ЄС все ще очікує виконання умов щодо САП і змін у доборі суддів для виділення макрофінансової допомоги Україні в грудні

|
Версия для печатиВерсия для печати

Наразі Європейська Комісія завершує оцінку невиконаних умов, які Україна має здійснити до завершення програми макрофінансової допомоги ЄС у 2023 році, що дозволить виділити останній транш цієї допомоги у грудні на суму 1,5 мільярда євро.

Про це повідомив керівник торговельно-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Альберто Фернандес-Дієс, інформує Інтерфакс-Україна.

"Примітно, що найважливіші з них належать до сфери верховенства права. Деякими прикладами є посилення САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури), а також зміни у доборі суддів в Україні", - сказав він під час презентації пілотного моніторингу виконання Україною програм МВФ і ЄС консорціумом RRR4U в Києві.

Як уточнили представники консорціуму, щодо добору суддів і САП ідеться про прийняття схвалених 21 листопада в першому читанні законопроєктів: №10140-д із поправками до закону "Про судоустрій і статус суддів" і деякі законодавчі акти щодо удосконалення процедур суддівської кар'єри та №10060 про підвищення інституційної незалежності САП.

Як зазначили в RRR4U, необхідно ухвалити законопроєкт про криміналізацію контрабанди №5420, який було схвалено в першому читанні в середині липня цього року.

"Отже, ми розглядаємо макрофінансову допомогу не тільки як інструмент, що допоможе Україні впоратися з труднощами платіжного балансу, з якими вона стикається, а і як спосіб заохочення та стимулювання реформ, що стали актуальнішими відтоді, як Україна стала країною-кандидатом минулого року", - зауважив Фернандес-Дієс.

Він наголосив, що той самий принцип обумовленості буде застосований у програмі Українського фонду на суму 50 мільйонів євро на 2024-2027 роки, яка зараз готується, і ці умови будуть викладені у так званому "Плані України", який нині обговорюють із цілою групою міністерств України.

"Умови, які будуть відображені в Плані, за суттю і змістом не відрізнятимуться від того, що ми вже маємо в галузі макрофінансової допомоги... Це покладе початок новій ері, новій епосі, так би мовити, "зумовленості" з боку України, яка буде тісно пов'язана зі шляхом вступу країни до ЄС", - зауважив Фернандес-Дієс.

За його словами, мета - допомогти Україні зберегти її фінансову стабільність, а також спонукати владу країни провести для цього корисні реформи, перебуваючи в тісному контакті з іншими донорами та із МВФ.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]