«Втрачати йому вже нема чого»: покидька Анатолія Шарія звинувачують у підпалах квартир та здирстві у криптоінвестора з росії

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Санкт-Петербурзі (російська федерація) з грудня триває серія пожеж у житлових будинках, які виникають за однією схемою: зловмисники складають у під'їзді будинки покришки та підпалюють їх. Остання така пожежа сталася 10 лютого і призвела до загибелі людини. У січні ЗМІ почали розповсюджувати версію, згідно з якою за підпалами стоїть український відеоблогер Анатолій Шарій, а мешканці згорілих квартир усі так чи інакше пов'язані з його колишнім партнером, петербурзьким блогером та криптоінвестором Петром Луньовим, також відомим під прізвисько Одіссей. Шарій і Луньов деякий час тому посварилися, не поділивши прибуток від створеної спільно криптопіраміди Sundae.

Подробиці кримінального скандалу повідомляє видання The Insider.

13 лютого суд у Петербурзі заарештував двох чоловіків: Яна Кримського та Віталія Гусєва. За версією слідства, 10 лютого вони зайшли в під'їзд будинку № 237 на Ліговському проспекті, притулили три покришки до дверей однієї з квартир, облили їх бензином і підпалили. У пожежі загинув чоловік, його тіло знайшли в квартирі, що повністю вигоріла. Ще п'ятеро мешканців будинку опинились у лікарні. На допиті підозрювані зізналися, що підпалити їм запропонував невідомий по телефону, пообіцявши 60 тисяч рублів. Кримського та Гусєва звинуватили у вбивстві, вчиненому групою осіб загальнонебезпечним способом (пункти е, ж, частини 2 статті 105 КК рф).

Пожежа на Ліговському проспекті стала першою в серії аналогічних пожеж, яка призвела до людських жертв. Всього за два дні до неї інші зловмисники підпалили на вулиці Фрунзе, в результаті повністю вигоріла квартира, трьох людей госпіталізували. За цей злочин затримали двох чоловіків, 18-ти та 25 років. 4 лютого аналогічний підпал було здійснено на Будапештській вулиці, в лікарні опинилося подружжя 1941 і 1945 року народження. Як писала «Фонтанка», ці люди — дідусь та бабуся колишньої дружини Луньова.

Ще раніше, 28 грудня, було підпалено квартири дружини, батьків та бізнес-партнерів Луньова. Як стверджувала «Фонтанка», батько криптоінвестора написав заяву до прокуратури, в якій звинуватив у підпалах Шарія і зазначив, що той вимагає у Луньова-молодшого $8 млн.

Фото, ймовірно, Петра Луньова, опубліковане Анатолієм Шарієм

15 січня РИА Новости повідомило з посиланням на джерело в правоохоронних органах, що поліція перевіряє причетність Шарія, який живе в Іспанії, до організації восьми підпалів у Петербурзі та Леніградській області. За словами джерела, зі свідчень потерпілих випливає, що всі вони пов'язані з Петром Луньовим, який зараз мешкає в Таїланді. «Крім того, з різною мірою обізнаності потерпілі показали, що підпал їхнього майна пов'язаний із конфліктом між Луньовим та українським відеоблогером Анатолієм Шарієм», — розповів співрозмовник агентства.

Підозрювані, своєю чергою, розповідали, що «замовлення» на підпали вони отримували від незнайомої людини через Telegram. Після надсилання відеозвіту про скоєний підпал, вони нібито отримували криптовалюту на суму, еквівалентну $1-2 тисячі.

Сьогодні у справах, пов'язаних із серією підпалів, Слідчий комітет звинуватив як мінімум 23 людям, у тому числі 10 неповнолітніх. Більшості звинуватили за статтею про умисне знищення або пошкодження майна. В одному випадку підпал кваліфікували як перешкоджання законній професійній діяльності журналістів — таку статтю за вказівкою голови СК Олександра Бастрикіна застосували у справі про підпал квартири провідного диктора радіостанції Sputnik Трохима Татаренкова.

Сам Шарій відреагував на ці повідомлення, опублікувавши відео, в якому звинуватив Луньова в шахрайстві, а видання, які пишуть про його можливу причетність до підпалів, у розміщенні «заказухи». Луньов назвав Шарія «хворим маніяком» та запропонував усім постраждалим від підпалів «фінансову допомогу та охорону».

Як розповів The Insider на умовах анонімності фахівець із крипторинку, добре знайомий із Шарієм, той зазнав серйозних фінансових та іміджевих втрат з вини Луньова і цілком міг зважитися на найрадикальніші заходи, намагаючись вибити з колишнього партнера частину прибутку від загального проекту.

«Кілька років тому, приблизно 2020 року, Шарій зрозумів, що має велику аудиторію, і вирішив, що йому треба зробити закритий клуб, до якого швидко набрав дуже багато людей. Водночас Шарій вирішив займатися криптою та почав розповідати про неї своїй аудиторії. Надалі він зрозумів, що велику лояльну аудиторію можна капіталізувати, і вирішив випустити свою монету — фан-токен, запропонувати її своїм шанувальникам із Клубу та непогано заробити.

Він знайшов Одіссея і запропонував спільний проект: Одіссей робить внесок своїм умінням робити токени, експертизою, а Шарій продає токен своєї аудиторії. Жодних серйозних вкладень це не вимагає, тільки операційні витрати, гроші на старт та розкручування.

Як відомо всім у криптоспільноті, рано чи пізно Шарій вирішив, що єдиний реальний внесок — це його реклама та його аудиторія, і вже після запуску проекту вирішив змінити умови. Спочатку вони домовилися ділити прибуток приблизно так: 80% Одіссею і 20% Шарію, але потім Шарій став вважати, що заслуговує на більше, і зажадав ділити прибуток 50 на 50. Так виник конфлікт, і Одіссей вирішив Шарія з цієї схеми прибрати.

Оскільки токен — це, по суті, піраміда, перші, хто заходить, одержують більше останніх, власники токенів залежать від організаторів, бо ті мають великий обсяг криптовалюти, і вони будь-якої миті можуть маніпулювати її вартістю. Одіссей і його команда швидко скинули всі токени, забрали всі гроші, курс токена обвалився, і Шарій залишився ні з чим, без грошей і зі своєю скривдженою аудиторією, яка володіла зростаючим активом, який миттєво втратив усю капіталізацію.

Зазвичай у разі с криптопірамідою прибуток одержують перші, останні не отримують нічого, це всім зрозумілі та відомі правила гри. А тут вийшло, що саме перші, хто прийшов за рекомендацією Шарія, всі все втратили. І для нього це велика іміджева втрата, гірше того, деякі люди могли вирішити, що тепер особисто він їм винний гроші.

Важливо пам'ятати, що Шарій дуже збіднів після початку війни. Через його позицію щодо війни він втратив контракти з RT, а в Україні на нього взагалі заведено кримінальну справу. Політичний хейт, яким він заробляв на YouTube, теж припинив приносити йому гроші, оскільки російський YouTube перестав монетизуватися, а він лише з цього джерела отримував до $50 тисяч на місяць, плюс контракти на „політичне кілерство”. У результаті доходи Шарія впали з $150 тисяч на місяць до $30 тисяч, при цьому витрати на безпеку нікуди не поділися, тільки зросли, і жодних перспектив у нього немає, тому кидок з токеном його сильно підкосив, і він цілком міг зважитися на відчайдушні заходи - організації підпалів, щоб змусити Одіссея повернути йому частку грошей. Втрачати йому вже нема чого.

Щоправда, є й інша версія: ще до всієї цієї історії з Одіссеєм Шарій дуже сильно мочив одну групу наркоторговців в інтернеті, критикував, принижував, попереджав, що вони небезпечні, агітував проти „гівна”. Теоретично ці наркоторговці могли скористатися ситуацією, про яку на ринку крипти всі знають, і підставити Шарія цими підпалами. Обидва варіанти можливі».

Вгорі: Анатолій Шарій. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:39
СБУ нарешті оголосила підозру скандальному митрополиту УПЦ МП Луці
14:20
Західні банки в минулому році проспонсорували російських загарбників на 800 млн євро
14:19
Адвокат Евгений Шевцов рассказал о нюансах работы полиции в Германии и Украине
13:20
ДБР повідомило колишньому високопосадовцю ЗСУ, викритому на незаконному збагачені, ще одну підозру
12:34
В столиці на ремонтах доріг, за участі гендиректора "Київавтодору", вкрали 10 млн гривень
11:23
На Великдень у Києві, влада закликає містян не відвідувати церкви з міркувань безпеки
10:06
Грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ - роз’яснення Міноборони (ІНФОГРАФІКА)
08:00
Масовий протест у Грузії: ФСБшна влада Грузії пішла шляхом Януковича, але поліція припинила розгін людей
20:00
Перший день травня в Україні - без опадів, вдень 19-24°
19:04
Гастрит у дітей: розуміння, діагностика та лікування

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]