В росії масово нищать пам'ятники жертвам політичних репресій

|
Версия для печатиВерсия для печати

Епідемія знищення пам'ятників жертвам політичних репресій дісталася Свердловської області російської федерації. Тут невідомі зруйнували на двох сільських цвинтарях меморіали пам'яті польським засланцям та вимушеним переселенцям. З пам'ятників зняли таблички з іменами людей, хрест, а також фігуру Ісуса Христа та образ Богородиці. Поліція "організувала перевірку".

Про це повідомляє російське ділове видання Коммерсант.

Єкатеринбурзька громадська організація «Польське товариство "Полярос"» повідомила, що в Режевському районі зруйновано пам'ятники засланцям полякам, які померли там у 1940-х роках. Як повідомляє Режевське краєзнавче товариство, йдеться про жителів західної Польщі, які у 1939 році втекли від німецьких військ до східної частини країни. Однак її зайняли радянські війська — і десятки тисяч «неблагонадійних елементів» зазнали депортації.

У лютому 1940 року близько 800 поляків було доставлено на станцію Костоусове у Режівському районі Свердловської області. У лісі для них було збудовано барочне селище, засланці мали займатися лісозаготівлями. «Наймолодість я прожила у таборі 46 квартал. Це жахливі спогади для нас. Цей голод-голод-голод і туга, які нас жерли вночі, а вдень — мошкара та комарі. Ми жили як ув'язнені, під гвинтівкою,— цитує краєзнавче товариство спогади засланця Хелени Стройвонс.— Хто був багатий і мав багато речей, ходив у Липівку та міняв їх на продукти. У кого нічого не було, той помирав. Спочатку поляків ховали у Костоусовому. А потім, як вмирати стали багато, ми зробили свій цвинтар восени 1941 року в 46 кварталі. Там поховано мою матір 39 років. Колгоспники, росіяни нам допомагали. До росіян у нас гніву немає. Теж голодували, як ми».

1943 року засланцям полякам почали пропонувати радянські паспорти, а в 1944–1945 роках їм дозволили повернутися до Польщі. Після розпаду Радянського Союзу кілька колишніх засланців приїхали до Свердловської області відвідати могили рідних. Вони вирішили облаштувати польські цвинтарі та поставити там пам'ятники з іменами померлих.

19 серпня 1997 року за підтримки влади Польщі та чиновників Свердловської області було відкрито обеліск на цвинтарі в Озерному. Пам'ятник у Костоусовому було встановлено у 2007 році. Їх доглядали місцеві жителі.

Як повідомили у «Поляросі», невідомі демонтували та забрали таблички з іменами похованих, хрест, фігуру Ісуса Христа та образ Богородиці. «Ні адміністрація селищ, ні школа, ні, як стверджують наші знайомі, мешканці селищ не мають жодного стосунку до варварської акції. Усі дуже засмучені тим, що сталося», - кажуть представники суспільства.

«Це були пам'ятники людям, які були заслані та вивезені здебільшого з Волинської губернії, коли її приєднали до Радянського Союзу: жінки, старі та діти. Солдатів там немає»,— розповіла порталу 66.ru президент Польського товариства Марина Лукас. На її думку, руйнація пам'ятників — це, швидше за все, спланована акція через сучасну геополітичну обстановку, оскільки подібне відбувалося вже в Іркутську, Якутську, Петрозаводську та в Пермському краї.

Нагадаємо, на початку весни в Пермському краї знесли меморіал на згадку про литовців і поляків, відправлених на посилання на лісозаготівлі. Пам'ятник було встановлено сім років тому нащадками засланців на цвинтар покинутого спецпоселення Галяшор. У травні стало відомо про зникнення двох пам'ятників репресованим полякам та литовцям на території меморіалу жертвам політичних репресій у Пивовариху (Іркутська область). Однак пізніше чиновники заявили, що демонтаж «має тимчасовий характер», і пообіцяли відновити пам'ятники після впорядкування міської території.

У червні в Якутську невідомі викрали пам'ятні таблички з іменами поляків, які були заслані до регіону та стали видатними дослідниками Якутії. Муніципальна влада поки що шукає організацію, на чиєму балансі знаходився монумент.

Глава єкатеринбурзького «Меморіалу» Олексій Мосін у розмові з Ъ назвав подію образою пам'яті людей.

«Від дикості це походить. Зараз дуже багато наших співгромадян вважають, що ми оточені ворогами і нашими ворогами, в тому числі, є нібито поляки. Насправді, звичайно, ні,— прокоментував він.— Ці люди загинули, на згадку про них встановили пам'ятні знаки. Є близькі люди, які мають змогу приїхати та віддати честь пам'яті цих людей. Їх позбавляють цього права! Це справжній вандалізм. Я вважаю, що такі ситуації треба припиняти».

Влітку з фасадів будівель у Москві почали зникати пам'ятні таблички меморіального проекту «Остання адреса», присвяченого жертвам репресій. Активісти проекту поки що не знають, скільки саме пам'ятних знаків зникло. Депутат Мосміськдуми Володимир Рижков назвав те, що відбувається, спланованою акцією невідомих екстремістських сталінісських організацій і звернувся із запитом до поліції.

Минулого тижня в Санкт-Петербурзі з колишньої в'язниці «Хрести» невідомі зняли меморіальну дошку з відомою цитатою з поеми Анни Ахматової «Реквієм». У ній поетеса просила поставити їй пам'ятник біля СІЗО, де вона стояла у довгих чергах разом із іншими родичами заарештованих. Літературна громадськість Санкт-Петербурга попросила губернатора міста Олександра Беглова відновити меморіальну табличку поетеси Анни Ахматової, вкрадену невідомими з будівлі колишнього СІЗО «Хрести». Звернення від імені колег надіслав письменник, депутат Держдуми Сергій Шаргунов. Однак у міському комітеті з культури стверджують, що ця дошка не стоїть на балансі Санкт-Петербурга.

Вгорі: зруйновані пам'ятники депортованим полякам. Фото: Польське товариство "Полярос"

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

09:00
рф вразила енергетичну інфраструктуру Сумщини: світло зникло в Сумах і трьох районах
08:02
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 6 травня
20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]