У Німеччині заарештували терористку Даніелу Клетте із «Фракції Червоної армії», яку фінансував КДБ

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Німеччині заарештували Даніелу Клетте — учасницю «Фракції Червоної армії», одного з головних ліворадикальних угруповань в історії країни. Клетті ховалася понад 30 років. Вона жила у центрі Берліна, у районі Кройцберг.

Поліція Берліна ввечері 26 лютого затримала колишню учасницю німецької ліворадикальної «Фракції Червоної армії» (RAF) Даніелу Клетте, яка переховувалась понад 30 років, повідомляє Deutsche Welle.

Інформацію про те, де може бути Клетте, поліція отримала ще в листопаді 2023 року, уточнює BBC News. Як з'ясувалося, 65-річна жінка жила у берлінському районі Кройцберг під назвою Клаудія. Вона також мала італійський паспорт на це ім'я, пише Bild. Сусіди у розмові з журналістами описали Клетті як доброзичливу жінку, яка гуляла із собакою та давала уроки математики.

Під час затримання вона не чинила опору. Особу Клетте підтвердили за відбитками пальців. При обшуку поліцейські знайшли в її квартирі патрони та два пістолетні магазини, пише DW.

Разом із Клетте було затримано ще одну людину, але пізніше її відпустили.

Після затримання Клетте доставили вертольотом до Бремена, а звідти до Вердена, де її ув'язнили, пише NRD. Влада Німеччини звинувачує Клетте та двох її спільників — колишніх членів RAF Буркхарда Гарвега та Ернста Фолькера Штауба — у замаху на вбивство та серії пограбувань, скоєних у період з 1999 по 2016 рік. Влада вважає, що цими пограбуваннями учасники заробляли собі на життя. Бі-бі-сі уточнює, що йдеться про мільйони євро.

Як зазначає агентство DPA, Клетте, Гарвег і Штауб ставляться до третього покоління RAF, яке діяло у 1980-1990 роках. "Фракція Червоної армії" була створена наприкінці 1960-х і існувала до 1998 року, коли офіційно оголосила про свій розпуск.

За час існування RAF учасники угруповання скоїли понад 30 вбивств, ще понад 200 людей було поранено. Серед жертв — політики та великі бізнесмени. Зокрема, саме третьому поколінню учасників угруповання приписується вбивство генерального прокурора при Верховному суді Німеччини Зігфріда Бубака та голови правління Deutsche Bank Альфреда Херрхаузена.

За інформацією Bild, Клетте може бути безпосередньо причетною до підриву в'язниці Вайтерштадт у березні 1993 року. В'язницю, яку ще не встигли ввести в експлуатацію, зруйнували п'ятьма вибухами — загалом було використано близько 200 кілограмів вибухівки. Клетте також брала участь у збройному нападі на посольство США в Бонні в лютому 1991 року. Як пише Bild, на місці злочину було виявлено сліди її ДНК. Агентство Reuters водночас повідомляє, що Клетте перебувала у розшуку через злочини, скоєні вже після розпуску RAF.

Як зазначає берлінське видання Schön, Кройцберг, де жила Даніела Клетте, — не просто один із центральних районів Берліна, а його географічний центр. До возз'єднання НДР і ФРН саме тут проходила Берлінська стіна, і в мікрорайонах, що примикають до неї, селилися турецькі іммігранти, люди лівих переконань і колишні сквоттери. Такими ці райони залишились і після того, як стіну знесли. Аж до 2010-х років тут могли легко знайти квартиру навіть ті, хто мав не все гаразд із документами, зазначає Schön.

Ймовірно, саме ця обставина дозволила Клетті багато років винаймати тут житло і залишатися непоміченою. «Мені байдуже, що вона робила 30 років тому, — розповів один із сусідів Клетте. — Жінка була мила, скромна і поводилася непомітно».

Глава міністерства внутрішніх справ Нижньої Саксонії Даніела Беренс назвала арешт Клетте одним із найзначніших досягнень поліції за останні десятиліття. «Тероризм сьогодні залишається однією з найбільших загроз миру, безпеці та стабільності. Тероризм – це серйозний злочин, якому немає виправдання», – заявила міністр. Вона додала, що правоохоронні органи докладуть усіх необхідних зусиль для затримання Буркхарда Гарвега та Ернста Фолькера Штауба.

На рахунку RAF десятки вбивств та захоплень заручників. З розсекречених документів Штазі випливає, що RAF користувалася фінансовою та організаційною підтримкою спецслужб НДР ("Штазі" - А.), які допомагали перебратися до Східної Німеччини членам організації. Також повідомлялося про зв'язок RAF та радянського КДБ, а також бойовиків RAF та Володимира Путіна.

Угорі: будинок у Берліні, де затримали Даніелу Клетте. 28 лютого 2024 року. Фото: Annette Riedl / dpa / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]