Телиці судного дня: як корови стали причиною атаки ХАМАС на Ізраїль

|
Версия для печатиВерсия для печати

Купівля ізраїльтянами кількох рудих корів із США стала однією з причин нападу ХАМАСу на єврейську державу 7 жовтня минулого року. Про це йдеться у списку претензій, висунутих ХАМАС як обґрунтування війни. Терористи впевнені, що серед куплених корів може бути та, поява якої призведе до знищення головних мусульманських святинь Єрусалиму — Куполи Скелі та мечеті Аль-Акса. Навпаки, серед ізраїльтян є ті, хто буквально сподівається, що все саме так і станеться. Власне, заради цього корів і купували.

Про це йдеться у статті видання The Insider.

Повіками жертвопринесення були одним з головних елементів іудейської релігії. Ной, зійшовши з ковчега після закінчення потопу, насамперед збудував жертовник, на якому спалив кількох із врятованих ним від стихії тварин. Авраам приносив жертви протягом усього довгого шляху з дому свого батька, розташованого десь у сучасному Іраку, до Святої землі. Ісус, виганяючи міняв із церкви, заодно виставив звідти і тварин, яких віруючі купували для того, щоб заколоти та спалити на вівтарі Єрусалимського храму.

Зазвичай у жертву приносили невеликі створіння — ягнят, козенят, голубів. Багаті юдеї могли спалити на вівтарі тушу цілого бика. Але найбажанішою жертвою була руда незаймана телиця, що ніколи не ходила під ярмом і позбавлена фізичних вад. З початку часів і до руйнування римлянами Храму в Єрусалимі в першому столітті нової ери в жертву було принесено дев'ять таких тварин. А все тому, що знайти потрібну жертовну корову дуже непросто. Талмуд у найдрібніших деталях описує зовнішність угодної Господу телиці, і навіть ледь помітне відхилення від цієї інструкції позбавляє тварину її особливу цінність.

Той самий Талмуд пише, що десяте заклання рудої корови стане останнім. Що після того, як підходяща телиця буде знайдена і підготовлена до жертвопринесення, сам юдейський рятівник-Машіах явить себе, відведе тварину на Оливну гору, заколе її, спалить тіло, змішає попіл з водою і обмиє цією водою віруючих. А потім поведе вже ритуально чистих віруючих на Храмову гору відновлювати знищений понад дві тисячі років тому Храм, з руйнацією якого припинилася і практика жертвоприношень.

За ці дві тисячі років дуже багато змінилося на світі. Наприклад, на тому місці, де в давнину стояв іудейський Храм, зараз розташовані дві мусульманські святині — мечеть Аль-Акса, яка вважається третьою за значимістю в ісламському світі після мечетей у Меці та Медині, і павільйон Купол Скелі, зведений навколо каменю, з якого пророк Мухаммед вирушив у подорож небесами. Очевидно, що відновлення Храму має розпочатися з розчищення місця для нього. Тобто зі зносу ісламських святинь.

І все це не байки зі старих книг та не фантазії нечисленних сектантів-мракобесів. Це реальність, в якій живуть тисячі та тисячі мешканців Святої Землі – як юдеїв, так і мусульман. Перші очікують на появу рудої телиці з надією, другі — з жахом. Іудеї намагаються наблизити момент заклання тварини, мусульмани ж готові йти на крайні заходи, аби юдеї ніколи не покусилися на їхні святині.

Жертвопринесення як політичний акт

Віруючі юдеї не просто чекають, коли потрібна тварина знайдеться, — вони роблять усе, щоб корова була принесена в жертву якнайшвидше. Іноді навіть з'являються заклики вивести відповідну телицю за допомогою генної інженерії, «підправивши» ДНК таким чином, щоб плід отримав усі риси, запропоновані Талмудом. Але багато хто сприймає такий підхід як шахрайство і воліє діяти по-старому: не вирощувати корову в пробірці, а шукати її.

В Ізраїлі діє ціла релігійна організація під назвою Інститут Храму, одним з основних завдань якої (принаймні на даному етапі) є пошук тієї самої описаної в Талмуді телиці. Інститут цей, хоч і не державний, користується заступництвом високопосадовців і навіть частково фінансується з бюджетів міністерства освіти та міністерства культури та спорту.

Багато в чому завдяки цьому організації вистачає грошей на покупку місця під вівтар на Олійній горі, на проведення пробних жертвопринесень, на роз'їзди світом у пошуках потрібних корів та експорт цих корів до Ізраїлю. Останню партію телиць, що умовно підходять, фахівці інституту привезли з Техасу в 2022 році. Умовно тому, що кожна з п'яти корів має пройти додаткову, досить довгу перевірку рабинами. І равини ці оптимістично налаштовані: вони впевнені, що до довгоочікуваного жертвопринесення залишилося зовсім небагато і що Машіах ось-ось проявить себе.

Шуміха навколо корів, що час від часу піднімається в ізраїльських медіа, і той факт, що телиці з останньої партії досягли запропонованого віку принесення в жертву, нервують палестинських мусульман. Звичайно, вони навряд чи вірять у те, що юдейська месія піде зносити їх святині, адже це суперечить мусульманському віровченню, але побоювання за збереження Аль-Акси та Купола Скали проте є.

Адже єврейські релігійні екстремісти можуть спробувати знищити святині і не чекаючи на Машиаха, принісши телиць у жертву без нього і провівши за допомогою попелу від їхніх спалених тіл ритуальне очищення, необхідне відновлення храму. Тим більше, що в 1970-і — 1980-і роки ультрарелігійні юдеї вже виношували плани підриву Купола Скелі, цілком серйозно розраховуючи на те, що його знищення призведе до приходу Машіаха.

Багато палестинців вважають, що іудейські терористи готували підрив Куполи Скелі не власними силами, а під керівництвом центральної влади країни. Конспірологічна теорія, згідно з якою уряд Ізраїлю готується до знищення мусульманських святинь Єрусалима і досі не зазіхнув на них тільки тому, що не вигадав належного виправдання своїм діям, досить популярна серед палестинських мусульман. Так само, як популярна ще одна теорія змови, за якою іудейського Храму ніколи й не існувало в Єрусалимі, що це історична містифікація, вигадана євреями для обґрунтування своїх претензій на Святу Землю.

Єрусалимські гіди-мусульмани на повному серйозі розповідають екскурсантам про те, що ізраїльські археологи, що працюють у Старому місті, ночами закопують майстерно зроблені підробки, щоб при світлі дня викопувати їх і пред'являти світові як докази давньої присутності євреїв. До поширення цієї конспірологічної теорії доклав руку навіть нині покійний палестинський лідер Ясір Арафат. Намагаючись переконати американського президента Білла Клінтона в тому, що у арабів значно більше прав на Єрусалим, ніж у євреїв, Арафат у 2000 році розповідав йому, що Єрусалимського храму ніколи не існувало.

Релігійні лідери йдуть ще далі і заявляють, що Аль-Акса стояла в центрі Єрусалиму з моменту створення світу, з чого можна зробити висновок, що знищення мечеті приведе до кінця світу.

Тобто навколо Храмової гори або, як її називають мусульмани, Харам аш-Шаріф, і так панувала напруга. А телички, що подорослішали, дають палестинцям нові приводи для переживань. І ХАМАС вирішив це скористатися.

ХАМАС проти корів

Угруповання позиціонує себе зокрема і як захисницю ісламських святинь Єрусалима. Її лідери обіцяли пролити море крові ізраїльтян за один лише намір ультрарелігійних іудеїв проводити свої молитви поряд з Аль-Аксою. Взагалі ХАМАС, повна назва якого «Ісламський рух опору», завжди підкреслена релігійність, а свої дії — навіть найжорстокіші — виправдовує не лише боротьбою за незалежність Палестини, а й необхідністю захищати ісламські святині та порядки.

Руді техаські телички (вірніше, можливо уготована однією з них доля сакральної жертви) безперечно роблять замах на ісламські святині та порядки. І тому в ХАМАС без жодної іронії заявляють, що напад на Ізраїль 7 жовтня минулого року був частково спровокований цими тваринами.

 

Абу Обейда - офіційний представник головного силового органу ХАМАС, відомого під назвою Бригади "Із ад-Дін аль-Кассам", - навів цілий список претензій до Ізраїлю, які, за його словами, і стали причинами нинішньої війни. Там є цілком очікувані пункти, такі як переслідування палестинських активістів та поселенська діяльність ізраїльтян. Але є й згадка про рудих корів. Їх купівля тепер стоїть в одному ряду з рештою всіх звинувачень, які ХАМАС висуває на адресу Ізраїлю і які вважає достатніми для початку війни.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]