Україна чомусь не вводить санкції проти Портнова, Захарченко, Клюєва, Фукса та інших

|
Версия для печатиВерсия для печати

Як повідомляє Kyiv Independent та аналітична організація StateWatch, українська влада не поспішає вносити до чорного списку проросійських політиків, деякі з яких вже давно перебувають під міжнародними санкціями.

У травні 2022 року Верховна рада України внесла до закону про санкції поправки, що дозволяють заарештовувати та конфіскувати активи підсанкційних осіб та їх оточення; правила не поширюються на тих, хто був у чорному списку до внесення поправок.

Як передає Kyiv Independent, з лютого 2022 року Рада національної безпеки і оборони України (РНБОУ), яку очолює Володимир Зеленський, ввела санкції проти більш ніж 5500 юридичних та 6000 фізичних осіб — за даними українського Мін'юсту, 250 з них мають активи в країні. Проте на сьогоднішній день влада конфіскувала активи лише у 26 підсанкційних осіб: наприклад, квартири та паркування у дрібних кримських чиновників та торговий центр Ocean Plaza у російського олігарха Аркадія Ротенберга.

2022 року в Україні створили робочу групу щодо санкцій, яка об'єднує низку держструктур, наприклад Міністерство економіки та СБУ, і регулярно збирається для обговорення санкцій та передачі документів на схвалення в РНБОУ.

З початку повномасштабного російського вторгнення РНБОУ запровадила санкції проти 648 громадян України. Майже половина з них – чиновники у незаконних відомствах, які Росія заснувала на окупованих територіях.

У квітні 2023 року Володимир Зеленський пообіцяв синхронізувати українські санкції із чорними списками країн «Великої сімки». Україна справді запроваджує санкції проти російської військової та політичної еліти, яка підтримує війну,  бізнесменів та компаній, проте, як показало розслідування StateWatch, СБУ ігнорує більшість великих проросійських політиків. Деякі з них уже давно перебувають у міжнародних чорних списках: наприклад, екс-глава адміністрації Януковича Андрій Клюєв (під санкціями США з 2015 року) та колишній заступник голови РНБОУ Володимир Сівкович (під санкціями США з 2022 року).

Читайте також: СБУ і ДБР оприлюднили нові докази роботи Кулініча і Сівковича на ФСБ Росії - перехоплені розговори (ВІДЕО)

У 2023 році Державне бюро розслідувань та СБУ опублікували свідчення того, що Клюєв та Сівкович до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну співпрацювали з ФСБ та сприяли просуванню російських інтересів у країні.

Під санкціями США також Андрій Портнов, який відкрито підтримує Росію: у грудні 2021 року США в рамках Закону Магнітського ввели проти нього санкції за корумпування українських судів.

Читайте також: Андрій Портнов може бути причасним до окупації Криму

З щонайменше 32 проросійських політиків, яких виявила StateWatch, під санкціями всього семеро: Віктор Янукович, Віктор Медведчук, Андрій Деркач, Ілля Ківа, Вадим Новинський, Павло Лебедєв та В'ячеслав Богуслаєв; із цього списку активи конфіскували лише у Януковича.

Є дві підстави для запровадження санкцій: наявність у людини громадянства іншої країни та підтримка тероризму. Джерело в уряді сказало StateWatch, що багато проросійських чиновників уже давно потрапили б у чорний список, якби СБУ поділилася знахідками розслідувань щодо них. Представник СБУ розповів журналістам на умовах анонімності, що агентство не розкриває інформацію про поточні розгляди, щоб потенційні кандидати на внесення до списків санкцій не переписали свої активи на інших осіб.

У вересні 2022 року Міністерство економіки України оголосило, що влада має намір конфіскувати активи колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, який перебуває під санкціями з 2021 року. У лютому Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу» у Верховній раді, повідомив, що Зеленський позбавив Захарченка українського громадянства через наявність у того російського паспорта, зазначивши, що наступний крок — повторне запровадження санкцій та конфіскація активів.

За даними Kyiv Independent, робоча група за санкціями схвалила повторне внесення Захарченка до чорного списку ще у вересні 2022 року: документи передали до РНБОУ, але він так нічого і не зробила.

Як повідомляє StateWatch, серед кандидатів на повторне потрапляння до чорного списку також колишній прем'єр Микола Азаров, який регулярно висловлюється проти України в російських пропагандистських медіа, Дмитро Табачник, міністр освіти в уряді Азарова, якого СБУ нещодавно звинуватила у співпраці з ФСБ, а також олігархи Дмитро Фірташ та Павло Фукс.

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У четвер в Україні короткочасні дощи усюди, крім заходу
19:43
В. о. керівника детективів БЕБ Ткачук став на бік злочинців з "тютюнової мафії". Це людина Татарова
18:04
Майно із церкви-фортеці на Хмельниччині вкрав піп упц (мп)
16:12
Замах на Фіцо: прем'єр у тяжкому стані, "найближчі години вирішальні"
16:09
"Відома львівська фабрика і фабрика відомого конвертатора з Києва": БЕБ проводить обшуки у чотирьох виробників сигарет
14:12
Дружина одеського судді підчас війни купила апартаменти в Маямі за 12 млн грн. Офіційних доходів на це сім'я не має
12:04
Українцям варто готуватися до колапсу на АЗС та різкого подорожчання автопалива – експерт
10:02
ЗСУ відійшли біля Лук'янців та Вовчанська на Харківщині
09:58
Президент України скасував візити до Іспанії та Португалії через ситуацію на фронті. Про це чомусь повідомляє CNN, а не речник Зеленського чи його "телемарафон"
09:01
Українські чиновники, політики, судді та прокурори мають багатомільйонну нерухомість в ОАЕ - розслідування Dubai Unlocked

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]