Врожай в Україні: у Мінагрополітики оновили прогноз

|
Версия для печатиВерсия для печати

Цього року в Україні очікують зібрати до 76,7 млн тонн олійних та зернових.

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України дали оновлений прогноз щодо валового виробництва зернових та олійних культур. Зокрема, у цьому році аграрії можуть зібрати близько 56,4 млн тонн зернових, а також  20,3 млн тонн олійних. Про це пише Урядовий портал.

Так, на початку весни 2023 року загальний валовий збір на поточний рік прогнозувався на рівні 63,5 млн т., що було на 13% менше стосовно показника 2022 року.

У червні, після початку жнив, прогноз був підвищений до 68 млн тонн, що було на 7% менше показника 2022 року.

«Зараз, завдяки сприятливим погодним умовам, маємо всі підстави для чергової зміни прогнозу в позитивну сторону до 76,7 млн т, що на 5% більше показника 2022 року», – наголосили у відомстві.

У Мінагрополітики додали, що хоча загальна площа посівних ярих і озимих зернових цьогоріч була меншою на 980 тис. га, ніж торік, й становила 10 895 тис. га, погодні умови сприяли майже рекордній врожайності зернових культур (до 51,8 ц/га) що дозволяє значно збільшити обсяги виробництва врожаю.

В Україні у 2023 році, за попередніми оцінками Мінагрополітики, аграрії зможуть зібрати  зернових у таких обсягах:

  • пшениці – 20,9 млн тонн;
  • ячменю – 5,8 млн тонн;
  • кукурудзи – 28,1 млн тонн.

Валове виробництво олійних культур досягне 20,3 млн тонн. За прогнозом, врожай соняшника становитиме на рівні 12 млн тонн.

Також прогнозується, що українські аграрії зможуть зібрати рекордну кількість ріпаку за останні роки – 4 млн тонн. Рівень виробництва соєвих бобів становить 4,2 млн тонн, а цукрових буряків – 13,7 млн тонн.

Аналітики прогнозують валовий збір пшениці українськими фермерами цього сезону на рівні 23,5–24 млн тонн, що  істотно вище за поточні ринкові очікування. А от Мінагрополітики США, на чиї дані здебільшого орієнтуються у світі, говорить про максимум  17,5 млн тонн пшениці.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]