Як росія захопила Казахстан: свідчить полковник КНБ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Де-факто росія вже захопила Казахстан, який буде окупований у разі перемоги рф над Україною. Але вже сьогодні Республікою Казахстан керує російський призначенець Токаєв, який підготував і здійснив державний переворот для повалення Нурсултана Назарбаєва.

"Влада перекладає відповідальність за свої злочини": обвинувачений в організації масових заворушень у Казахстані полковник держбезпеки Іскаков про те, що насправді сталося в січні 2022 року. Про це йдеться у статті видання novayagazeta.

Два роки тому, у першій декаді січня 2022-го, Казахстан опинився в центрі світової уваги — через терористичну атаку, яка ледь не обернулася падінням влади та втратою цілісності країни. Події тих днів, відомі як Алматинська трагедія або Кантар (січень по-казахськи), досі залишаються загадкою для більшості спостерігачів: локальний народний протест за кілька днів охопив усю країну та переріс у бойові дії. Влада заявляла про напад на першу столицю не менше двадцяти тисяч терористів, підготовлених, зокрема, в таборах Афганістану.

У великому інтерв'ю, опублікованому в перші дні 2024 року, Токаєв повторив усі ці тези.

«У справу вступили кримінальні банди, лідери яких були підконтрольні змовникам і мали контакти з терористами, у тому числі ззовні. Використовуючи спеціальні технології, провокаторів, бандитів, вони перетворили мирні протести на масові заворушення, що супроводжувалися масштабним насильством, погромами, підпалами, знищенням майна. В умовах хаосу до того, що відбувається, підключилися озброєні бандити, терористи, які одночасно по єдиній команді влаштували атаки на будівлі органів влади, силових структур, магазини зброї, арсенали сил правопорядку та військових частин».

При цьому терористи діяли дуже вибірково: спалили архіви «Казахфільму», але не торкнулися офісу британської нафтової компанії Shell, оточили президентську резиденцію, але відступили після прибуття російських миротворців у складі колективної місії ОДКБ. Що характерно, російські військовослужбовці взяли ситуацію під контроль без жодного пострілу. Та операція, безумовно, мала історичне значення: за півтора місяця російський президент почне СВО в Україні, де обійтися без пострілів уже не вдасться.

Історичним Кантар став і для Казахстану, де за підсумками було розвінчано культ особи першого президента Нурсултана Назарбаєва. Численні родичі елбаси у владі начебто були причиною кривавих подій. І встановити ці причини мало об'єктивне розслідування та відкритий судовий процес над учасниками кривавих подій.


Голова Комітету національної безпеки Казахстану Карим Масімов. Фото: Дмитро Духанін / Коммерсант

Спершу здавалося, що саме так і буде. Ще до завершення антитерористичної операції за підозрою у держзраді було затримано голову Комітету національної безпеки (КНБ) Каріма Масімова. Публічно оголошувалося, що з його відома у горах Казахстану йшла підготовка бойовиків. До відповідальності також були притягнуті заступники голови КНБ Дуалет Єргожин та Ануар Садикулов, а також начальник 5-го департаменту 4-ї служби комітету Руслан Іскаков. Усі вони, як тоді пояснювали представники слідства, брали участь у змові з метою захоплення влади. Незважаючи на міжнародні вимоги прозорого розслідування, матеріали було засекречено, а судові процеси — закрито.

За два роки риторика Токаєва змінилася. Тепер він говорить уже не про відкрите розслідування та торжество законності, а про єдність влади та суспільства в засудженні учасників січневих подій:

«Міркування про нібито народне повстання сприяють виправданню та обіленню злочинних діянь. Такі безвідповідальні, по суті, провокаційні розмови призводять до героїзації справжніх бандитів, укорінення у суспільстві згубної кримінальної психології. А отже, закликають до нових заворушень на шкоду національній безпеці та благополуччю народу. Це дуже серйозна небезпека. Тому держава та суспільство мають бути єдиними в засудженні беззаконня — я в цьому впевнений».

Поки що слідство і суд працюють у традиціях пострадянського авторитаризму. Генерали Масімов, Єргожин та Садикулов вже засуджено на тривалі терміни – від 15 до 18 років. Полковник Іскаков, якому відводилася ключова роль, — за задумом слідства, куратор республіканських поліцейських мав саботувати їхню роботу з відбиття атаки, — постав перед судом тільки недавно, але вже встиг звернути на себе увагу. Звинувативши слідство у фальсифікації доказів, цей офіцер наполягає на тому, що намагався запобігти кровопролиттю, і вимагає притягти до відповідальності племінника Назарбаєва та колишнього заступника голови КНБ Самата Абіша. За наказом останнього Іскаков залучив Армана Джумагельдієва (якого провладні ЗМІ зазвичай називають «Диким Арманом»), чия фігура в Кантарі стала наріжним каменем у розслідуванні.

Джумагельдієв — людина з дуже рельєфною біографією: численні ЗМІ зараховували її до кримінальних авторитетів та агентів КНБ, а окремі журналісти називали її особистим доручцем сім'ї Назарбаєва.

Арман Джумагельдієв. Фото: соцмережі

Відомо, що останні роки він проживав у Стамбулі та дотримувався ідей пантюркізму. Наразі він ділить лаву підсудних за звинуваченням у створенні злочинної спільноти, організації масових заворушень, викраденнях людей із високопоставленими в недавньому минулому силовиками.

Один із них, а саме полковник Руслан Іскаков, який займався держбезпекою, зокрема, протидія ОЗУ, із висновку звернеться з відкритим листом. Його адресатами стали генеральний прокурор та уповноважений з прав людини в Казахстані, адміністрація президента Токаєва, міжнародні правозахисні організації та провідні ЗМІ, зокрема «Нова». На наш погляд, інформація, викладена в листі Іскакова, суттєво доповнює наші знання про те, що сталося в січні 2022 року, а також про перебіг кримінального та політичного переслідування з мотивів тих подій. Тому ми вирішили опублікувати цей текст.

* * * * *

"Про реальні причини масових протестів

Перші мітинги, як відомо, розпочалися вранці 2 січня у Жанаозені у відповідь на дворазове зростання цін на автомобільний газ. Мітинги спочатку були локальними, ніщо не віщувало їх масовості. До цих подій у нафтовидобувних регіонах на Заході Казахстану періодично виникали аналогічні робочі конфлікти, але вони прогнозувалися та погашалися, як правило, швидко та без переростання у тривале протистояння. Про передумови таких протестів КНБ завчасно двічі інформував президента, попереджаючи, що підвищення вартості зрідженого газу спричинить соціальний сплеск. Але обидва сигнали були проігноровані.

Причина переростання протесту в масовий був у тому, що під керівництвом президента уряд та міністерство нафти та газу «вичавлювали» зятя М. Назарбаєва Т. Кулібаєва, який контролював сфери нафти та газу. Загравшись переділом сфер впливу економіки, вони торкнулися соціально хворобливу і вразливу область. У результаті підвищення цін на скраплений газ поряд з соціальними проблемами, що накопичилися, стало останньою краплею для всіх.

По суті, протести були спровоковані урядом та профільним міністерством, яке підзвітне і узгоджувало свої дії з президентом, який очолив країну ще 2019-го.

У той період я невідлучно був на роботі, координував роботу по лінії, взаємодіяв із регіональними 5-ма підрозділами КНБ, МВС, прокурорами тощо. Керівництво КНБ поводилося стримано і впевнено, оскільки раніше інформувало адміністрацію президента та його самого про можливі протести. На засіданні державної комісії колишній заступник голови КНБ Д.Єргожин пропонував знизити вартість газу до первісної, але його не підтримали урядовці, пояснивши, що тим самим держава покаже свою слабкість.

Вже 4 січня протести перекинулися на інші частини країни, де набули форми агресивного заколоту. Після розростання конфлікту на заході в епіцентр було відряджено групу на чолі із заступником голови КНБ М. Білісбековим. Від мого департаменту вилетіли мій заступник та один із керівників середньої ланки. Але це була боротьба із наслідками, а не з причиною протестів. Причиною була неадекватна реакція президента та уряду, відсутність своєчасних рішень щодо стабілізації ситуації, небажання домовитися з мітингувальниками, тобто з народом.

Про дії силовиків у критичний момент

До 5 січня близько половини території країни охоплено заворушеннями, в окремих регіонах запроваджено надзвичайний стан, почалися масові напади на поліцейських та військовослужбовців, захоплено аеропорт, атаковано акімат Алмати.

 

У КНБ та інших правоохоронних органах творився хаос та паніка. Для прикладу: того дня проведено евакуацію ДКНБ по м. Алмати, при тому, що їхня будівля не захоплювалася. Глава ДКНБ М. Мажилов втік до Астани. Оперативне керівництво центральним апаратом на той час було покладено на першого заступника КНБ С. Абіш. Будучи племінником Назарбаєва, він сконцентрував у руках весь масив інформації, що циркулювала у КНБ. Протягом п'яти років я виконував його накази, оскільки ним займалася робота 5-го департаменту КНБ, а потім так звані спецпроекти. Того дня, 5 січня 2022 року, Абіш у присутності Д.Єргожина за спецзв'язком надав наступний наказ: звернутися за допомогою до Армана Джумагельдієва.

Самат Абіш. Фото: gov.kz

Арман - відомий в республіці людина, має харизму і авторитет. Його попросив урятувати поліцейських, блокованих в акіматі Алмати, та спробувати стабілізувати ситуацію на площі Республіки перед акіматом м. Алмати.

На той час на площі зібралося близько 20 тисяч мітингувальників, за дезінформацією міністра МВС Тургумбаєва, названих «бойовиками», які напали на Алмати ззовні.

Фактично ж це були жителі міста та прилеглих населених пунктів, але ніяк не «терористи з Афганістану та Сирії».

Мені досі незрозуміло, для чого було віддано наказ стріляти без попередження главою держави. Це була жахлива помилка, яка спричинила жертви (насправді, це було зроблено умисно, щоб ще більше дестабілізувати ситуацію в країні і мати підстави для "запрошення" в Казахстан війск Російської Федерації - А.).

Саме на моє прохання і на виконання наказу Абіша Арман Джумагельдієв вийшов на площу Республіки, повів значну частину протестувальників до пам'ятника Незалежності. Він зробив усе, що міг, при цьому постраждав сам: на нього напали ті, хто хотів розростання конфлікту, крові та хаосу.

І зараз я вважаю той наказ Абіша обґрунтованим та правомірним, виходячи з обстановки. Мета та завдання пояснювалися поточною ситуацією. Сумнівів щодо необхідності виконувати наказ у мене не було жодних.

Крім того, я був переконаний, що свій наказ Абіш погодив на самому верху, тобто з главою держави. Пізніше, коли почалося розслідування, а за фактом — полювання на відьом, Абіш знітився, злякався, відмовившись від свого ж наказу. Факт залишається фактом - він підставив мене, Джумагельдієва та інших хлопців.

Ці хлопці щиро, за покликом серця, відгукнулися на заклик рятувати країну в найскладніший період.

Всюди панували паніка та хаос, правоохоронні органи та збройні сили були паралізовані страхом та нерішучістю. Президент у посланні до народу на телебаченні оголосив, що на нас напали терористи.

Головний опозиціонер Аблязов з-за кордону закликав до протестів, до координації дій через штаби його екстремістської партії ДВК. Алмати був охоплений грабежами, мародерством та підпалами. Інформаційний простір був компіляцією фейків, чуток і т.д.

Прокурор Алмати Б. Жуйріктаєв, який брав участь у роботі АГОШа (Алматинський міський оперативний штаб з боротьби з тероризмом) і забезпечував законність прийнятих рішень, просив відправити до будинку його батьків хлопців Джумагельдієва, що я зробив, звернувшись з проханням до Армана. Надалі Жуйріктаєв санкціонував мій арешт, інкримінувавши незаконність залучення Армана Джумагельдієва для охорони лікарень.

 

Всупереч закону Жуйріктаєва та його заступника Ракишева навіть не допитали за цими обставинами.

Прокурор Алмати Б. Жуйріктаєв. Фото: gov.kz

Також в АГОШі перебували та брали участь у його роботі акім Алмати Б. Сагінтаєв, його заступники та підлеглі, але їх також відмовилися допитувати слідчі-прокурори.

Абсурдність слідства на цьому не закінчується. Комендант Алмати – начальник Департаменту поліції К. Таймерденов, спочатку затримує активних учасників заворушень, але потім на вимогу лідерів протестувальників звільняє їх. Випущені на волю затримані брали участь у захопленні аеропорту Алмати, при цьому жодних процесуальних наслідків не було.

Вищезгаданий колишній міністр МВС Є. Тургумбаєв, спотворюючи реальні факти, уникаючи власної відповідальності, вказав на Армана Джумагельдієва як на організатора масових заворушень. Це немислимо і неможливо: як і що він міг організувати, приїхавши до Казахстану лише 17 грудня 2021 року через хворобу дочки-первістка? Більше того, всі його приїзди до Казахстану з Туреччини у 2017–2022 роках. погоджувалися з керівництвом МВС, щоб уникнути підкидання зброї та наркотиків. Свій крайній приїзд Джумагельдієв обговорив особисто з Тургумбаєвим, і доказом тому є листування між ними перед 17 грудня 2021 року в стільниковому телефоні (під час слідства за прямою вказівкою Тургумбаєва співробітники поліції, які входили до слідчо-оперативної групи, заблокували стільниковий телефон Джумагель. -повідомлення).

Колишній міністр МВС Казахстану Ерлан Тургумбаєв. Фото: news.myseldon.com

Арман з 2017 року перебував у Туреччині вимушено, побоюючись підстав — підкидання зброї та наркотиків. І це побоювання було обґрунтованим. Достатньо переглянути відеозапис затримання Армана в готелі «Рітц-Карлтон» 7 січня 2022 року. По суті, на кадрах зафіксовані факти фальсифікації доказів — заступник начальника Департаменту поліції Алмати Б. Абільбеков намагається вкласти в пензель побитого пістолета, який перебуває без свідомості Армана. Саме цю зброю потім інкримінували слідчі-прокурори підсудним, зокрема Джумагельдієву. До сорому Абільбекова і поліцейських, які там перебували, зазначу, що у Армана викрали особисті речі та гроші в сумі кількох тисяч доларів і євро.

Затримання Джумагельдієва відбулося за вказівкою з-за кордону. Дзвінок надійшов на телефон голові КНБ К.Масімову із Росії увечері 5 січня. Той, хто телефонував, також поінформував, що прийнято рішення про введення військ ОДКБ до Казахстану. Воно приймалося політичним керівництвом Росії ДО засідання Ради безпеки РК.

Про те, що сталося після введення місії ОДКБ

 

Президент Токаєв на засіданні Ради безпеки РК мотивував запит до ОДКБ загрозою цілісності держави, яка походила від терористів, а згодом заявляв про те, що у терористичній агресії брали участь бойовики, перекинуті з Афганістану та Сирії. Але жодні бойовики в Алмати не входили і не атакували площу Республіки, акімат Алмати, резиденцію президента тощо. Ніхто нині не затримав і не засудив жодного бойовика. На лаві підсудних лише наші громадяни.

Резиденція президента Казахстану до Алмати після штурму. Фото: URA.RU / TASS

Насправді 5 січня 2022 р. на площі Республіки в Алмати зібралося близько 20 тисяч осіб, мешканців міста та прилеглих населених пунктів, яких у паніці охрестили бойовиками та терористами.

Впевнений, про неіснуючих «афганських» та «сирійських» бойовиків президентові доповів колишній міністр внутрішніх справ Тургумбаєв. Він мав серед перших понести покарання за системні провали у забезпеченні правопорядку та громадської безпеки. Протягом 2021 р. Тургумбаєв особисто та у складі делегації неодноразово відвідував Білорусь, переймаючи досвід протидії масовим протестам у сучасних умовах. З бюджету було виділено значні кошти для підвищення боєздатності поліцейських. У результаті всі бравурні доповіді виявилися пустушкою і окозамилюванням. У всіх регіонах поліція виявилася фактично безсилою та марною перед різними за чисельністю та ступенем агресивності масами. У розпал подій морально-психологічний клімат органів внутрішніх справ досяг критичного рівня: окремі керівники, з якими я розмовляв, постаралися симулювати хворобу, вичікувати, побоюючись приймати рішення. Впевнений, усвідомлюючи небезпеку для власної персони, Тургумбаєв підлаштовувався під політичну кон'юнктуру, почавши звинувачувати у всьому КНБ, простіше кажучи, переклав стрілки.

8 січня я був викликаний до нового голови КНБ Єрмека Сагімбаєва, який вимагав вказати на зв'язок між Джумагельдієвим та Масімовим. Відповів, що нічого такого мені невідомо. Наступні кілька днів я провів фактично під арештом у кабінеті. Звісно, це процесуально не оформлялося.

Я знав, що мене намагаються притягнути за вуха, припускав, що можуть заарештувати. Але я був упевнений, що доведу свою правоту, тому не став переховуватись і вирішив доводити свою невинність на слідстві.

Хоча багато псевдоофіцерів-«перевертей» зважилися на наклеп і відвертий наклеп і наговори, тільки щоб відхреститися від колишнього керівництва і продемонструвати лояльність керівництву новому. Багато хто, але не всі. Окремі лишилися людьми, чоловіками.

 

Про Абіша я так не можу сказати. У січні 2022-го його було усунено з посади, але тривалий час не притягувався до кримінальної відповідальності. Його всіляко виводили з орбіти кримінального переслідування, що було наслідком політичних кулуарних домовленостей Назарбаєва та Токаєва. Тривалий час нікого з клану Назарбаєва не притягали до кримінальної відповідальності, за винятком К. Сатибалди, але його вважали надто радикальним (племінник Назарабаєва, генерал-майор КНБ запасу, підприємець, засуджений за звинуваченням у розкраданнях. — Ред.). Тільки після моєї публічної заяви і тільки щоб зняти громадську напругу, прокурори заявили, що стосовно Абіша проводиться досудове розслідування і йому обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Однак, як стало звичним, кримінальну справу засекретили. Фактично кримінальна справа щодо Абіша мусить розглядатися разом зі справою стосовно нас, але тоді стануть відомі таємні подробиці, які влада приховує від суспільства, а згаданому фігуранту доведеться відкрито прилюдно зізнатися в підлості та зраді.

Про політичний характер переслідування

У КНБ є документальні свідоцтва, що підтверджують правомірність моїх дій у період січневих подій, але слідство навмисно їх не зажадало та не долучило. За клопотанням про вилучення документів, що містять візи та резолюції керівництва КНБ, у тому числі Абіша, було винесено діаметрально протилежні рішення.

6 січня разом з начальником ДКНБ Мажиловим, який раніше втік до Астани, я вилетів спецбортом КНБ до Алмати. Слідчі звинувачують цей виліт як ініціативний, але з урахуванням мого посадового становища та субординації (рівня підпорядкованості) організувати та вилетіти спецбортом неможливо. Я вилетів за наказом Абіша та Єргожина для надання підтримки Мажилову, який очолив АГОШ Алмати. В АГОШ, який розміщувався в аеропорту, я доповідав Мажилову інформацію, що надходить на його рішення. У такому порядку ухвалювалося рішення про залучення дружинників Джумагельдієва для охорони алматинських лікарень, на які були напади. Слідча група все це проігнорувала.

І таких прикладів багато.

Кретинізм слідства — кричущий. Мною озвучені переконливі та безперечні докази власної непричетності, а також наведені докази відсутності провини Джумагельдієва, який на моє прохання виконував наказ Абіша.

Ми ніяк не пов'язані з невідомою нам змовою. Категорично уникаючи правди, слідство «заднім» числом у результаті засекретило мої свідчення.

Керівник слідчої групи Т. Крилдаков неодноразово переконував мене в тому, що варто лише обмовити себе і обмовити інших, підлаштовуючись під вигаданий сценарій-версію, і мені гарантовано зміну запобіжного заходу та умовний термін. За його словами, контроль і рішення у справі приймаються керівником адміністрації президента М. Нуртлеу, що начебто мало б зробити ефект, змусивши мене покірно підкоритися і погодитися на підлість і малодушність.

Після розголосу частини моїх аргументів у суді процес закрили. За наявності обвинувачення вагомих доказів суд продовжився б у відкритому, голосному режимі. Впевнений, що в майбутньому, коли відеозапис судового процесу стане публічним, доступним, прокурорське свавілля і неспроможність розкриються.

Вже зараз доведено фальсифікацію доказів, підробку та професійну некомпетентність слідчих, які вигадали марну версію звинувачення, спираючись на здогади, домисли та чутки.

 

У чесний та справедливий суд не вірю. Результат судового процесу вирішено наперед. Суддя в цьому процесі — сторона звинувачення (що, власне, не дуже приховується).

Використовуючи пропаганду та залежні телебачення та ЗМІ, влада намагається обдурити суспільство, нав'язуючи брехню та досконалу нісенітницю.

Спочатку мені та трьом іншим підсудним визначили участь у суді у форматі онлайн, решті — офлайн. Нас закрили у металеві середньовічні клітини.

Певна частина підсудних ще під час попереднього слідства здійснила спробу суїциду. Хворих та виснажених фізично та морально людей, громадян країни, лише щоб схилити до застереження та визнання у недосконалих ними злочинах, змушували підписувати процесуальні документи, обіцяючи натомість життєво важливу медичну допомогу чи переведення під домашній арешт. У ході розслідування за прямою вказівкою генерального прокурора РК Асилова застосовано весь спектр «брудних» та недозволених у правовій державі методів.

Усе це розкрилося та озвучено на судовому процесі. Такого поводження зі своїми громадянами був у новітньої історії нашої країни. Це новий каральний досвід.

Ситуацію посилює нерозуміння підсудних, за що їх притягують до відповідальності, чому з ними поводяться так, як з покидьками суспільства, як з ворогами народу, який вони захищали.

Кримінальна справа проти нас, безперечно, політична. В основі першопричин - боротьба еліт за владу в країні.

Ніколи раніше не було стільки жертв, як за тієї січневої м'ясорубки. Влада, яка наказала стріляти в народ, під виглядом неіснуючих бойовиків-терористів перекладає відповідальність за свої злочини на мене та інших хлопців. (7 січня 2022 року президент Токаєв під час звернення до народу заявив, що наказав правоохоронним органам та армії відкривати вогонь на поразку по бойовиках без попередження. — Ред.)

Близорукість можновладців полягає в нерозумінні теперішнього моменту та перспектив, адже своїми неадекватними та репресивними заходами вони провокують протестні та опозиційні настрої. Нерозумно і небезпечно.

Зіткнувшись з каральними методами, беззаконням і правовим беззаконням, ми, раніше готові віддати все, в тому числі життя, за вітчизну, нині підштовхувані несправедливістю, будемо змушені критикувати і дискредитувати цей брехливий порядок і режим.

Я не потребую співчуття і жалю, не вважаю себе винним і не виправдовуюся, для мене важливо неупереджено розповісти правду.

Р. Іскаков

 

31.01.2024"

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]