Товари ЄС вартістю $1 мільярд осіли в росії під час транзиту

|
Версия для печатиВерсия для печати

Росія винайшла технологію отримувати товари подвійного призначення через фейковий транзит.

Понад 1 мільярд доларів експорту ЄС, який потрапив під санкції, зник під час транзиту до економічних партнерів Росії, пише Financial Times. Саме цей  потік тіньової торгівлі, на думку західних чиновників, допоміг зберегти економіку Владіміра Путіна під час війни.

Проаналізовані  Financial Times відкриті дані демонструють, що лише близько половини від усіх контрольованих товарів подвійного призначення вартістю 2 мільярди доларів, які відправляються з ЄС, насправді досягли заявлених місць призначення в Казахстані, Киргизстані та Вірменії. Ці товари, які, на думку ЄС, потенційно можуть бути використані для військових або розвідувальних служб і підпадають під експортний контроль, могли потрапити до Росії безпосередньо з ЄС під приводом транзиту.

Значна частка тіньового експорту, який так і не досяг офіційного місця призначення, залишила ЄС із країн Балтії, що межують з Росією та Білоруссю. Товари були відправлені в 2022 році після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли торгівля ЄС з Казахстаном, Киргизстаном і Вірменією — трьома колишніми радянськими державами, які зараз перебувають в економічному союзі з Росією — зросла до безпрецедентного рівня.

Невідповідність у записах свідчить про те, що Росія обійшла широкі санкції через посередників, агентів або постачальників, які вказували в митних деклараціях ЄС неправдиві пункти призначення. Ця техніка допомогла Москві зберегти доступ до найважливіших європейських продуктів, включаючи компоненти літаків, оптичне обладнання та газові турбіни.

«Чому цим країнам раптом стали потрібні саме ці товари саме в цей час? Кому ці товари найбільше потрібні в регіоні? Очевидно, що Росії» — певен Еркі Кодар, естонський міністр з питань санкцій.

The Financial Times

Згідно з даними імпорту, для деяких конкретних категорій товарів, включаючи газові турбіни, паяльники та обладнання для радіомовлення, майже жоден із надісланих з ЄС товарів, не досягнув місця призначення.

ґТака торгівля підкреслює складність зусиль, спрямованих на те, щоб закрити доступ Росії до чутливих категорій товарів, навіть якщо ці товари підпадають під узгоджені обмеження країн G7.

Аналіз FT показує, що тіньова торгівля, коли товар зникає під час транспортування та ніколи не дістається місця призначення, потенційно також є значною економічною милицею для Росії.

У лютому ЄС заборонив транзит товарів подвійного призначення через Росію, тобто вони не можуть потрапити в Росію безпосередньо з ЄС, навіть якщо в кінцевому підсумку вони призначені для іншої країни. Але чиновники в країнах Балтії побоюються, що заборони недостатньо, щоб зупинити потік, і намагаються зупинити контрабанду на національному рівні.

Литва наполягає на більш жорстких обмеженнях на більш широкий спектр товарів подвійного призначення та чутливих товарів, зокрема на передові технології та авіаційні запчастини, і хоче припинити відправлення заборонених товарів до союзника Росії Білорусі.

Міністри також почали розглядати національні заходи, щоб зупинити транспортування деяких товарів з Литви. Габріеліус Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви, сказав, що ЄС потребуватиме неабиякої політичної волі, щоб вжити заходів, необхідних для застосування режиму санкцій проти країн або компаній, які не відповідають вимогам.

«Ми готові вжити заходів на національному рівні, щоб переконатися, що чутливі технології не з’являться на полі бою», — сказав він.

Естонці також підтримали повну заборону транзиту товарів, що вивозяться з ЄС: не лише товари подвійного призначення, а й інші категорії товарів, які підпадають під санкції та обмеження.

«Питання в тому, що, можливо, доцільніше мати повну заборону транзиту — за винятком гуманітарного характеру. Легше запровадити повну заборону, ніж відкритий список, який продовжує зростати», – додав Кодар.

Справжня цифра ймовірного потоку тіньового імпорту в Росію значно вища, оскільки 1 мільярд доларів стосується лише вибірки обмежених товарів, яку видання змогло співставити  з даними про міжнародні торгові потоки.

The Financial Times

Якщо розглядати всю торгівлю ЄС за рік після початку війни в Україні, розрив між статистичними даними ЄС і Казахстану означає, що «дірка» у торгівлі складає  2,9 мільярда доларів.

Аналіз FT також підтверджує, що товари, на які поширюються обмеження, з більшою ймовірністю були експортовані у тіньовий спосіб, ніж інші.

«Ці дзеркальні дані [збіги експортних та імпортних записів] ніколи не бувають ідентичними, однак розбіжності та раптовий сплеск говорять про те, що там щось є. Є реальний експорт до Казахстану. Але в деяких випадках очевидно, що це ухилення від санкцій», — певен Гелі Сімола, старший економіст Інституту економік, що розвиваються Банку Фінляндії.

Ці дані не є повними. Казахстан опублікував дані про торгівлю лише до жовтня 2022 року. Основна частина даних з інших країн стосуються лише грудня. Цифри, наведені FT, не включають окремий великий потік товарів, які, схоже, надходять до Казахстану, а потім реекспортуються до Росії. Зростання експорту контрольованих товарів з ЄС із Казахстаном, вказаним як пункт призначення, є достатнім для того, щоб компенсувати приблизно 40 відсотків падіння експорту до Росії та Білорусі після запровадження санкцій на початку війни. Дані натякають на можливі довгострокові проблеми з порушенням правил транзиту.

За 13 місяців до війни Литва повідомила про відправку до Казахстану товарів подвійного призначення, що піддаються статистичному відстеженню, на суму 28 мільйонів доларів, тоді як казахи повідомили, що отримали лише 9 мільйонів доларів. Повномасштабне вторгнення 2022 року значно збільшило розміри потоків — і розрив імпорту.

За 13 місяців після початку війни дані Литви свідчать, що вона відправила таких товарів до Казахстану на 84 мільйони доларів, водноча Казахстан повідомив, що отримав товарів лише на 11 мільйонів, тобто заявлений експорт до країни за цей період зріс на 56 мільйонів доларів, але заявлений імпорт збільшився лише на 2 мільйони доларів.

«Ми, як уряд, не приєдналися до санкцій, однак ми робимо все можливе, щоб захистити нашу економіку від побічних наслідків. Ми вживаємо заходів, щоб не допустити використання нашої території для обходу цих санкцій. І ми підтримуємо регулярний і відвертий діалог з нашими партнерами з цього приводу», — сказав високопоставлений казахстанський чиновник.

Як повідомляло POLITICO, країни Центральної Азії, такі як Узбекистан і Казахстан, найімовірніше, стануть першими мішенями нової радикальної ініціативи ЄС, спрямованої на те, щоб не дозволити Росії в обхід санкції імпортувати високотехнологічні компоненти, необхідні для ведення війни.

Ці країни стали важливим каналом реекспорту товарів до РФ із ЄС, Великої Британії та США, що негативно позначилося на зусиллях західних держав вплинути на Москву з допомогою санкцій. А ще — це допомагає РФ закривати потреби в технологіях для військово-промислового комплексу, який працює на війну в Україні.

Кожен ввезений у росію китайський або американський чип і напівпровідник, кожна поставлена в країну-агресорку пральна машина означають, що в росіян з'явилася ракета, яка може вбити українську дитину, і високотехнологічна начинка у гвинтокрила або танка, які вбиватимуть наших солдатів.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У понеділок в Україні сухо лише на півночі, вдень + 13-22°С
18:05
Спільне святкування Пасхи: є бажання до такого дійти
17:11
Тетяна Чорновол: Про зброю "задротів". Перший рік у нас була війна села, прийшла черга воювати місту
16:10
НАТО нібито визначило два тригери з боку РФ після яких воно може відкрито втрутитись у війну в Україні
15:30
В окупованому Бердянську підірвали організатора катівні
14:11
На Рівненщині ченці Гурбинського монастиря ПЦУ вирощують зерно, щоб розбудувати монастир (ВІДЕО)
13:51
Обіцяна Заходом зброя може йти ще довго, але прориву рашистами фронту експерти не очікують
12:46
Останні масовані атаки рашистів завдали енергетиці збитків на понад 1 мільярд доларів
11:43
Більшість помісних церков досі не визнають автокефалію ПЦУ, бо очікують чим завершиться війна - Єпіфаній
10:45
Розвідка попереджає, що рашисти планують диверсії по всій Європі - Financial Times

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]