Якщо Китай нападе на Тайвань, війна коштуватиме 10% світового ВВП - Bloomberg

|
Версия для печатиВерсия для печати

У разі збройного конфлікту Китаю з Тайванем збитки для світової економіки можуть становити 10 трильйонів доларів або 10% світового ВВП — більше збитків від війни Росії з Україною, пандемії коронавірусу та глобальної фінансової кризи.

Про це пише Bloomberg.

Агентство розглядає два можливі сценарії розвитку подій. Перший — повномасштабне вторгнення Китаю на Тайвань, що спричинить вступ до конфлікту США. Другий — блокада Тайваню, яка відріже його від торгівлі з рештою світу.

Найбільші економічні збитки будуть пов'язані з нестачею напівпровідників, пише Bloomberg. Тайвань - найбільший виробник чіпів, які використовуються в телефонах та ноутбуках, в автомобілебудуванні та багатьох інших галузях. Як зазначає Bloomberg, близько 5,6% загальної доданої вартості в усьому світі (майже шість трильйонів доларів) припадає на сектори, де використовуються чіпи, а загальна ринкова капіталізація 20 найбільших клієнтів тайванської компанії TSMC становить близько 7,4 трильйона доларів.

У разі початку війни, за оцінками експертів, економіка Тайваню буде знищена, ВВП Китаю може скоротитися на 16,7%, ВВП США – на 6,7%, а світовий ВВП знизиться на 10,2%. Найбільше постраждають Південна Корея, Японія та інші країни Східної Азії.

Bloomberg також змоделював збитки від можливої блокади Тайваню Китаєм. За один рік блокади ВВП Тайваню, за оцінкою експертів, знизиться на 12,2%, ВВП Китаю – на 8,9%, ВВП США – на 3,3%, а світовий ВВП – на 5%.

Про можливий конфлікт навколо Тайваню говорять уже не перший рік. У серпні 2022 року, незважаючи на погрози китайської сторони «жорстко відповісти на провокації», на Тайвань прибула з візитом спікер Палати представників США Ненсі Пелосі. Це викликало різку критику Пекіна і після візиту Пелосі на острів Китай провів великомасштабні військово-морські навчання.

Глава КНР Сі Цзіньпін неодноразово говорив, що питання статусу Тайваню — це не та проблема, яку можна «передавати з покоління до покоління». Джо Байден обіцяв, що США прийдуть на допомогу Тайваню у разі китайського вторгнення.

У листопаді 2023 року Джо Байден та Сі Цзіньпін вперше за рік зустрілися особисто — на саміті АТЕС (Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво) у Сан-Франциско. Після цього, як зазначає Bloomberg, напруга між країнами дещо ослабла — але найгіршого варіанту розвитку подій видання не виключає. Більше того, як пише Bloomberg, посилаючись на американських чиновників, реакція Китаю на візит Пелосі переконала країни «Великої сімки» у тому, що ризик конфлікту є реальним.

Ще одним фактором нестабільності Bloomberg називає вибори на Тайвані, які відбудуться 13 січня. Один із кандидатів, Лай Цінде, який обіймає посаду віце-президента Демократичної прогресивної партії (ДПП), у минулому називав себе «прагматичним борцем за незалежність Тайваню» — а для Пекіна, який розглядає острів як частину своєї території, будь-яке формальне прагнення до незалежності означає « перетин червоної лінії», зазначає Bloomberg.

Вгорі: навчання на військовій базі на Тайвані. 11 січня 2023 року. Фото: Annabelle Chih / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]