SIPRI: військові витрати рф у 2023 році стали максимальними з розпаду СРСР, витрати України майже дорівнюють російським

|
Версия для печатиВерсия для печати

Глобальні військові витрати у 2023 році зросли до 2,44 трильйона доларів, випливає з доповіді (.pdf) Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем світу (SIPRI). Зростання витрат на 6,8% стало рекордним показником з 2009 року, коли витрати на оборону у світі зросли на 6% (.pdf).

«Зростання світових військових витрат у 2023 році пояснюється насамперед війною в Україні, що триває, і ескалацією геополітичної напруженості в Азії та Океанії, а також на Близькому Сході», — йдеться в доповіді. Автори SIPRI зазначили, що військові витрати зросли у всіх п'яти географічних регіонах, а основне зростання витрат зафіксовано у Європі, Азії та Океанії та на Близькому Сході.

До першої п'ятірки країн, що лідирують за видатками на оборону, увійшли ті ж держави, що й у 2022 році:

  • США у 2023 році витратили 916 мільярдів доларів (3,4% ВВП);
  • Китай, за оцінкою SIPRI, спрямував на оборону 296 мільярдів (1,7% ВВП);
  • Росія, за оцінкою інституту, витратила 109 млрд (5,9% ВВП);
  • Індія - 83,6 мільярда (2,4% ВВП);
  • Саудівська Аравія - 75,8 мільярда (7,1% ВВП).

На п'ять згаданих країн припало 61% світових військових витрат. При цьому половина світових витрат на оборону припадає на США та Китай — 37% та 12% від глобального показника відповідно. Витрати США втричі більші, ніж у Китаю.

У топ-10 країн, зокрема, увійшла Україна, яка посіла восьме місце, направивши на оборону 64,8 мільярда доларів, що на 51% більше, ніж у 2022 році, і на 1272% більше, ніж у 2014 році, коли Росія анексувала Крим. Для порівняння: витрати Росії за 2023 рік, за оцінкою SIPRI, зросли на 24%, а з 2014 року – на 57%.

Росія у 2023 році направила на військові витрати 5,9% ВВП та 16% усіх державних витрат, що стало найвищим рівнем, зафіксованим з моменту розпаду Радянського Союзу, зазначає SIPRI.

«Дані про військові витрати Росії у 2023 році дуже невизначені через зростаючу непрозорість російської фінансової влади після повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році», — йдеться у доповіді. Автори публікації вказують, що в Росії, крім кошти бюджету на військову сферу, направляють гроші з позабюджетних джерел, таких як підприємства, приватні особи та організації.

Витрати України на оборону становили 59% від російських, але з урахуванням військової допомоги Заходу як мінімум на 35 мільярдів доларів — це 91% від російських витрат, йдеться у доповіді.

Вгорі: виробництво снарядів калібру 155 мм на Армійському заводі боєприпасів (SCAAP) у місті Скрантоні, штат Пенсільванія, 16 квітня 2024 року. Заводу у Скрантоні понад 100 років. Примітно, що він знаходиться в рідному місті президента Джо Байдена — головного в США прихильника надання військової допомоги Україні. Незважаючи на те, що ще кілька років тому здавалося, що обладнання на підприємстві застаріло з погляду сучасних конфліктів, активна артилерійська війна в Україні показала, що 155-міліметрові снаряди калібру залишаються абсолютно необхідним засобом ведення бойових дій. Фото: Charly Triballeau / AFP / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]