Як «Хезболла» в обмін на гроші та зброю допомагає Росії обходити санкції та воювати в Україні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Виявившись викресленою з-поміж цивілізованих країн після початку повномасштабної війни проти України, Росія налагоджує тісні відносини з такими ж державами-ізгоями, як і вона сама, — Іраном, Сирією, Венесуелою, Північною Кореєю — і навіть з окремими терористичними організаціями. Наприклад, із ліванською «Хезболлою», яка постачає Росії рекрутів для війни в Україні, а натомість отримує можливість закуповувати у Москви сучасне (зокрема й ракетне) озброєння, яке використовується для обстрілів Ізраїлю.

Про це йдеться у статті видання The Insider.

Альянс Росії та «Хезболли»

Провесною 2014 року в аеропорту сирійської Латакії приземлився літак російського МНС з гуманітарним вантажем на борту. Зустрічати його зібралася ціла делегація: верховний муфтій країни, місцевий губернатор, армійські генерали та урядовці з Дамаску. Поки вони тиснули руки росіянам і зачитували подяку, з десяток молодих хлопців перевантажували гуманітарну допомогу — консерви та великі десятикілограмові пачки макаронів — у фургони. Впоралися вони швидко та поїхали з аеропорту задовго до закінчення урочистої церемонії.

Провівши росіян, делегація розсілася дорогими авто і рушила до центру Латакії. По дорозі туди генерали і чиновники без зупинки проїхали повз пачки з макаронами, що валялися на узбіччі, і щойно зі сльозами подяки приймали від росіян. Цю гуманітарну допомогу просто викинули із фургонів, і нікому до неї вже не було справи.

- Ти бачив ці макарони? Це погань, а не макарони, у нас такі навіть собаки не їдять, — пояснював функціонер із міністерства інформації таку байдужість до російської гуманітарки. — Звичайно, ми не можемо прямо це сказати росіянам, ми їм вдячні за допомогу, але тут таке просто ніхто не буде.

Замість справді зовсім неапетитних сіро-коричневих макаронів сирійські чиновники та генерали хотіли б швидше отримати від росіян танки та гаубиці, літаки та кораблі. Тоді громадянська війна в Сирії була вже у розпалі, урядові сили буквально з останніх сил утримували лінію фронту, яка часом проходила навіть околицями столичного Дамаска.

Єдиним помітним союзником армії Башара Асада на той час була ліванська «Хезболла», чиї бойовики брали участь у боях із повстанцями. Вони отримували фінансування та зброю з Ірану, іноді на їхніх позиціях навіть з'являлися іранські інструктори, яких легко було впізнати за формою, несхожою ні на сирійську, ні на ліванську, і перекладачем, який завжди супроводжував персомовних офіцерів. Але іранської піхоти ще не було видно, а ось «Хезболла» була дуже помітною.

Сирійська державна пропаганда ліпила з «Хезболли» героїв та рятівників. На свята вулиці контрольованих режимом міст прикрашали не лише національними прапорами, а й жовтими полотнищами ліванського угруповання, портрети лідера «Хезболли» шейха Хасана Насрулли вішали на білборди разом із портретами Асада, у сувенірних лавках продавалися магніти та футболки.

Напевно, буде перебільшенням стверджувати, що «Хезболла» врятувала режим Асада, але угруповання допомогло йому вистояти до того моменту, коли росіяни перейшли від поставок тушонки та макаронів до відправки до Сирії восени 2015 року своїх пілотів і найманців-піхотинців. І вже росіяни, порушуючи всі мислимі закони та звичаї війни, завдаючи прицільних ударів по школах і лікарнях, влаштовуючи позасудові страти та зносячи цілі міста, змогли переламати хід війни та врятувати Асада.

З самого початку своєї військової присутності у Сирії росіяни співпрацювали з «Хезболлою». Російські офіцери та представники угруповання займалися координацією дій та підготовкою спільних операцій.

Досить швидко альянс Росії та «Хезболли» перестав бути просто військовим. Вже 2018 року американський уряд виявив складну схему постачання до Сирії підсанкційної іранської нафти. Ключовими елементами цієї схеми були російська держкомпанія "Роспромімпорт" та функціонери ліванського угруповання. Росіяни та «Хезболла» на рівних брали участь і в ще одній схемі обходу західних санкцій, за допомогою якої Іран переказував гроші в один із державних банків Сирії. Звідти вони надходили на рахунки, пов'язані з ХАМАС та іншими терористичними організаціями.

Делегації «Хезболли» приймали на високому рівні в Москві, російський посол у Лівані приїжджав до штаб-квартири угрупування обговорювати спільні проекти.

Делегація «Хезболли» у Москві, 15 березня 2021 року. Фото з відкритих джерел

За підтримки Ірану ліванське угруповання та російські держструктури створили цілий тіньовий танкерний флот, який роками використовувався для транспортування підсанкційної іранської нафти. Доходи від її продажу йшли на фінансування війни в Сирії та на підтримку інших близькосхідних конфліктів. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році і встановлення західними країнами, що послідувало за цим, стелі закупівельних цін на російську нафту цей флот використовували і для перевезення російських вуглеводнів.

Відсутність «Хезболли» в Україні та «такійя»

У перші ж тижні повномасштабного російського вторгнення в Україну з'явилася інформація про кілька сотень найманців із «Хезболли», що воюють на боці російських загарбників. У самому угрупованні це заперечують, але слід пам'ятати, що свою участь у війні в Сирії керівництво «Хезболли» визнало лише у 2013 році, як мінімум через рік після відправлення на фронт своїх перших загонів. До цього там запевняли, що всі розповіді про бійців «Хезболли» в Сирії — наклепи.

Важлива деталь: «Хезболла» - шиїтська організація, що суворо дотримується всіх релігійних приписів шиїзму. У тому числі й доктрині «такійя», яка не просто дозволяє, а буквально зобов'язує віруючого приховувати від ворогів свої справжні наміри. Доктрина ця з'явилася ще в ранньому середньовіччі, коли шиїти зазнавали переслідувань за свою віру. Тоді богослови дозволили їм вдавати сунітами або християнами, порушувати харчові заборони і навіть хулити святих для шиїзму імамів, якщо це необхідно для порятунку життя.

Тому заяви «Хезболли» або лідерів Ірану шиїта слід сприймати з деякою часткою скепсису. Дуже можливо, що клятви про відсутність на окупованих територіях України бійців «Хезболли» чи запевнення аятол про те, що їхня ядерна програма має виключно мирний характер, — це приклад сучасного використання середньовічної доктрини.

Економічні проекти

«Домашній» регіон Хезболли — це південь Лівану, територія, яка тягнеться від столичного Бейрута до кордону з Ізраїлем. На цій території росіяни ще в 2021 році планували будівництво гідроелектростанції вартістю близько $1,5 млрд. Причому про це було заявлено невдовзі після візиту делегації «Хезболли» до Москви, а компанія Hydro Engineering and Construction, яка вела переговори про будівництво, була зареєстрована лише за кілька тижнів до цього візиту.

Номінально приватна, ця компанія має підтримку російського уряду. Тобто з більшою ймовірністю і тут йдеться про співпрацю офіційної Москви з «Хезболлою». Щоправда, це досить рідкісний приклад спільного проекту, що так і не відбувся. Принаймні поки росіяни так і не приступили до робіт на півдні Лівану. До речі, у зриві цього проекту шейх Насрулла звинувачує США, які отримали від центральної влади країни поспіль на будівництво гідроелектростанції, проте не поспішають його реалізовувати та не пускають інших підрядників.

З офіційним Бейрутом у Росії не такі теплі стосунки, як із «Хезболлою». Певний час тому навіть ходили чутки про готовність росіян відкрити в Москві представництво угруповання, щоби безпосередньо співпрацювати з «Хезболлою» в обхід ліванського уряду. І хоча з того часу відносини Москви з Бейрутом стали ще прохолоднішими (уряд Лівану першим на Близькому Сході засудив вторгнення росіян в Україну), представництво це чомусь так і не було відкрито.

Можливо, річ у тому, що «Хезболла» та Росія змогли налагодити партнерство і без нього, адже сторони давно та успішно співпрацюють у Сирії, війна в якій все ще триває. За даними ізраїльських журналістів, росіяни фактично віддали «Хезболлі» на аутсорс свої рекрутингові центри, в яких набирають сирійців для війни проти України.

 

Ізраїльтяни стверджують, що в обмін на пошук та підготовку гарматного м'яса для російської армії «Хезболла» отримала можливість закуповувати в Росії сучасне, зокрема й ракетне, озброєння. Це підтверджується даними про готовність передати «Хезболлі» самохідну систему ППО «Панцир», яка стояла на озброєнні у найманців ЧВК Вагнера, які служили в Сирії, а після ліквідації ПВК виявилася у сирійських військових. Москва та Асад, як повідомляється, дали свою згоду на передачу системи «Хезболлі» у розпал війни Ізраїлю проти ХАМАС у Газі.

"Хезболла" повноцінно не бере участі в цій війні, але з контрольованої нею території Лівану по Ізраїлю час від часу запускаються ракети та дрони. Ізраїльська авіація у відповідь бомбардує позиції «Хезболли» з літаків, і, якщо в останньої з'явиться «Панцир», бойові вильоти ізраїльських ВПС стануть набагато небезпечнішими.

До речі, авіація, що пілотується, — один з небагатьох видів збройних сил, які відсутні в структурі військової організації «Хезболли». Танки в них є, ракетні війська також, є сили ППО, артилерія і навіть флот, хай і з легких човнів. А літаків нема. І їхня відсутність «Хезболла» компенсує активним застосуванням безпілотників.

Дрони «Хезболли»

Перший пуск дронів «Хезболли» було зафіксовано ще 2004 року. Розвідувальний БПЛА, зроблений в Ірані ще у 1980-х, а пізніше ґрунтовно модернізований, перетнув лівано-ізраїльський кордон, пролетів над північчю Ізраїлю і через двадцять хвилин повернувся до ліванського повітряного простору. Хасан Насрулла тоді заявив, що його дрони можуть досягти будь-якої точки єврейської держави і що вони годяться не лише для розвідки, а й для знищення цілей: у кожному з них передбачено відсік для розміщення кількох десятків кілограмів вибухівки. У 2006 році «Хезболла» направила три начинені вибухівкою дрони на цілі в Ізраїлі, але всі вони були перехоплені ізраїльською авіацією та знищені.

Після цього вильоти БПЛА «Хезболли» припинилися на кілька років, в ході яких, ймовірно, техніки угруповання були зайняті вдосконаленням дронов, що є в їхньому розпорядженні. І це дало свої плоди. У 2012 році дрон-розвідник зміг пролетіти майже 200 км у повітряному просторі Ізраїлю, перш ніж було виявлено та збито.

2012 рік

У «Хезболли» немає ударних дронів на кшталт американського Reaper чи турецького Bayraktar, її повітряний флот складається з розвідувальних БПЛА та безпілотників-камікадзе. Роками оператори цих дронів навчалися обходити ППО та системи радіоелектронної боротьби Ізраїлю, освоювали тонкощі застосування БПЛА на полі бою. Досвід ліванських терористів знадобився їхнім російським партнерам, коли загарбницька війна в Україні зайшла в глухий кут.

 

За даними української розвідки, на аеродромі Шайрат неподалік сирійського міста Хомс оператори БПЛА «Хезболли» навчають свого ремесла російських військових та місцевих найманців, які підписали контракти з військовим міністерством РФ. Разом із ліванцями у підготовці окупаційних сил зайняті й іранці. Вони вчать росіян та сирійців застосуванню дронів Shahed, які давно вже використовуються для знищення громадянської інфраструктури українських міст, та більш сучасних БПЛА Ababil-3 та Raad.

Крім того, за даними 12 каналу Ізраїлю, «Хезболла» та Росія разом стануть учасниками комітету з протидії Ізраїлю, що створюється зараз. Журналісти повідомляють, що головним завданням комітету, до якого також увійдуть представники Сирії та Ірану, буде протидія ізраїльській розвідці, яка вербує агентів у прикордонних районах Сирії.

 

Ближче до ізраїльського кордону перекинуто й частину російського угруповання у Сирії. Навряд чи її буде використано для нападу на єврейську державу — швидше, це просто демонстрація вірності сирійському союзнику. А сусідами росіян у тих краях стали такі добре знайомі їм бійці «Хезболли».

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]