У Раді планують розглянути шахрайський законопроєкт від ОП про перезавантаження БЕБ, який не підтримують ані бізнес-асоціації, ані Захід

|
Версия для печатиВерсия для печати

Правоохоронний та податковий комітети Верховної Ради планують позачергово зібратися для розгляду законопроєкту №10439 про реформу Бюро економічної безпеки. Водночас найбільші бізнес-асоціації розкритикували цей законопроєкт та підтримали альтернативний - №10439-2.

Про це повідомив заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк у Telegram.

"Не дивлячись на позицію міжнародних партнерів, бізнесу та громадськості влада буде намагатися протягнути в екстреному порядку своє фейкове перезавантаження БЕБ написане Татаровим, і подане від Уряду під номером (10439). Там де майже нічого не змінюють, а саме перезавантаження БЕБ…відбудеться через рік після завершення війни", - пише депутат.

За його словами, плануэться швидко провести засідання комітетів (призначено на 21 лютого на 14:00) та швидко винести законопроєкт в зал на голосування (22-23 лютого) і ухвалити його в першому читанні, "щоб далі не допустити інший текст з справжнім перезавантаженням".

На спробу в терміновому порядку ухвалити урядовий законопроєкт відреагувала Європейська Бізнес Асоціація.

"Щиро сподіваємось, голос бізнесу буде почуто і підтримано законопроєкт  №10439-2 (альтернативний, поданий податковим комітетом - ЕП), який дійсно зможе реально провести реформування БЕБ, забезпечивши створення прозорого та незалежного органу, метою якого буде пошук та покарання реальних економічних правопорушників, а не підконтрольність та тиск суто на прозорий бізнес", - йдеться в заяві.

Також пропонують відхилити проєкт уряду №10439 щодо БЕБ і підтримати у Раді проєкт №10439-2 аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії та інші.

Вони звернули увагу на такі недоліки урядового проєкту закону: 

  • недосконалі засади формування конкурсної комісії для обрання керівника БЕБ;
  • відсутність вимог щодо невідкладної переатестації працівників БЕБ;
  • відсутність положень щодо аналітичного спрямування в роботі оновленого БЕБ.

Аналітики наголошують, що для перезавантаження Бюро економічної безпеки доцільно передбачити виключно ті процедури, які довели свою ефективність у реформуванні інших державних органів (НАБУ та НАЗК).

Зі схожою заявою також виступила Всеукраїнська Аграрна Рада.

"ВАР підтримує законопроект No 10439-2, серед внесених на розгляд Верховної Ради України законодавчих альтернатив, оскільки саме цей законопроект містить ряд пропозицій наших міжнародних партнерів, зобов'язання виконати які взяла на себе Україна, які відсутні в інших законопроектах", - йдеться в заяві асоціації.

Нагадуємо: Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт  №10439 "Про Бюро економічної безпеки України" щодо удосконалення роботи Бюро".

Натомість у Центрі протидії корупції зазначають, що головний недолік реформи БЕБ за проєктом Кабміну – відсутність належних механізмів переатестації та звільнення недоброчесних співробітників Бюро. 

Також на ці недоліки вказує заступник голови фінансового комітету Ради Ярослав Железняк.

Європейська Бізнес Асоціація виступила проти урядових законопроєктів №10439 та №10440 щодо реформування БЕБ у нинішніх редакціях. Асоціація пропонує доопрацювати вже зареєстровані законопроєкти №10088 і 10088-1.

У Верховній Раді зареєстрували аконопроєкт №10439-2 про реформу Бюро економічної безпеки України (БЕБ) - він зареєстрований як альтернативний до законопроєкту, який раніше подав Кабмін, і в якому БЕБ фактично лишали під контролем заступника голови ОП Олега Татарова.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

09:00
рф вразила енергетичну інфраструктуру Сумщини: світло зникло в Сумах і трьох районах
08:02
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 6 травня
20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]