УПЦ МП перешкодила військовим капеланам помолитися в печерах Києво-Печерської Лаври

|
Версия для печатиВерсия для печати

Так звана УПЦ московського патріархату перешкодила військовим капеланам та українським військовим помолитися у печерах Києво-Печерської Лаври.

Про це повідомляє Національний заповідник Києво-Печерська лавра.

Напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну до Національного заповідника “Києво–Печерська лавра” звернулися представники Православної церкви України з проханням щодо проведення особливого богослужіння за упокоєння душ всіх загиблих від російської агресії разом із вірянами, військовими та капеланами у печерах біля православних святинь Лаври.

“Заповідник з метою проведення даного заходу звернувся до чоловічого монастиря УПЦ, який фактично продовжує користуватися частиною об’єктів Нижньої лаври до набрання законної сили рішення суду. У відповідь до Заповідника надійшов лист, яким фактично було відмовлено у наданні доступу захисникам України і капеланам разом з їхніми духовними наставниками від ПЦУ. В той же час Монастир повідомив Заповідник про розпочатий поточний ремонт у Ближніх печерах”, – йдеться в повідомленні.

 

“З метою забезпечення вільного доступу усіх громадян, незалежно від їхніх релігійних переконань, до святинь Києво–Печерської лаври, в межах діючого законодавства, Заповідник розпочинає процедуру повернення культурних цінностей та реліквій, розташованих у Ближніх печерах”, – додали комунікаційники заповідника.

УПЦ незаконно утримує приміщення заповідника відтоді, коли 10 березня 2023 року “УПЦ Московського патріархату” попередили, що до 29 березня включно вона має звільнити всі будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника “Києво-Печерська лавра” (так звану Нижню лавру). Розірвання договору було зумовлене висновками міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Рішенню Мінкульту передувала серія обшуків СБУ в будівлях “УПЦ МП” та впровадження санкцій проти очільників “УПЦ Московського патріархату”, які підтримують церковний центр у країні-агресорі. Також президент Володимир Зеленський своїм указом призупинив громадянство 13 ієрархів та священників так званої “УПЦ МП”.

Намісник митрополит Павло (Лебідь), який є фігурантом кількох кримінальних проваджень, заявив, що не планує виходити з Лаври. І монастир МП подав позов до Господарського суду Києва про визнання недійсною односторонньої відмови лаврського заповідника від договору оренди. 30 березня Госпсуд відмовив у цьому позові.

Також 30 березня Кабінет Міністрів України визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Києво-Печерській лаврі “УПЦ МП” будівель і споруд. Ті у відповідь заявили, що монастир подасть нові позови до суду.

29 березня виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в структурі помісної Православної церкви України став архімандрит Авраамій (Лотиш), який досі був в “УПЦ МП”. Таким чином Аврамій як представник “проукраїнського крила” Лаври перейшов до ПЦУ, щоб залишитися в Лаврі у структурі помісної церкви з Томосом.

8 квітня 2023 року “Українська правда” оприлюднила розслідування, згідно з яким очільник так званої “УПЦ Московського патріархату” Онуфрій та ще понад 20 священнослужителів РПЦ в Україні мають російське громадянство.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]