Відсьогодні Нацбанк скасував фіксований курс гривні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Національний банк України (НБУ) оголосив про перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу гривні із 3 жовтня, відмовляючись від фіксованого курсу гривні.

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року, повідомляє пресслужба регулятора.

"Водночас НБУ і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на ринку, який зберігатиметься на прогнозному горизонті", – зазначається у повідомленні.

У Нацбанку уточнили, що завдяки компенсуванню дефіциту валюти регулятором курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.

"Крім того, Національний банк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення", – наголошується у повідомленні.

Голова правління НБУ Андрій Пишний на брифінгу уточнив, що зусилля регулятора після переходу до режиму керованої гнучкості курсу гривні будуть спрямовані на стримування коливань курсу. Водночас він відмовився уточнити діапазон коливань, який Нацбанк вважає прийнятними.

"Ми ніколи не даємо курсових прогнозів та нашого бачення оптимального курсу", – сказав Пишний.

Водночас умови встановлення курсу продажу та купівлі валюти в готівковому сегменті ринку та формування банками карткового курсу не змінюються.

"Він працює в такому режимі вже майже півтора року, упродовж яких гривня як послаблювалася, так і суттєво зміцнювалася. НБУ продовжить докладати зусиль для сприяння належній роботі готівкового валютного ринку, зокрема мінімізуючи різницю між готівковим та офіційним курсами", – наголошується у повідомленні.

Голова правління НБУ Андрій Пишний наголосив, що рішення Нацбанку жодним чином не створює причин для збільшення попиту на готівкову валюту.

"Я вважаю, що сьогоднішнє рішення – це не проблема, це вирішення проблеми... І немає жодних причин для паніки, хоча б тому, що Національний банк чітко заявляє, що мова йде про керований процес, мова не йде про вільне плавання, мова йде про рекордний обсяг золотовалютних резервів і чітке розуміння Національним банком усіх викликів, які так чи інакше будуть покриті", – наголосив голова Нацбанку.

"Так, можлива тривога. Немає жодних підстав для неї... Для того сегменту, який купує готівкову валюту нічого не зміниться. Режим плаваючого курсу для вас вже є, він функціонує. Лише на минулому тижні гривня декілька разів сходила до одних параметрів і повернулася до інших", – запевнив Пишний.

У Нацбанку нагадали, що перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

"Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу", – додали у Нацбанку.

Як повідомлялося, раніше заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма назвав корисною для економіки легку контрольовану девальвацію гривні та м’якшу монетарну політику.  

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко також заявляв, що його непокоїть зміцнення гривні, фундаментальних факторів для чого немає.

Нагадаємо, Національний банк з 21 липня 2022 року підвищив офіційний курс долара до гривні одразу на 25% – до 36,56 грн/$. З того часу його зафіксовано на цьому рівні.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]