивалася від рабина висловлювань на підтримку вторгнення в Україну, але рабин відмовився. Керівники Московської єврейської релігійної громади (МЕРО), які залишилися в Москві, намагалися заперечувати «морально-політичну» мотивацію рабина, зводячи причини його від'їзду до сімейних обставин, і запевняли, що Гольдшмідт «повернеться». Але вже у липні минулого року МЕРО повідомила, що у рабина «закінчився контракт» і він більше не обійматиме свою посаду.

Колишній головний рабин Москви – знакова постать для єврейської громади Росії. Він народився в традиційній єврейській сім'ї в Цюріху, але в юності, в 1989 році, приїхав до СРСР, а в 90-х брав безпосередню участь у створенні Російського єврейського конгресу та Конгресу єврейських релігійних організацій та об'єднань у Росії. З 2011 року очолює Конференцію європейських рабинів, яка об'єднує лідерів традиційного юдаїзму із 40 країн. Російська влада взяла Гольдшмідта «на олівець» після невдалої спроби його вербування у 2003 році, про яку рабин нещодавно розповів виданню Foreign Policy. Його зустріч із офіцером держбезпеки, прикріпленим до Московської хоральної синагоги, та його колегою відбулася у відділенні поліції: рабину, який тоді мав лише швейцарське громадянство, вказали на порушення візового законодавства: він нібито не мав права займатися релігійною діяльністю за звичайною діловою візою. Гольдшмідту запропонували «співпрацю», якщо він не хоче депортації.

Після інших спроб вербування, 2005-го, його справді депортували з РФ, але за головного рабина Москви клопотав прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, і Гольдшмідту нарешті видали «релігійну» візу.

«Я знаю про неодноразові спроби ФСБ завербувати моїх колег із єврейської громади, — розповідає рабин. — Оперативники регулярно контролювали, відвідували та залякували керівників релігійних організацій». Він звинувачує ФСБ у причетності до висилки з РФ 11 рабинів після 2014 року.

У свіжому інтерв'ю ізраїльському виданню Гольдшмідт зазначає, що «у суспільстві панує похмура атмосфера… Через невизначеність і страх перед майбутнім багато хто страждає від психологічних проблем, і це виявляється у зростанні страху та депресії». На цьому тлі російська влада перестала продовжувати візи викладачам з Ізраїлю і фактично заборонила діяльність агентства «Сохнут», що допомагало репатріації євреїв. З вуст вищих керівників Кремля звучать двозначні заяви про те, що «Гітлер мав єврейську кров» і що президент України Володимир Зеленський «не справжній єврей». Якщо влада задля сублімації мілітаризму насаджує ксенофобію в її печерних формах, то це не може не загрожувати російським євреям. І прислухатися до наполегливих порад рабина-«іноагента» справді варто.

Вгорі: колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт. Фото: Sven Hoppe / Picture Alliance / Getty Images


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]