«Відмазки ніхто не прийме»: як діти еліти Ізраїлю пішли на війну

|
Версия для печатиВерсия для печати

З області очевидного-неймовірного. В Ізраїлі всі діти еліти та військово-політичного керівництва країни зараз на війні. В Ізраїлі всі діти еліти та військово-політичного керівництва країни — всі без винятку, як юнаки, так і дівчата — служили, служать чи служитимуть в армії. Тут інакше не можна. Закон. Від армії тут ніхто не косить — не заведено, а служити престижно.

Про це йдеться в статті видання novayagazeta.

Після подій «чорної суботи» 7 жовтня 2023 року ті з дітей еліти та військово-політичного керівництва країни, хто жив, навчався чи працював не в Ізраїлі, відразу взяли квитки, сіли в літаки і повернулися додому, щоб іти служити. Інакше б їх не зрозуміли однолітки, з якими вони колись сиділи в окопах, навчалися відбивати атаки та охороняти кордони.

"Війна, а в тебе дисертація в Кембриджі?!", "Війна, а в тебе баба одна з дітьми?!" Ніхто таких відмазок не прийме», — пояснив мені знайомий призовник, який прилетів після 7.10 до Ізраїлю з Європи, де в нього залишилися маленька дочка, дружина та бізнес.

Ось просто список дітей із дуже непростих ізраїльських сімей. Ці діти зараз у складі армії оборони ЦАХАЛ беруть участь у бойових діях проти ХАМАС:

- син прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху Авнер 29 років. Знаходиться безпосередньо у Газі. Свого часу відслужив у військовій розвідці, на військовій базі Зікім на півдні Ізраїлю;

- один із трьох синів президента Ізраїлю Іцхака Герцога. Ім'я та вік не розкриваються. Теж безпосередньо у Газі. Батьки нещодавно – вперше за три тижні – змогли його побачити на прикордонній території;

- двоє синів міністра оборони Йоава Галанта;

- троє синів екс-міністра оборони Бені Ганца, а також його зять;

- двоє синів міністра без портфеля Гаді Айзенката. Один із синів - Галь Меїр Айзенкот загинув 7 грудня в бою на півночі Сектору Гази;

- син міністра добробуту Яакова Марги, а також племінник міністра;

- старша дочка міністра транспорту Мірі Регєв служить офіцером, а зять - в інженерних військах у Газі;

- один син міністра стратегічного планування Рона Дермера вже служить, другий - проходить процедуру призову, також покликані двоє племінників міністра;

- Члени сім'ї міністра праці Йоава Бен-Цура;

- вісім членів сім'ї міністра у справах поселень Оріт Струк: четверо її дітей та чотири зяті.


Фото: Tsafrir Abayov / Associated Press / East News

Син колишнього міністра юстиції Яакова Неемана Ейтан загинув у бою у прикордонному районі з Газою на третій день війни. Ейтан, батько сімох дітей, у довоєнному житті працював педіатром у відділенні екстреної допомоги в одній із провідних лікарень країни — «Сорока».

Син колишнього міністра науки та технологій Ізхара Шаяй Ярон Шай загинув на другий день війни.

Син колишнього начальника Генштабу ЦАХАЛу Гаді Айзенкота, чинного міністра ізраїльського уряду - Галь Меїр Айзенкот. Загинув 7 грудня у бою на півночі Сектору Гази. «Наше серце розбите, — написав його батько в фейсбуці*, виклавши фото сина. - Наш Ноні. Мамин герой. Боєць бригади «Нахаль» загинув у бою, захищаючи Керем-Шалом (кібуц у Південному окрузі Ізраїлю на кордоні Ізраїлю, Єгипту та Гази. — Ред.). Йому був 21 рік».

У процесі призову перебуває 18-річний син міністра нацбезпеки Ітамара Бен-Гвіра, два зяті міністра покликані зі складу резерву.

Син нинішнього міністра науки, інновацій та технологій Офіра Акуніса служить у флоті.

У ЦАХАЛ покликано сина міністра юстиції Ярива Левіна, а його дочку — рядового солдата.

Зі складу резерву покликані двоє дітей міністра освіти Йоава Кіша.

Також на війні: дочка міністра економіки Ніра Барката, двоє дітей міністра алії та інтеграції Офіра Софера, всі діти міністра сільського господарства Аві Діхтера, двоє братів міністра фінансів Бецалель Смотрич та син міністра без портфеля Іфат Шаші-Бітон.

Вирушив у свою частину для проходження служби сам міністр у справах діаспори у чинному уряді Аміхай Шіклі.

Масовий набір резервістів в Ізраїлі було припинено третього дня війни: перебір. І так набрали 400 тисяч людей.

Навіть ультраортодоксальні євреї виявили бажання пройти швидку процедуру призову та мобілізуватись на війну. Місцеві ЗМІ писали, що один такий ортодокс пішов на війну прямо із синагоги.

…Познайомитися з дитячим терапевтом у тель-авівській поліклініці мені та моєму маленькому синові поки що не вдалося — лікар теж пішов воювати. Отримати нарешті довгоочікуваний місцевий паспорт теж: співробітники МВС пішли служити. А коли я заходжу до дівчат-репатріанток з України, Білорусі та країн Балтії до салону на манікюр, то застаю їх змарнілими і постарілими: їхні сини теж покликалися. Хтось охороняє кордон із Газою, хтось із Ліваном. А ще в деяких рідні залишаються в Україні... І ці дівчатка (це я їх так називаю; насправді, звичайно, змушені бути сильними матері та дружини) знають, що таке безсонні ночі кілька років поспіль. Кажуть мені, наливаючи чай: «Добре, що твій син ще маленький і нічого не розуміє, коли ти несеш його в укриття. З 4-5 років вони вже всі тут починають розуміти. За одним твоїм настроєм».

А розуміти доводиться таке. Це дослівно пояснили мені в перукарні, яку тримають ташкентські євреї — давні репатріанти з Узбекистану: «Коли ти живеш по сусідству з крокодилами (під ними мій перукар має на увазі виключно терористів ХАМАС. — В. Ч.), рано чи пізно ці крокоди на крокоди. . Те, що сталося, такого ще не було... Шок».

Настрій та атмосфера в Ізраїлі зараз: нація згуртувалася. І це не вульгарна фраза, яка так часто лунає з екрану російського ТБ.

Ізраїль, який останній рік роздирало від протестів через судову реформу (її зараз, ясна річ, заморозили — не до цього), держава, в якій у Кнесеті ніхто не міг об'єднатися і всі лаялися, держава, в якій багато хто був відкрито незадоволений бардаком і вогнищели Бібі (так називають прем'єр-міністра Нетаньяху), що загрався владою, — ця маленька держава реально згуртувалася. Партії залишили всі чвари та суперечки. Громадяни не влаштовують протестів. Немає медіасрачів. Ізраїльський сегмент інтернету та всі мережі — лише про загиблих та заручників. У містах - від маленьких до великих - суцільні художні інсталяції про заручників та жертв.

Так, до розвідки в ізраїльському суспільстві є питання (це м'яко кажучи), а саме — чим вона займалася весь рік, як примудрилася прошляпити підготовку, мабуть, найстрашнішого теракту в історії країни? Чому не реагувала на доповіді рядових солдатів, що чергували на кордоні з Газою та інформували: у «сусідів» точаться якісь підозрілі навчання… Але з цими питаннями не виходять на мітинги. Усі якось, не змовляючись, розуміють: спочатку треба повернути людей із полону ХАМАС, допомогти постраждалим та сім'ям загиблим навчитися жити заново і, звісно, успішно закінчити військову операцію у Газі. Усі суперечки та лайка — потім, потім розбір польотів. А він неодмінно буде.

До речі, ще одне очевидне неймовірне для нас.

Глава ШАБАК (загальної служби безпеки Ізраїлю) Ронен Бар одразу першим узяв на себе відповідальність за те, що сталося. Своїм співробітникам він направив листа, в якому написав: «Незважаючи на низку вжитих нами дій, 7 жовтня нам не вдалося попередити жорстоку атаку терористів. Я очолюю цю організацію, і головна відповідальність за те, що трапилося, лежить на мені».

Потім те саме зробив глава АМАН (ізраїльської військової розвідки) Араон Халіва. У його листі на адресу командирів та солдатів розвідувального підрозділу говорилося: «Я завжди у всіх своїх заявах наголошував: початок війни — це провал розвідки. Армія оборони Ізраїлю під нашим командуванням не змогла запобігти жорстокому теракту <…>. Ми провалили нашу важливу місію. І як голова розвідувального підрозділу я відповідаю за це».

А наприкінці листопада Араон Халіва оголосив публічно: він піде у відставку одразу після закінчення бойових дій у Газі.

…Додам: окрім дітей військово-політичного керівництва країни, призвалися з резерву діячі шоу-бізнесу та культури. Деякі загинули, як, наприклад, продюсер знаменитого серіалу «Фауда» (якраз про палестино-ізраїльський конфлікт) Матан Меїр 38 років. Старший сержант запасу, на початку листопаді він разом із чотирма товаришами по службі перевіряв одну з будівель на півночі сектора Газа в пошуках тунелів терористів ХАМАС. Коли військові зайшли до будинку, стався вибух і їх завалило уламками. Усі п'ятеро, включаючи Матана, загинули.

Служать зараз і деякі актори та творці цього серіалу.

…Дитячі майданчики в Тель-Авіві, куди я регулярно ходжу з сином гуляти, зараз виглядають так: половина тат там у вихідні з автоматами, але в цивільному. Цим татам нарешті дали звільнювальні чи відпустки.

Сидить ось чоловік, нога на ногу, у шортах та майці, на лавочці і годує з пляшечки немовля, а поруч автомат. Інший тато розгойдує старшу дитину на гойдалках. На плечі автомат. Третій тато вчить сина їзді на триколісному велосипеді. Автомат за нього.

Дуже звична картина вже два місяці.

 

Так поводиться нація, на яку напали.

Фото: AP Photo / Ohad Zwigenberg

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]