"Випадкові люди, які опинилися не в той час і не в тому місці". ВВС розповіла про підозрюваних у підриві Кримського мосту

|
Версия для печатиВерсия для печати

Доказів їхньої провини немає.

Рано-вранці 8 жовтня 2022 року на Кримському мосту стався вибух. За версією слідства, невстановлений вибуховий пристрій був захований у вантаж із будівельною поліетиленовою плівкою, який доставили з Одеси через кордони Болгарії, Грузії, Вірменії та росії. Вже наступного дня голова СК РФ Олександр Бастрикін заявив, що організаторами підриву мосту є українські спецслужби. Тоді ж він прозвітував про те, що ФСБ знайшла підозрюваних, вони проходять у справі, порушеній за статтею про теракт. Вісім із 12 підозрюваних незабаром було затримано. «Русская служба Би-Би-Си» поговорила з їхніми адвокатами. Виявилося, що якщо не всі, більшість підозрюваних добровільно співпрацювали з правоохоронними органами, самі приїхали до Сімферополя на допити і навіть жили в місцевих готелях, поки спецслужби вирішували, що з ними далі робити.

«Русская служба Би-Би-Си» підрахувала, що в ухвалах про залучення восьми осіб як обвинувачених у справі про вибух на Кримському мості слово «невстановлені» зустрічається більше 20 разів: «у невстановлені час та місце», «невстановлені особи», "невстановлений вибуховий пристрій" та "невстановлені засоби приведення його в дію", "невстановлені співучасники", "одна з невстановлених осіб організованої групи".

У цих постановах стверджується, що підозрювані «вступили [в злочинну групу] свідомо, з власної волі, знали про цілі її створення», а сама група «характеризувалася стійкістю і згуртованістю, ретельністю планування ... єдиного злочинного задуму». Жодних обґрунтувань цим заявам у справі, за словами адвокатів, немає.

Журналісти зв'язалися із захисниками шести із восьми заарештованих. Усі вони розповідали одне й те саме — «[це] набір випадкових людей, які виявилися не в той час і не в тому місці»; «Кого зловили, грубо кажучи, ось їх і притягнули до кримінальної відповідальності»; «наскільки я можу судити, всі, хто зараз затриманий, непричетні до цієї події».

Версія слідства

Палети з будівельною поліетиленовою плівкою, в яких заховали невстановлений вибуховий пристрій, було відправлено морем із Одеси до Болгарії. Звідти їх переправили до грузинського порту Поті, звідки вже землею вантаж доставили до Вірменії. Там його розмитнили, після чого палети повернули до Грузії, а звідти через КПП "Казбеги - Верхній Ларс" доставили до Армавіру Краснодарського краю. Потім поліетиленову плівку розвантажили на місцевому складі та завантажили в інший автомобіль, який вибухнув на Кримському мосту.

Ні Болгарія, ні Вірменія, ні Грузія не погодилися з версією російських спецслужб, оскільки, за твердженням влади цих країн, на кордонах вантаж проходив усі необхідні перевірки та не викликав жодних підозр. Зокрема, Грузія наголосила, що вантаж чотири рази перетинав митно-пропускні пункти країни, оснащені «надчутливою та високотехнологічною апаратурою». У свою чергу Комітет з державних доходів Вірменії випустив докладний прес-реліз, в якому йшлося про те, що вибухівки в вантажі бути не могло. Комітет також уточнив, що всі знімки рентген-апаратів та записи з камер спостереження збереглися.

Підозрювані

Артур Терчанян, водій

37-річний далекобійник Артур Терчанян, громадянин Вірменії, віз вказаний вантаж із грузинського Поті до Армавіра. Його звинувачують у тому, що він, «діючи згідно з розробленим планом, спільно та узгоджено з іншими членами організованої групи», доставив на територію росії замаскований вибуховий пристрій.

Адвокат Гіві Бекаурі це звинувачення категорично відкидає. За його словами, водій просто виконував свою роботу. «На місці Терчаняна міг би опинитися будь-який водій, який займається перевезенням вантажів. Власне, йому не пощастило, він опинився у непотрібний час у непотрібному місці. От і все. Жодних доказів наразі його причетності до цього злочину немає і не буде, якщо не сфальшують», — заявив журналістам Бекаурі.

Адвокат також розповів Бі-бі-сі, що Терчанян отримав замовлення від грузинської компанії, з якою раніше неодноразово співпрацював. У свою чергу компанія взяла замовлення в одному з вайбер-чатів з вантажних перевезень, яких, за словами захисника, в Грузії безліч.

Крім цього, Бекаурі звернув увагу, що його підзахисний усі 11 днів маршруту ночував у цій же машині, де нібито була вибухівка. «Невже він би став так робити, якби думав, що всередині бомба?» - дивується адвокат.

До Армавіра Терчанян приїхав вранці 6 жовтня. Там палети із плівкою розвантажили, і більше водій із ними справи не мав. Після цього водій провів добу у П'ятигорську, поки порожню фуру завантажували новим вантажем, а потім став в електронну чергу на пропускний пункт Верхній Ларс. «Невже розумна людина в електронній черзі стоятиме, якщо вона знає, що вона вибухову речовину перевезла? Він би давно порожнім уже просто покинув територію РФ чи кинув би цю машину взагалі», — каже адвокат. 

В очікуванні черги Терчанян поїхав відвідати свого родича до Північної Осетії. У гостях його й застав дзвінок від російських спецслужб. Це сталося 9 жовтня наступного дня після вибуху. Водій одразу ж поїхав на зустріч із слідчими.

За словами адвоката, наступні півтора дні Терчанян не розумів, через що його взагалі викликали: його опитували близько 40–50 осіб, але ніхто не пояснив, навіщо вони це роблять. Після опитування Терчаняна перевезли до Сімферополя. Затримувати не стали, але попросили «не їхати далеко». Так водій ще дві доби власним коштом жив у готелі у Сімферополі. 13 жовтня його затримали.

Роман Соломко, фермер

Фермера з Херсона Романа Соломка російські спецслужби звинуватили в тому, що він нібито розробив маршрут і спосіб доставки вибухового пристрою, координував його пересування, а також доручив знайти склад для розвантаження та нову вантажівку. Проте Соломко сам приїхав із Херсонської області до Сімферополя, три дні жив у місцевому готелі та вільно ходив на слідчі дії. Слідчі зв'язалися із ним у день вибуху.

За словами адвоката Павла Саяпіна, безпосередньо до перевезення вантажу його підзахисний стосунку не мав. Єдине, що зробив Соломко, наполягає захисник, це поділився з деякими людьми своїм маршрутом, який розробив після початку повномасштабної війни в Україні для доставки вантажу на своє підприємство.

Він замовив в одній із країн обладнання сільськогосподарського призначення. З початком СВО деякі логістичні шляхи змінилися, природно, і йому довелося шукати нові шляхи доставки цього вантажу на підприємство. Цей вантаж було успішно доставлено. І далі інші люди почали цікавитися цим шляхом. Мій підзахисний лише поділився досвідом, пояснив увесь алгоритм дій. І, за його інформацією, деякі невідомі громадяни скористалися цим шляхом.

Георгій Азатьян та Артем Азатьян, керівники складу в Армавірі

Директора складу «Агро-бізнес» в Армавірі Георгія Азатьяна та його молодшого брата Артема Азатьяна спецслужби рф звинувачують у тому, що один із них нібито попросив брата надати місце на складі для навантаження вибухового пристрою, а інший це надав. Адвокати братів сказали Бі-бі-сі, що доказів вини їхніх підзахисних немає, але дати розгорнуті коментарі відмовилися.

У свою чергу батько братів Самвел Азатьян розповів "Московскому комсомольцу", що його сини добровільно приїхали до Сімферополя, де деякий час жили в місцевому готелі. Разом із собою вони взяли до міста всіх, хто був присутнім під час навантаження.

Володимир Злоб, постачальник сільгосппродукції

Уродженець Херсона Володимир Злоб займається постачанням зерна, овочів та фруктів. Слідчі вважають його посередником між Соломком та братами Азатьян. За версією слідства, Злоб займався пошуками складу та нової вантажівки для навантаження вибухівки.

Зв'язатися з адвокатом підозрюваного журналістам Бі-Бі-Сі не вдалося, а його дружина відмовилася від коментарів. Кореспонденту РИА Новости близькі підозрюваного розповідали про його проросійські погляди, вони наполягали на його невинності. Мати Володимира розповіла, що він ще у березні 2022 року вивіз родину до Криму.

«Він же за росію, казав, що нарешті настане стабільність. Як може бути, щоб колгоспник… що він, терорист, чи що? <…> Він ніколи б не приніс [вибухівку] до росії, тим більше мосту, він не такий хлопець», — сказала мати підозрюваного.

Олександр Билін, постачальник сільгосппродукції

Олександра Биліна, який займався оптовими поставками овочів та фруктів, слідчі звинуватили в тому, що він, нібито «діючи згідно з розробленим планом, спільно та узгоджено з іншими членами організованої групи», доручив знайти вантажівку для перевезення вибухового пристрою. «Чим це вони підтверджують? А, власне, нічим», — сказав адвокат Сергій Бизюкін.

За словами дружини Биліна Ольги, на початку жовтня Володимир Злоб зателефонував до її чоловіка з проханням знайти водія з фурою. Підприємці були знайомі по ринку у Сімферополі, уточнює Бі-бі-сі.

Після дзвінка Злоба Билін зв'язався з головою логістичної фірми ПЕК-34 Олегом Антиповим, з яким до цього неодноразово співпрацював. Він запитав Антипова, чи має той на прикметі вільну машину, на що голова фірми відповів ствердно, після чого Билин передав контакт Антипова Злобу. Дружина Антипова Ірина також підтвердила журналістам, що Билін просто зв'язав двох підприємців.

Биліна спецслужби викликали на допит, зателефонувавши з телефону Злоба. Він добровільно приїхав до Криму. Після розмови із слідчими Биліна відпустили. З Криму він поїхав до Старого Осколу, щоби супроводити свою дружину Ольгу до лікарні: за кілька місяців до вибуху у Биліної виявили онкологічне захворювання і в жовтні йшла підготовка до операції, пише Бі-бі-сі.

Після одного з візитів до лікарні подружжя зустріли правоохоронці. Вони провели обшук у будинку подружжя, забрали техніку та відвезли Биліна до Москви.

Олег Антіпов, голова логістичної фірми із Петербурга

Олег Антіпов прийняв замовлення Володимира Злоба на доставку вантажу з Армавіру до Сімферополя, після чого розмістив заявку на біржі приватних перевезень вантажів Ati.su. «Все було зроблено чітко, без порушень, вантаж перебував у рф на законних підставах, ми знати не могли, що там заховано», — писав пізніше Антіпов дружині із СІЗО.

Про вибух він дізнався з новин і спочатку навіть не звернув на це уваги, проте під час ранкового обдзвону водіїв телефон людини, яка перевозила палети з плівкою, був недоступний. Тоді Антіпов зателефонував одержувачу вантажу, але його номер виявився недоступний. Потім він зателефонував замовнику, який сказав, що поїде на склад розвантаження шукати водія. "Приблизно о 14:00 я ще раз зателефонував замовнику, він був на складі вивантаження і сказав, що, ймовірно, на мосту вибухнула машина з плівкою, на яку я оформив документи", - згадує події того дня Антіпов.

Після цього він з власної ініціативи зателефонував до управління ФСБ Санкт-Петербургом і поїхав туди, щоб надати всю інформацію про те, що сталося. Після опитування співробітники ФСБ подякували Антіпову за свідомість і відпустили. Незважаючи на те, що у квартирі Антіпових пройшов обшук, наступні п'ять днів сім'я жила звичайним життям, доки вранці 14 жовтня до Антіпових не прийшли правоохоронці. Вони заявили, що Антіпов має поїхати з ними до Москви і дати свідчення там. Із Санкт-Петербурга він разом із оперативниками приїхав до Москви на «Сапсані». Увечері того дня Антіпова відправили до СІЗО. 

Наприкінці січня Антіпов писав дружині: «Слідство не діє, жодних заходів зі мною не проводять, просто сиджу і гнию у в'язниці. Просрали теракт, зловити нікого не можуть, взяли перших, хто попався, щоб відзвітувати верховному і народу».

Дмитро Тяжких, підприємець

Підприємця з Липецька Дмитра Тяжких, який займається орендою віртуальних сім-карток, слідчі звинувачують у тому, що він дав «організаторам терористичного акту можливість здійснення переговорів». Адвокат Тяжких сказав Бі-бі-сі, що його підзахисний невинний і вони сподіваються на припинення справи.

Проте один із юристів, з яким спілкувалися журналісти, вважає, що справу просто так ніхто не припинить. «Це рівносильно диву буде, якщо справа розвалиться до суду. Бастрикін доповів путіну, що злочин розкритий і всі причетні затримані. Як Бастрикін звітуватиме перед путіним про те, що, вибачте, я погарячкував?» - додав юрист.

Фото: AP / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]