Трамп повертається: процес і наслідки

|
Версия для печатиВерсия для печати

На першому голосуванні президентської кампанії, яке відбулося у штаті Айова, впевнену перемогу серед республіканських кандидатів здобув Дональд Трамп.

Про те, що це означає, йдеться у статті видання novayagazeta.

Він побив рекорд сенатора Боба Доула, випередивши конкурентів на 30 процентних пунктів. До сьогодні найбільший відрив на республіканських кокусах в Айові становив 12,8 пункту. Остаточні підсумки такі: Трамп -51% голосів, на другому місці губернатор Флориди Рон Десантіс - 21,2%, впритул до нього - колишній посол США в ООН Ніккі Хейлі: 19,1%.

Штат Айова посилає 40 делегатів на партійну конференцію, де республіканська партія офіційно обере свого кандидата на президентські вибори. За результатами первинних виборів Трамп отримав 20 мандатів, Десантіс - 9, Хейлі - 8. Три мандати на республіканський з'їзд отримав Вівек Рамасвамі.

Переконлива перемога Трампа не стала сенсацією. 45-й президент, який добивається свого повернення до Білого дому після поразки 4 роки тому, яку він так і не визнав, обіцяє струснути Америку ще раз і налаштований ще радикальніше, ніж 2016-го. Про це нижче.

Для Трампа перемога у листопаді ще й питання порятунку від судових переслідувань. Йому пред'явлено загалом 91 звинувачення у кримінальних та цивільних позовах.

Одночасно тривають 4 судові процеси, у тому числі про його участь у подіях 6 січня 2021 року. Трампа не включили до бюлетенів для голосування на первинних виборах у Колорадо та Мені. 8 лютого Верховний суд почне заслуховувати його апеляцію та ухвалить рішення, чи може колишній президент брати участь у виборах. 14-та поправка до Конституції забороняє обіймати громадські посади тим, хто брав участь у заколоті. Так можуть розцінюватися дії Трампа 6 січня 2021 року, коли він закликав своїх прихильників боротися за перегляд результатів виборів-2020, що призвело до штурму та захоплення ними будівлі Капітолію.

У цьому місці політологи згадують, що з 9 членів ЗС США троє було висунуто в роки президентства Трампа, що в результаті забезпечує перевагу суддів-консерваторів над лібералами: 6 проти 3. Крім того, якщо ВС все ж таки усуне Трампа (рішення стане обов'язковим для всіх 50 штатів), це загрожує країні глобальними потрясіннями. Збройні прихильники 45 президента можуть протестувати дуже серйозно. І тоді 6 січня здасться «дитячим ранком».

Рейтинги та антирейтинги

За минулі 4 роки "ядерний електорат" Трампа залишився йому вірним. За опитуванням авторитетного сайту 538, проведеного серед виборців в Айові, за Трампа були готові голосувати близько 51% — на 35 пунктів вище, ніж у Ніккі Хейлі. 538 — це кількість членів колегії виборців, які обирають президента та віце-президента на основі підсумків загального голосування, яке цього року відбудеться 5 листопада. Прогноз практично здійснився.

Питання в Айові стояло так: хто буде другим і яким буде відставання від лідера? За тиждень пройдуть праймеріз — первинні вибори в штаті Нью-Гемпшир, і за підсумками перших двох голосувань картина президентських перегонів значно проясниться.

Ніккі Хейлі. Фото: AP

Раніше журналістським штампом було порівнювати вибори в Айові зі «стартом великого політичного шоу», яким, безперечно, були вибори в Америці. Цього разу у зв'язку з ситуацією, що різко ускладнилася у світі — Україна, Близький Схід, загроза Тайваню — порівняння з «шоу» майже не вживають. Ставки сьогодні як ніколи високі, хоча, погоджуся, ці слова також стали кліше. Але 4 роки тому ситуація у світі з позиції сьогодення була чи не ідилічною.

Позиції 46-го президента Джо Байдена, найстарішого в історії Америки глави держави, сьогодні дуже послабшали. Згідно з опитуванням CBS News/YouGov, усі три кандидати від республіканців перемогли б Байдена, якби вибори відбулися сьогодні.

І хоча Трамп є явним фаворитом на здобуття номінації кандидата в президенти на республіканському з'їзді, Ніккі Хейлі показує найкращий результат проти Байдена, випереджаючи чинного президента на 8 пунктів - 53% підтримки проти 45%. Це пов'язано з тим, що вона має більшу підтримку серед поміркованих республіканців та незалежних виборців, ніж Трамп та Десантіс.

У суперництві з Байденом Десантіс отримав би сьогодні 51%, а президент — 48%. І, нарешті, вибір між Байденом та Трампом – двома лідерами на виборах – показав, що 50% респондентів проголосували б за Трампа, а 48% – за Байдена.

У команді президента кажуть, що опитування зараз нічого не означають, мовляв, надто далеко до виборів. Але, як повідомляють джерела в Білому домі, Байдена нервують дані останнього опитування ABC News/Ipsos, проведеного 4–8 січня, згідно з яким лише 33% опитаних американців заявили, що схвалюють його роботу — рекордно низький показник за останні 15 років, з часів Джорджа Буша-мол.

Особливості Айови

На відміну від праймеріз — первинних виборів, де відбувається регулярний процес голосування, де можна віддати свій голос поштою чи на спеціальній дільниці проголосувати достроково, — в Айові проходять т.зв. кокуси. Це партійні збори, які відбуваються у церквах, школах, спортзалах, де громадяни у досить неформальній обстановці дискутують із представниками кандидатів. Агітація продовжується аж до голосування. Але проголосувати можна лише особисто, з'явившись о 19 годині місцевого часу на ділянку. Дострокове чи заочне голосування не допускається, за винятком невеликої кількості військовослужбовців.

Голосувати можуть лише громадяни, які зареєстрували себе прихильниками партії, але, з іншого боку, можна зареєструватися безпосередньо на ділянці. Праймеріз організовано урядами штатів, кокуси — партійні активісти. На праймеріз голосувати зручніше, але кокуси — неформальніші та демократичніші. Через обов'язкову особисту присутність виборців кандидатам теж довелося активно роз'їжджати по штату для очних зустрічей із виборцями.

За підрахунками ABC News, до неділі Трамп здійснив 35 особистих зупинок за 21 день. Губернатор Флориди Десантіс об'їздив усі 99 округів Айови, провівши 169 заходів за 61 день. А бізнесмен Вівек Рамасвамі, який у підсумку посів 4-е місце, двічі побував у кожному окрузі, провівши 326 заходів за 89 днів.

Тримільйонна Аойва, що становить лише 1% населення країни, — тихий сільськогосподарський, переважно «білий» штат, де релігія відіграє велику роль і повно євангелістів. Такі регіони ЗМІ називають TrumpLand - "земля Трампа".

Тут пишаються, що вирощують «найкращу картоплю у світі». Звідси колишній радянський лідер Микита Хрущов вивіз тверду віру в те, що кукурудза — цариця полів.

Снігова «мінусова» погода із сильним вітром увечері у понеділок позначилася на явці, особливо у сільських районах. Цього разу брали участь близько 110 тисяч виборців – найнижчий показник із 2000 року. Демократи, які на виборах поки що не мають серйозної альтернативи парі Джо Байден—Камала Харріс, що йде на другий термін, свій кокус вирішили провести поштою. Результати підіб'ють лише до 5 березня. Але результат зрозумілий (хоча він і не тішить багатьох прихильників партії) — перемога Байдена.

Що обіцяють кандидати

Трамп має намір провести «демонтаж глибинної держави», перевидавши указ від 2020 року, відомий як «Графік F». Він хоче, щоб десятки тисяч федеральних держслужбовців пройшли новий тест, щоби продовжити службу. За його словами, дістанеться всім «корумпованим бюрократам, які перетворили нашу систему правосуддя на зброю», та «корумпованим діячам у нашому апараті національної безпеки та розвідки».

 

З огляду на гнів Трампа на ФБР і федеральних прокурорів, які розслідують проти нього кримінальні справи, якщо він повернеться до Білого дому, ймовірно, на цих людей чекає відплата. Крім звільнень, Трамп хоче розправитися з урядовцями, які «зливають» інформацію журналістам.

Прихильниці Дональда Трампа в Айові. Фото: AP

Трамп обіцяє, що імміграційна та митна служба США проведуть найбільшу операцію з депортації в американській історії. Він перекине до цього агентства тисячі військовослужбовців, які зараз дислокуються за кордоном, а також федеральних агентів, у тому числі з Управління боротьби з наркотиками та ФБР. Щоб стримати мігрантів, Трамп заявив, що відмовиться від «громадянства з права народження», ухвалить указ, який не дозволить федеральним агентствам автоматично надавати громадянство дітям людей, які перебувають у США нелегально.

Трамп стверджує, що у разі перемоги він ще до інавгурації «залагодить конфлікт» між Росією та Україною. За його словами, він припинить "нескінченний потік американських скарбів в Україну" і звернеться до європейських союзників із проханням відшкодувати США витрати на відновлення запасів. Неясно, чи наполягатиме він на тому, щоб Росія залишила «нові території». Трамп заявив, що підтримає Ізраїль у його війні з ХАМАС, він також продовжить «фундаментально переоцінювати» мету та місію НАТО, що загрожує альянсу серйозними потрясіннями.

Політика Обами та Байдена щодо збереження клімату летить у сміттєвий кошик.

Під гаслом «Бури, дитинко, бури» Трамп каже, що збільшить видобуток нафти на державних землях та запропонує податкові пільги виробникам нафти, газу та вугілля.

Він скасує запропоновані нові обмеження на викиди, які вимагатимуть, щоб до 2030 року як мінімум 54% нових автомобілів, що продаються в США, були електричними. І знову, за його словами, США вийдуть із Паризької угоди щодо клімату та припинять субсидування вітроенергетики.

Китаю та іншим іноземним державам обіцяно збільшення торгових тарифів на 10%. Китаю загрожують додаткові обмеження на торгівлю всередині Америки та заборони на придбання американських підприємств.

Рон Десантіс, якого журналісти назвали «полегшеною версією Трампа» (Trump light), також обіцяє скоротити податки та держвитрати, а також чисельність федеральних службовців. "Ми збираємося почати різати ковтки в перший день", - сказав він виборцям Айови. Критики піддали сумніву, наскільки етичні для кандидата в президенти такі висловлювання. Він пообіцяв негайно оголосити надзвичайний стан на кордоні США та Мексики.

Рон Десантіс. Фото: AP

На запитання на перших дебатах Республіканської партії, чи може він послати війська чи спецназ до Мексики для боротьби з наркокартелями та лабораторіями з виробництва фентанілу, Десантіс відповів: «Так, і я зроблю це першого дня». (Зауважу, що Трамп телевізійні дебати проігнорував, вважаючи, що його рейтинги дозволяють йому зробити це). де йому і місце», - сказав Десантіс. Для Десантіса відмова від байденоміки означає посилення федеральних витрат та послаблення державного регулювання.

Нещодавно Десантіс заявив, що захист України не є життєво важливим інтересом США. Днями він «змінився» і зазначив, що йому не вдалося ясно викласти свої думки щодо України, обізвавши президента Росії Володимира Путіна. Але в дебатах з Ніккі Хейлі губернатор знову повторив свою головну думку: захист від проникнення нелегальних іммігрантів для нього важливіший за допомогу Києву.

Колишній посол ООН Хейлі вважає Китай «найбільшим противником Америки». Вона закликала припинити торговельні відносини з країною доти, доки потік фентанілу в США не сповільниться. Через передозування цього синтетичного опіоїду з Китаю величезними темпами зростає кількість смертей американців віком від 18 до 49 років. Його виробляють у Мексиці з китайських хімікатів і звідти переправляють до Штатів.

Хейлі відрізняється від своїх суперників-республіканців підтримкою продовження допомоги Україні, збігаючись із позицією Білого дому, яка бачить у цьому конфлікті глобальну загрозу демократії у світі.

В іншому (чи то питання нелегальної імміграції, заборони на аборти, зниження податків і витрат) Ніккі Хейлі — типова республіканка, тільки набагато помірніша, ніж Трамп і Десантіс. Тому на праймериз, де можуть брати участь незалежні виборці, вона розраховує на їхню підтримку, а також на «поміркованих» демократів, яким нехтує другий раз голосувати за «старину Байдена». Важливий момент: конкуренти Трампа мають намір амністувати колишнього президента у разі визнання судом його вини у подіях 6 січня.

За тиждень у Нью-Гемпширі — штаті лісорубів, рибалок та університетських інтелектуалів — стане зрозумілішим, чи зможуть Хейлі чи Десантіс кинути серйозний виклик Трампу. За даними опитувань, Хейлі у Нью-Гемпширі може навіть випередити Трампа. І не забудемо, що Верховний суд може зняти того з виборів. І тоді (ось парадокс!) Байдену буде складніше залишитись президентом.

Вгорі: Дональд Трамп після підрахунку голосів на первинних виборах. Фото: AP

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]