Як війна збільшує ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, і як уберегтися

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Будь-який збройний конфлікт тотально впливає на життя людей. Окрім очевидних проблем, пов’язаних із травматизацією через бойові дії, погіршенням економічної ситуації, доступністю медичної допомоги та профілактичних заходів, життю та здоров’ю також серйозно загрожує ворог без прапорів — ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити та інфекції, що передаються статевим шляхом (далі — ІПСШ).    

Близько 400 000 нових випадків сифілісу, гонореї, хламідіозу, герпесу, сечостатевого мікоплазмозу, генітального кандидозу і трихомонозу реєструють в Україні щороку за даними МОЗ. Однак реальна ситуація може бути набагато складнішою, адже з ескалацією конфлікту в країні зростають ризики для всього населення. Підвищенню небезпеки також сприяє тісний зв’язок між проблемою інфекцій, що передаються статевим шляхом, та епідемією ВІЛ/СНІД в Україні.

Нижче поговоримо про те, яким чином збройний конфлікт посилює загрозу інфікування військових і цивільних, чому нас вчить досвід попередніх глобальних війн та як цьому протидіяти. 

ВІЙНА — СПОКОНВІЧНИЙ СОЮЗНИК ІПСШ

Не тільки в Україні, не лише зараз — війна завжди була драйвером для розповсюдження інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Відтак саме ІПСШ стали другою за частотою причиною інвалідності американських солдатів за часів Першої світової війни. Тільки за один 1927 р. з ІПСШ було госпіталізовано 23 000 солдатів британської армії.

Можливо, ця проблема стосувалася лише військових та не вплинула на цивільне населення? Аж ніяк, у Франції з 1914 по 1917 рік серед цивільного населення було зареєстровано понад МІЛЬЙОН випадків захворювання на сифіліс та гонорею.

Людство не стоїть на місці, доступність ліків, як і поінформованість населення, з часом зростають. Але тенденція до збільшення захворюваності на ІПСШ під час збройних конфліктів залишається і надалі.

Під час Другої світової війни понад 750 000 американських призовників хворіли на сифіліс. Проаналізувавши всі втрати та подальші ризики, у збройних силах Сполучених Штатів було зроблено низку важливих кроків, спрямованих на профілактику статевих хвороб: солдати отримували презервативи від уряду, а із 1940-го року — брошури про «Сексуальну гігієну та венеричні хвороби».

У цивільного населення ситуація з ІПСШ залишалася вкрай складною і після припинення бойових дій. В Україні в 1946 році захворюваність на сифіліс збільшилась на 20 %. Проблема набула таких масштабів, що було відкрито 852 нові венерологічні установи, а кількість лікарів-дерматовенерологів збільшилась удвічі.

Військові кампанії США другої половини XX століття теж підтверджують загальну історичну тенденцію про активне розповсюдження ІПСШ під час війн. Рівень захворюваності на ІПСШ серед солдатів під час війни в Кореї складала до 500 випадків на 1 000 солдатів, під час В’єтнамської війни — 260 випадків на 1 000. Більшість військових інфікувалися під час анонімних сексуальних контактів із цивільним населенням, переважно  представниками/представницями сфери комерційного сексу. Потім військові заражали інших цивільних, і так по колу.

У нове століття — зі старими проблемами. З 2000 по 2012 роки найчастіше у військових діагностували ВПЛ, хламідіоз, інфекції, викликані вірусом простого герпесу, гонорею та сифіліс.

ВІЙНА В УКРАЇНІ

Ще на початку військових дій на сході України у 2014 році фахівці Альянсу громадського здоров’я відмічали збільшення ризиків інфікування ІПСШ, а повномасштабна війна ще більше прискорила темпи розповсюдження інфекцій цього спектру. Протягом першого півріччя 2023 року було проведено дослідження у 21 області України та місті Києві. У рамках цього дослідження 93 % осіб, що отримали позитивні результати на ВІЛ, тестувалися вперше.

Між ІПСШ (сифіліс, гонорея, хламідіоз, герпес, сечостатевий мікоплазмоз, генітальний кандидоз і трихомоноз) та ВІЛ є прямий зв’язок.

По-перше, схожий шлях інфікування. Усі ці захворювання часто є наслідком незахищених сексуальних контактів при вагінальному, анальному та оральному сексі. Деякі можуть поширюватися під час переливання крові, а інші — передаватися від матері до дитини під час вагітності та пологів.

По-друге, ІПСШ викликають пошкодження шкіри та слизових оболонок: ерозії, виразки та запалення послаблюють захисні механізми організму, а значить істотно підвищують шанси інфікування ВІЛ.

ІПСШ можуть мати серйозні наслідки, крім безпосереднього впливу самої інфекції:

  • передача ІПСШ від матері до дитини може призвести до мертвонародження, неонатальної смерті, низької ваги при народженні та недоношеності, сепсису, неонатального кон’юнктивіту та вроджених дефектів;
  • вірус папіломи людини викликає рак шийки матки та інші види раку;
  • у 2019 році гепатит B став причиною приблизно 820 000 смертей у світі, в основному від цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми;
  • ІПСШ, такі як гонорея та хламідіоз, є основними причинами запальних захворювань органів малого таза та безпліддя у жінок.

З восьми основних «венеричних» інфекцій тільки чотири — сифіліс, гонорея, хламідіоз та трихомоніаз — виліковні. Але ще з 2015 року ВООЗ виявила стурбованість, що у світі поширюється нова «невиліковна» гонорея, що показала абсолютну стійкість до всіх видів антибіотиків, які сьогодні існують у світі.

Ще чотири вірусні захворювання — ВІЛ, гепатит B, генітальний герпес та вірус папіломи людини — залишаються невиліковними.

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ

Отже, історичний досвід попередніх війн та результати сучасних досліджень демонструють нам ще один великий виклик, який поставила перед українцями повномасштабна війна. Це — високий ризик інфікування небезпечними інфекціями, що передаються статевим шляхом. І він існує як для військовослужбовців, так і для цивільних громадян нашої країни.

Але є і гарна новина — уберегти себе від негативних наслідків цілком реально. А ще — не так складно, головне дотримуватися двох простих порад:

1) Бар’єрна контрацепція. Людство поки не придумало кращого засобу протидії, ніж презервативи. Вони однаково ефективні для чоловіків та жінок, захищають від ВІЛ, генітального герпесу, гострих кондилом, сифілісу, хламідій та гонореї. Треба пам’ятати, що інфікування може відбутися не лише під час генітального, але й анального та орального сексу. Найкращий захист від ВІЛ забезпечують латексні презервативи.

2) Своєчасний скринінг на предмет інфікування ІПСШ, гепатитами та ВІЛ. Він допомагає вчасно діагностувати, а значить — вчасно почати лікувати пацієнтів. Та зберегти здоров’я, іноді й життя.

Обидві поради однаково стосуються як цивільних, так і військових, як жінок, так і чоловіків.

ЯК ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ

1) Презервативи можна купити в будь-якій аптеці. Проте, враховуючи вплив війни на матеріальне становище населення, витрати на презервативи можуть видатися неприйнятними.

AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД США в Україні) працює з багатьма партнерськими закладами, де можна отримати безкоштовні презервативи.

Для цього слід звернутися за номером: +38 099 109 29 92 та дізнатися, де найближчий пункт.

2) Зараз діє потужна кампанія «4 результати в одній краплі», в рамках якої за допомогою одного швидкого тесту (результат через 15 хвилин) можна пройти скринінг на ВІЛ, сифіліс, гепатит C та B. Швидко, конфіденційно, безкоштовно."

Автор: Ярослава Лопатіна, голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine)

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]