РПЦ і її філію УПЦ (МП) викорінюватиме всією Україною

|
Версия для печатиВерсия для печати

Московську "церкву" в Україні, яка маскується під українську, очікує тотальна заборона вже найближчим часом. Це станеться після прийняття Радою законопроєкту 8371 «Про захист національної та громадської безпеки, прав і свобод людини у сфері діяльності релігійних організацій» (фактично про заборону Моспатріархату в Україні). Про те, як це станеться, розповів голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

Наводимо основні, на нашу думку, тези з його інтерв'ю державному інформаційному агентству "Укрінформ".

Як саме буде відбуватися демонтаж РПЦ і УПЦ (МП) в Україні

"... Забороняється діяльність релігійних організацій (об’єднань), будь-яким чином афілійованих із забороненою релігійною організацією. Як саме визначити ці релігійні організації? На практиці це означатиме, що Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) має провести дослідження, щоб визначити, чи має ця організація зв’язок із РПЦ.

У попередній редакції проєкту закону йшлося про те, що належність до РПЦ визначається згідно з критеріями релігієзнавчої експертизи ДЕСС ... Ще понад рік тому ДЕСС видала вердикт, що «УПЦ відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою», і надала цілий ряд ознак, чому саме."

У новому законопроекті, до прийняття якого, по словам М.Потураєва, залишилось "пів кроку":

"Ми розширили інструментарій для такого дослідження. Зараз ДЕСС може використовувати і експертизу, і інші матеріали: звернення органів державної влади, місцевого самоврядування, публікації в медіа, дані СБУ, звернення громадських організацій щодо діяльності громад Моспатріархату в Україні. В попередній версії такі звернення не були підставою, щоб ДЕСС вжило якихось заходів проти організації, яка позиціонує себе, як українська натомість діє всупереч інтересам України. Тепер є цілий перелік організацій та інституцій з матеріалів яких ДЕСС може робити висновок про підпорядкування церкві, керівний центр якої розташований у державі-агресорці.

Якщо ДЕСС доходить такого висновку, то має винести припис, де наводяться підстави, і громаді дається термін від 30 до 60 діб на виправлення ситуації. Поки триває цей термін, релігійна організація може вступити в спір з ДЕСС. Сторонам не обов’язково зразу йти до суду, а можна в діалозі з ДЕСС навести контраргументи. ДЕСС, в принципі, якщо аргументи переконливі, може погодитися і відкликати припис. Якщо ж ні, і припис не був виконаний протягом законодавчо визначеного терміну, то ДЕСС зобов’язана (не може, а зобов’язана) йти до суду з поданням про припинення діяльності такої релігійної організації. Далі суд приймає рішення. Якщо аргументи ДЕСС були переконливими, то діяльність організації припиняється судом - вона не може здійснювати правочини, вести діяльність. Наголошу ще раз: все буде вирішуватися через суд."

У законопроекті запроваджується "поняття «ідеології русского міра як російської неоколоніальної доктрини, в основу якої покладені шовіністичні, нацистські, расистські, ксенофобські ідеї й цілі, знищення України, геноцид українського народу, невизнання суверенітету України та інших країн; яка має на меті насильницьке розширення російського імперського простору як способу реалізації особливого цивілізаційного права росіян на масові вбивства, державний тероризм, військове вторгнення до інших країн, окупацію територій, поширення канонічної території РПЦ за межі території Російської Федерації» ...

У статті законопроєкту йдеться, що неодноразове поширення ідеології «русского мира», - це підстава для звернення в ДЕСС. Тобто, коли священник громади, яка каже, що вона не МП, але забуває, що проповідь - це публічний виступ, і у ній йдеться про поширення неоімперської ідеології, то це - підстава для протесту. Потім - перевірка ДЕСС, припис, судове рішення...

Є ще пропозиція СБУ, щоб підставою про припинення діяльності релігійної організації був факт: стосовно її керівника набрав чинності обвинувальний вирок у державній зраді чи посяганні на територіальну цілісність. Втім, і у цьому випадку ДЕСС має йти до суду, бо це єдиний європейський шлях. Тобто всі питання, які можуть бути трактовані як обмеження свободи совісті, мають вирішуватися в суді.

Про ситуацію з церковним з майном

"За цим проєктом закону, забороняється будь-яка діяльність юридичних осіб, власником, учасником або акціонером яких є заборонена іноземна релігійна організація. Якщо організація після судового рішення припиняє свою діяльність, то вона, звісно, не може вести свою діяльність, зникає користувач. Якщо майно релігійної організації - комунальне, то органи місцевого самоврядування після появи припису мають знати, що це майно до них повернеться. ДЕСС має їх попередити про це."

В закон внесено статті про реєстрацію громад - що там нового

"... Попередній закон хоч і дає можливість переходу, але процедура була дуже ускладнена. Вона зобов’язувала громади мати оригінали старих статутів. Але старі статути дуже часто бували втрачені ... Тепер ці обмеження зняті ...

Ми підняли рівень судових інстанцій, які розглядатимуть справи про ліквідацію. Перша інстанція – Київський адміністративний суд. Київський апеляційний - друга. Це запобіжник, щоб рішення не оскаржувалися в судах в областях, які не мають відношення до організації, щодо якої вживаються санкції. Щоб не тягали по колу держслужбовців, членів громад роками."

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]