Візит Зеленського в Канаду: розширена угода про вільну торгівлю і 482 млн допомоги

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо у п'ятницю, 22 вересня, підписали оновлену угоду про вільну торгівлю між країнами.

Церемонія підписання відбулась перед спільною пресконференцією обох лідерів, передає Deutsche Welle.

"Ми щойно підписали угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою. Вона надає канадським компаніям доступ (до українського ринку. - Ред.) і створить нові робочі місця", - наголосив Трюдо. Своєю чергою Зеленський зазначив, що оновлена угода стане основою для відбудови України.

Канадський прем'єр анонсував, що пізніше в Торонто відбудеться зустріч з лідерами канадського бізнесу, присвячена обговоренню зусиль для допомоги Україні та участі приватного бізнесу у її відбудові.

Також на церемонії гендиректор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота підписав з президентом компанії Icon Group Джоном Ембеком меморандум про співробітництво з Icon Construction Services, який передбачає співпрацю у будівництві гідроелектростанції в Україні.

Крім того, на брифінгу Трюдо оголосив про включення в санкційний список ще 63 російських фізичних та юридичних осіб, зокрема причетних до депортації українських дітей та поширення дезінформації.

У переліку, оприлюдненому на сайті МЗС Канади, з'явилися Московський державний інститут міжнародних відносин (МГІМО) та його ректор Анатолій Торкунов, видання "Взгляд" і "Комсомольська правда", російські молодіжні організації "Юнармія", "Молода гвардія" і "Рух перших", а також дискусійний клуб "Валдай" та інші.

Після переговорів з Володимиром Зеленським Джастін Трюдо анонсував виділення Україні допомоги на 482 мільйони доларів. Зокрема у пакеті будуть 50 бронемашин. Також Канада візьме участь в тренуванні пілотів на F-16.

Трирічна "передбачувана, стабільна підтримка України" включатиме близько 50 бронемашин, зокрема медичних евакуаційних автівок, зазначив Трюдо під час виступу у канадському парламенті. Як уточнив згодом Трюдо, Канада також допомагатиме Україні обслуговувати танки західного виробництва, а також передасть 35 безпілотників, легкі бронемашини й амуніцію.

Також на брифінгу канадський прем'єр анонсував допомогу Україні у сфері кібербезпеки. Також Канада допоможе з фінансуванням музею Голодомору в Україні та Всеукраїнською програмою ментального здоров'я, додав Трюдо.

Також Канада направить інструкторів для навчання українських пілотів на винищувачах американського виробництва F-16, додав прем'єр. Він нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Оттава надала Києву військову, фінансову та гуманітарну підтримку на суму близько дев'яти мільярдів канадських доларів, і допомагатиме й надалі "стільки, скільки буде необхідно".

Нагадаємо, угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою набула чинності 1 серпня 2017 року. Рік тому почались переговори про її модернізацію, які завершились у квітні 2023. До розширеної угоди включені додаткові позиції стосовно лібералізації інвестицій і торгівлі, зокрема експорту послуг.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]