Цивільна авіація агресора на межі колапсу через санкції - воєнна розвідка отримала доступ до закритих документів "росавіації"

|
Версия для печатиВерсия для печати

Воєнна розвідка України провела успішну складну кібероперацію і отримала доступ до закритих службових документів структурного підрозділу міністерства транспорту РФ – "росавіації", яке відповідає за безпеку польотів і фіксує всі надзвичайні випадки під час використання російської авіації.

Документи, отримані внаслідок зламу, є переліком щодобових звітів у масштабах всієї Росії за понад півторарічний період. Згідно з отриманими даними, цивільна російська авіація перебуває на межі колапсу, повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України. 

Зокрема, за січень 2023 в цивільній авіації РФ було зафіксовано 185 авіапригод. Близько третини кваліфіковано як інциденти різного рівня небезпеки. Лідером тут став російський ближньомагістральний літак “сухой superjet” – 34 проблемні випадки.

За перших 9 місяців 2023 в РФ задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків. За аналогічний період 2022 року зафіксовано 50 таких інцидентів. Отже, зростання небезпеки польотів в росії зросло втричі.

Найбільш проблемними місцями російської авіації залишаються двигуни та шасі, а також інші важливі елементи: гідросистеми, закрилки та програмне забезпечення.

РФ має серйозні труднощі з обслуговуванням бортів із великим нальотом. Через брак потужностей та спеціалістів Москва намагається переорієнтувати обслуговування літаків на Іран, де відповідні роботи здійснюють без відповідної сертифікації.

Станом на березень 2022, росіяни мали близько 820 цивільних бортів іноземного виробництва. І якщо на той час лише до 10% із них пройшли через несертифікований ремонт із застосуванням неавтентичних запчастин, то нині через такий "сервіс" прогнали вже майже 70% авіапарку.

Гострий дефіцит запчастин призвів до так званого авіаканібалізму, коли одні літаки розбирають для ремонту інших. Згідно з оцінкою наявних даних до середини 2023 росіяни пустили на "донорство" понад 35% повітряних суден.

Більшість радянських літаків Ан-2, станом на зараз, не можуть відірватись від землі, оскільки двигуни до них вироблялись у Польщі, але через санкції їхнє постачання припинене.

Лише впродовж січня 2023 року серед 220 наявних у РФ суден “Airbus” зафіксовано 19 різних відмов. Зокрема, у в дев'яти літаках, які використовує "аерофлот", зафіксовано 17 випадків задимлення.

З 230 літаків “Boeing”, які використовуються у РФ, зафіксовано 33 технічні відмови тих чи інших систем літака.

Не витримав умов російської експлуатації кожен сьомий бразильський “Embraer”, а їх в рф налічується 21.

У ГУР нагадали, що ще у вересні 2022 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) позначила росію червоним кольором, разом з Ліберією та Бутаном, що свідчить про вкрай високий ризик для безпеки польотів.

Воєнна розвідка додала що "аналіз характеру авіаційних інцидентів з отриманих документів вказує, що низка відмов, особливо пов’язаних з двигунами, шасі і механізацією крил, має системний характер. Тенденція свідчить – сфера цивільної авіації на росії перебуває у зоні серйозної турбулентності з високим ризиком зірватись у круте піке".

Це – прямий наслідок санкцій, найбільш болючими з яких для держави агресора росії виявились:

  • заборона на постачання повітряних суден і запчастин до них
  • повна відмова в технічному обслуговуванні і наданні послуг
  • відмова в оновленні програмного забезпечення
  • затримання російських повітряних суден за кордоном
  • обмеження доступу до метеорологічної інформації для аеронавігації.

РФ, наражаючи на смертельну небезпеку своє населення, намагається всіма способами приховати нескінченну купу проблем з цивільною авіацією.

Нагадаємо, що санкції на продаж Росії літаків та запчастин до них були застосовані ще в перші дні повномасштабного вторгнення до України. 

Відтоді повідомлення про аварії з російською авіацією з'являються все частіше і частіше. Зокрема, у вересні в поле аварійно сів літак "уральських авіаліній" з 170 пасажирами (НА ФОТО ВГОРІ).

Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]