Як Тетяна Глиняна та "Атомсервіс" обкрадають на харчуванні військо (РОЗСЛІДУВАННЯ)

|
Версия для печатиВерсия для печати

За останні тижні автору довелось кілька разів почути, що реформи антикорупціонерів призведуть до того, що військо буде голодним. Паралельно з цим розганяються тези про безрукий ДОТ, який написав умови під рітейл, і що старі постачальники не такі вже й погані. На них і кримінальних проваджень навіть немає. Тому доведеться декому відкрити очі на неприємну правду – провадження є. І вони якраз показують, як саме організована корупція на закупівлі харчів.

Про це йдеться у статті видання Цензор.НЕТ.

Хто забув – 14 лютого існування корупції підтвердило Національне антикорупційне бюро своїм зверненням до Міноборони.

Зазвичай прийнято говорити про якісь змови в кабінетах міністерства. Втім, ще в перші місяці роботи члени антикорупційної ради Міноборони дізнались, що насправді гроші виводять через частини.

Саме там формуються фіктивні накладні, де замість привезеного товару ставлять дорожчий або ж взагалі привозять пусті накладні. І от тепер це зафіксовано конкретним провадженням ДБР.

Йдеться про дві компанії з групи Тетяни Глиняної – "Актив компані" та "Гранд консалт", які протягом року реалізовували схему в одній з військових частин.

Гранд консалт – дані youcontrol

В реєстрі судових рішень можна знайти ухвалу, де йдеться про розслідування, в рамках якого виявлена злочинна схема начальника льотно-технічної їдальні однієї з військових частин, який за допомогою ще кількох військовослужбовців привласнював майно Міноборони.

Спершу начальник дав вказівку кухару "здійснювати видачу у їдальню на 30 % менше продуктів харчування від їх кількості, вказаної у первинних бухгалтерських документах".

Це фактично означало, що порція харчування військових у ВЧ стала на третину меншою. А далі "зекономлені" продукти були реалізовані за гроші.

Зокрема, військові продали 60 кг цукру, 15 кг макаронів, 4 мішки замороженого хека вагою майже 60 кг, 110 кг замороженої свинини, майже 30 кг стегон бройлера, 20 банок томатної пасти та іншу продукцію.

Але надалі новоспечені бізнесмени, судячи з матеріалів справи, вирішили, що тримати надлишок товару на базі небезпечно, тому "удосконалили" схему.

В результаті організатор схеми "вирішив організувати протиправну схему, яка полягала у повторному їх (продуктів харчування – ред.) оприбуткуванні по бухгалтерському обліку на підставі фіктивних первинних бухгалтерських документів про їх нібито поставку у військову частину ТОВ "Актив Компані", яке на той час постачало продукти харчування у військову частину НОМЕР_1 на підставі укладеного з Міністерством оборони України Договору №286/2/22/75 від 23.12.2022", - йдеться у судовій ухвалі.

Це той самий контракт, де були прописані спочатку яйця по 17.

"Згідно домовленості, підроблені зведені акти невстановленою слідством службовою особою ТОВ "Актив Компані" повинні були подаватися у Міністерство оборони України для здійснення оплати, а незаконно отримані ТОВ "Актив Компані" у такий спосіб грошові кошти розподілятися між учасниками групи", - зазначається в матеріалах досудового слідства.

В результаті лише протягом червня - липня 2023 року було виписано неправдиві видаткові та товарно-транспортні накладні про постачання ТОВ "Актив Компані" у військову частину на загальну суму 1 393 170,89 грн.

1,3 мільйона гривень в одній частині, за один місяць. Як відомо, минулого року Глиняна купила 4 готелі в Хорватії, які потім продала, скоріше за все, на підставну особу.

Готель Глиняної у Хорватії

У листопаді Міноборони заплатило "Актів компані" за контрактом. Після чого "невстановлена особа" вивела кошти з рахунків та розподілила їх між учасниками злочинної групи .

Якщо ви думаєте, що після цього схема зупинилась, то ні. Просто в липні до неї долучили представника компанії ТОВ "Гранд Консалт".

Чому так сталось? А просто ТОВ "Гранд Консалт" виграв ту саму область і частини, які обслуговувало до того "Актив компані".

Відтак виникає логічне запитання, яким чином компанія з іншою назвою, але тієї самої групи отримала собі право постачати в ті ж частини. І чи можна було цьому запобігти на рівні міністерства?

Але це не все, в тих торгах взяли участь чомусь лише дві компанії з групи Глиняної. Інші компанії на цей лот не подавались, що змушує думати про існування змов між учасниками ринку постачання харчування для війська.

В результаті "Гранд консалт" отримав ще й найвищу на той момент ціну за дободачу – 147 грн.

І як свідчить розслідування, впродовж серпня - листопада 2023 року в тій же частині тепер уже через рахунки ТОВ "Гранд Консалт" було розікрадено 4, 042 млн. грн.

У грудні 2023 – січні 2024 ДБР оголосило підозри фігурантам схеми. До них застосували домашній арешт. Щоправда, керівники "Актив компані" та "Гранд консалт" наразі у справі проходять як свідки.

Андрій Жосан – керівник "Гранд консалт"

Компанії Глиняної – одні з найбільших гравців ринку харчування ЗСУ. Лише на тендерах її компанія "Гранд консалт" отримала 8 мільярдів гривень.

Найближчі конкуренти Глиняної – так звана "Геус груп", яку повязують з соратником Віктора Януковича Юрієм Іванющенком.

На останніх торгах Міноборони ця група була представлена компанією "Атомсервіс", яка заробила там понад 7 мільярдів гривень.

Виходячи з судового реєстру, представники "Атомсервісу" також вважали за можливе заробляти на армії.

Зараз під слідством перебуває начальник складського господарства ТОВ "Атомсервіс", який надавав хабарі військовим за те, щоб постачати в частину дешевшу продукцію.

Так, 26.09.2023 року він у своєму службовому кабінеті "підбурив" військового за хабар здійснити заміну продукції у видаткових накладних - "тобто в заявках він має вказувати найменування згідно Каталогу, а отримувати іншу продукцію, яка є набагато дешевшою". За це спільник отримав аж 5000 гривень. Але при цьому атомсервісовець пообіцяв платити більше, якщо буде збільшення розмірів заміни продукції.

"Розуміючи, що ОСОБА_6 запропонував йому неправомірну вигоду, ОСОБА_8 відповідно до Закону України "Про запобігання корупції", повідомив про дану ситуацію своєму керівництву та звернувся із відповідною заявою до правоохоронних органів та діяв в подальшому під їх контролем", - йдеться в матеріалах слідства.

У жовтні представник "Атомсервісу" подзвонив військовому та запропонував замінити позицію "каша м`ясо-рослинна гречка з яловичиною" на інший продукт.

Представник "Атомсервісу" "запропонував здійснити заміну 1000 кг продукції, на що ОСОБА_8 погодився та зробили заміну в заявці таким чином, що до підрозділів ІНФОРМАЦІЯ_4 протягом тижня надходило лише 1/3 відповідної продукції "гречка з яловичиною", а решта замінена на дешевший товар, а саме: горох з овочами та свининою", "борщ на м`ясному бульйоні з м`ясом яловичини", "суп гороховий на м`ясному бульйоні з м`ясом свинини", "каша пшенична з курячим м`ясом", "каша ячна з курячим м`ясом".

В результаті таких дій. загальна кількість продукції яка надійшла становила 995кг, з яких 350 кг продукції була "гречка з яловичиною", а 645 кг, замінена більш дешева продукція.

13 жовтня представник "Атомсервісу" вже запропонував замінити 2200 кг продукції, за винагороду в розмірі 5 грн. за один кілограм заміненої продукції, що становило б 11000 грн.

26.10.2023 під час зустрічі офісному приміщенні ТОВ "Атомсервіс" ця особа була затримана.

Втім, навряд чи ця ініціатива була одноразовою і була реалізована тільки в цій частині. Зрештою, хтось як ми бачили вище і не вважав за необхідне інформувати правоохоронців.

Власне наведені матеріали показують, чому потрібна реформа. Тому що дуже важко відслідкувати такі крадіжки по частинам.

Натомість таку корупцію можна зламати, запровадивши інший спосіб збору заявок.

Саме це зараз намагається зробити Державний оператор тилу. І саме це в нього намагаються зараз відібрати, щоб ніхто не дай боже не дізнався, скільки мільйонів на місяць крадуть з тарілок "ситих" солдатів, міняючи одну кашу на іншу.

Більше про те, чому Міноборони наразі програє харчовій мафії читайте завтра.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У неділю гроза лише на південному сході України, тепло
18:07
Олександр Чебаненко: Про чергову імітацію, паспорти чоловікам за кордоном та біг влади по граблях
16:05
Адепти московського патріархату мають психічний розлад та потребують медичної допомоги, - лікар о. Олексій Данилов
14:13
Офіційно: ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донецькому напрямку
12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]