Україна знову на далекому 112-му місці в Індексі економічної свободи, вище навіть Білорусь

|
Версия для печатиВерсия для печати

 19 вересня 2023р. вийшла чергова доповідь про стан економічної свободи у світі «Economic Freedom of the World 2023» від канадського Frazer Institute. Для цьогорічного розрахунку Індекса вчені змінили джерела. 

Оскільки Світовий банк припинив публікувати свій Doing Business, а Світовий економічний форум – свій Індекс глобальної конкурентоспроможності, то замість них були використані дані від Economist Intelligence Unit за рейтингом ділового середовища (Business Environment Rankings). У зв'язку з цим було перераховано й попередні роки, зазначає Ярослав Романчук науковий керівник Українського інституту економічного лідерства. Ось які вийшли результати.

Україна опинилася на 112 місці з показником 6,17 балів з 10 можливих. Для порівняння за новими даними минулого року ми були теж на 112 місці з показником 6,16 балів. Т. е. Поліпшення 2020р. проти 2020г. становило 0,01 балів. Нагадаємо, що за старими джерелами минулого року Україна була на 126 місці.  

Індекс економічної свободи складається з п'яти компонентів:

1) розмір держави (Україна тут на досить високому 48 місці)

2) правова система та права власності (Україна – на 104-му місці)

3) надійні гроші (Україна на 131 місці)

4) свобода міжнародної торгівлі (Україна на 89 місці)

5) регулювання (Україна – на 141-му місці)

Таким чином, згідно з методологією Індексу економічної свободи, найслабші ланки української економіки – це гроші, регулювання та права власності. Це прямі наслідки реалізації принципу обскубування гусей у відносинах «бізнес – держава».

Зазначимо оточення України в Індексі економічної свободи-2023р. Трохи вище за нас – Китай, на 111-му місці. Комуністичний і тоталітарний, але який розуміє міць економічної свободи. Саме тому він посадив її, цю свободу до ВЕЗів та особливих територій, щоб економічна свобода була доступна не всім китайцям, а лише обраним. На 109 місці виявилася тоталітарна, більшовицька Білорусь Лукашенко. Монетарна політика в нього якісніша, ніж в Україні. На 104-му місці опинилася нацистська тоталітарна путінська Росія. Знову ж таки грошово-кредитна політика в ній краща, ніж в Україні.

Сусіди України за рейтингом – це Намібія (113-те місце), Гаїті (114-те), Буркіна-Фасо (115) та Шрі-Ланка (116-те), яка нещодавно потрапила в дефолт та глибоку боргову яму. Таке місце – це зовсім не економічна політика країн Європейського Союзу, куди ми почали вступати. У Топ-30 Індексу економічної свободи перебуває 14 країн ЄС. Найбільш економічно невільна країна ЄС Греція знаходиться на 72-му місці, і це країна марксизму, що переміг, і соціалізму. 

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]