Ярослав Железняк: Чому БЕБ - "мертва" структура, яка живиться грошима платників податків

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Результат діяльності Бюро економічної безпеки України за липень 2023 року.

У липні місяці Бюро економічної безпеки України відшкодувало до Державного бюджету– 24 млн. грн., що на 50,7 мільйонів менше ніж за попередній місяць. Ймовірно, сталось це через те, що керівництво органу перебуває у відпустках. 17 квітня 2023 року перший заступник Директора Бюро економічної безпеки тільки приступив до виконання повноважень Директора, а рівно через три місяці пішов у щорічну оплачувану відпустку. Станом на 31 липня 2023 року, із відпустки в.о. Директор так і не з’явився на роботі пішовши на лікарняний, а згодом, за неофіційною інформацією, написав заяву про звільнення. Тією ж схемою «відпустка-лікування-звільнення», скористався і його перший заступник.

Не зважаючи на відпочинок, 14 липня Бюро економічної безпеки оголосило конкурсні відбори на 84 вакантні посади до Центрального апарату та чотирьох територіальних управлінь: у Київській, Чернівецькій, Закарпатській та Полтавській областях. Як ми і повідомляли у минулому дайджесті, нові конкурси відбудуться за старими правилами. Так, Бюро економічної безпеки набирає людей виключно із «системи». Зокрема, на всі посади детективів застосовується дискримінаційна кваліфікаційна вимога про досвід роботи у правоохоронних органах або на посадах, пов’язаних з процесуальним керівництвом, що суперечить положенням профільного Закону в частині стажування.

За інформацією від Ради громадського контролю, їх представники не приймають участь у роботі конкурсної комісії, оскільки не мають чіткої відповіді на офіційні вимоги, що ставить під сумніви легітимність цих конкурсів та відповідність вимогам Закону.

Станом на 01 серпня 2023 року кількість територіальних управлінь залишається без змін.

«Про мишей»

24.07.2023 змінився керівник Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області.

Рік тому, 11.07.2022, це Територіальне управління було створено, і за 12 місяців існування змінилось вже три його очільника. Проте, у Львівській області у липні місяці зміни відбулись не лише у керівництві, а і у стані знайденої гуманітарної допомоги.

Так, з офіційного сайту Бюро економічної безпеки України відомо, що Територіальне управління у Львівській області виявили складські приміщення, площею 1600 кв. м., заповнені товарами гуманітарної допомоги невстановленого походження. З поміж виявлених товарів: харчові продукти, дитячі товари, постільна білизна, ковдри, засоби гігієни, побутова хімія, одяг – всього біля тисячі піддонів.

За клопотанням БЕБ суд прийняв рішення передати конфісковані товари Збройним Силам України. Втім, при дослідженні матеріалів безпосередньо про передачу ЗСУ виявилось, що мінімум 114 палет із речами були повністю знищенні гризунами, а ще частина палет медикаментів та засобів особистої гігієни була ними пошкоджена. Ну і не відмовились хвостаті, звісно, і від продуктів харчування.

Що цікаво, в рішеннях суду згадування про знищення та псування майна не було, передбачалося, що ЗСУ отримають весь обсяг арештованої гуманітарки. Ймовірно, гризуни скоїли диверсію з моменту ухвалення судового рішення і до моменту безпосередньої передачі товарів військовим.

Ну і після роздачі – по-класиці роботи БЕБ – кримінальне провадження було перекваліфіковане і направлене до райвідділу Національної поліції.

Стан досудового розслідування

Результати досудового розслідування за липень 2023 року зменшились відносно минулого місяця. Загальна кількість кримінальних проваджень за січень – липень 2023 року: – 1319 (з них 154 зареєстровані у липні, менше на 74 порівняно з червнем). Кримінальні правопорушення, у яких особам вручено повідомлення про підозру – 146 ( з них 29 у липні, що менше на 22, порівняно з червнем ). Скеровані до суду – 96 проваджень, з них 83 – з обвинувальними актами (7 у липні, що менше на 17 проваджень, порівняно з червнем).

За цей місяць аналітиками Бюро було створено 107 аналітичних продуктів, що на 13 менше ніж минулого місяця. За результатами їх розгляду розпочато 7 кримінальних проваджень, а 5 повернуто на доопрацювання, що підтверджує слабку аналітичну роботу органу.

Фінансування Бюро економічної безпеки України: Міністерство фінансів України проінформувало БЕБ, що у період дії воєнного стану наявні фінансові ресурси держави у першочерговому порядку спрямовуються на виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, забезпечення недоторканності державного кордону та захисту держави, безперебійного функціонування бюджетної сфери і життєво необхідних потреб жителів територіальних громад, реалізації заходів територіальної оборони та захисту безпеки населення. Така позиція Мінфіну свідчить про те, що орган не планує збільшувати видатки на БЕБ поза закладеними у Бюджеті на 2023 рік. Проте, незважаючи на позицію Міністерства фінансів України, а також, що заробітної плати, ймовірно не вистачить навіть на наявних працівників, керівництво органу оголосило нові конкурсні відбори та повідомляє що фінансування витрат на заробітну плату новим працівникам (проведення конкурсу на зайняття вакантних посад яких оголошено наказом №426-к від 14.07.2023 року) буде здійснено відповідно до чинного законодавства.

Залишок фінансування на серпень-грудень 2023 року становить 157,8 млн. грн., що являє собою 31,3% від загального обсягу видатків. Із цих розрахунків маємо 31,5 млн. грн. на місяць з урахуванням рівного розподілу залишку до кінця року. Але за липень місяць керівництво Бюро економічної безпеки витратило набагато більше, а саме: 56, 2 млн. грн."

Автор: Ярослав Железняк, народний депутат України

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]