Розпочинаються продажі Apple Vision Pro — шолома змішаної реальності (ВІДЕО)

|
Версия для печатиВерсия для печати

У США розпочинаються продажі Apple Vision Pro — шолома змішаної реальності за 3,5 тисячі доларів. Журналісти його протестували. Вони хвалять картинку, але незадоволені вагою пристрою та керуванням.

Найближчої п'ятниці, 2 лютого, у США стартують продажі Apple Vision Pro — шолома змішаної реальності, який позиціонується як найважливіший пристрій компанії після айфону. За кілька днів до офіційного релізу Apple дала Vision Pro кільком американським журналістам та блогерам. Meduza вивчила огляди The Verge, The Wall Street Journal та CNET і розповідає, за що хвалять і критикують новий пристрій.

Шолом або маска, або окуляри Apple Vision Pro був представлений у червні минулого року на конференції для розробників WWDC. Журналісти зазначали, що компанія працювала над цим пристроєм не менше восьми років. Vision Pro може поєднувати цифрові об'єкти і зображення реального світу і, за задумом Apple, відноситься до нового типу гаджетів. У компанії навіть вигадали для нього окремий термін spatial computer, тобто «просторовий комп'ютер». Пристрій працює на спеціальній операційній системі visionOS, заснованій на iPadOS, і керується очима, голосом і жестами – на відміну від усіх популярних шоломів віртуальної реальності, жодних додаткових контролерів для нього не передбачено.

У своєму великому огляді Apple Vision Pro головний редактор The Verge Нілай Патель пише, що це неймовірний пристрій, який поєднує безліч передових технологій. Але в той же час потенційним користувачам потрібно бути готовими до певних компромісів, оскільки навіть Apple поки що не має можливості реалізувати весь потенціал цих технологій. Більше того, не факт, що окремі ідеї не виявляться глухими і компанія не відмовиться від них надалі.

Головне, що зазначає журналіст, — незважаючи на те, що Apple не хоче, щоб Vision Pro вважали за VR-гаджет, він є саме таким. По суті це VR-гарнітура, яка маскується під пристрій доповненої реальності і робить це дуже переконливо. У традиційному представленні AR-окуляри, такі як Microsoft Hololens або Magic Leap, складаються із напівпрозорих лінз, на які виводиться зображення. Таким чином, у них користувач бачить реальний світ на власні очі, а поверх нього — віртуальні об'єкти, чи то текст, відео чи тривимірні моделі.

У Vision Pro нічого такого немає: шолом непрозорий, але на екрани всередині нього передається картинка із зовнішніх камер із затримкою всього 12 мілісекунд — менше, ніж потрібно на показ одного кадру. Технологічний оглядач The Wall Street Journal Джоанна Стерн у своєму огляді зазначає, що їй вдалося без проблем впоратися з нарізкою продуктів під час приготування їжі – жодної відчутної затримки вона не помітила. Окремо її вразила можливість повісити за віртуальним таймером над кожною з двох каструль.

Відеоогляд Apple Vision Pro від Джоанни Стерн. Джерело: The Wall Street Journal

Micro-OLED дисплеї всередині пристрою, які бачить користувач, показують картинку дуже високої якості: користувач може без особливого дискомфорту читати не лише текст із віртуальних екранів, а й з екрана телефону, на який він дивиться крізь шолом. Нілай Патель відзначає хорошу передачу кольору, хоча підкреслює, що її не вистачає на всю різноманітність кольорів реального світу.

На думку журналіста CNET Скотта Штейна, якість дисплеїв створює відчуття, що Vision Pro відноситься до зовсім іншого класу пристроїв - настільки вони перевершують найближчих конкурентів. Усі три оглядачі залишилися у захваті від перегляду фільмів у шоломі.

Але розробникам не вдалося позбутися ефекту розмиття під час руху та спотворення прямих ліній при слабкому освітленні. Також при низькому освітленні або при різних джерелах світла знижується чіткість зображення і стає помітно, як система підлаштовує яскравість екрана. Крім того, пристрій не може похвалитися великим полем зору - Apple не називає точні цифри, але Патель впевнений, що він точно менше, ніж 110 градусів по горизонталі, як у Quest 3. Через це виникає досить помітна чорна рамка навколо зображення, немовби ви дивитеся у бінокль.

Ще один огляд - від найпопулярнішого техноблогера MKBHD. Джерело: Marques Brownlee

Система EyeSight, яка виводить зображення очей на зовнішню панель пристрою, щоб імітувати прозорість шолома та зоровий контакт із користувачем для оточуючих, виявилася не дуже вдалою. Це тьмяний OLED-екран низької роздільної здатності, який погано видно при яскравому або навіть нормальному освітленні. Інші люди бачать лише непереконливе цифрове зображення очей поганої якості, повноцінний ефект зорового контакту не виходить. Стерн зазначає, що це марна функція, яка напевно збільшує вартість пристрою.

Оглядачі зійшлися на думці, що тривимірні аватари, які використовуються для відеодзвінків, вийшли невдалими. Vision Pro сканує обличчя користувача та реконструює його у дзвінках, намагаючись підлаштувати міміку під поточну розмову. Поки що функція перебуває у статусі «бета», але навіть із цією поправкою віртуальні особи виглядають погано і навіть страшно.

 

Ось як виглядає розмова трьох аватарів у Vision Pro

Очевидною перевагою – якщо судити з погляду користувача пристроїв Apple – можна назвати глибоку інтеграцію Vision Pro в екосистему компанії. Програм, створених спеціально для шолома, поки не так багато, зате в ньому працюють програми для айпада, вікна з якими можна розвішувати в повітрі. Щоправда, не всі — Netflix та YouTube заборонили використання своїх додатків у шоломі, тож їхній контент доступний лише через браузер. Проте Vision Pro може «підхопити» зображення з MacBook або Mac і вивести його на великий віртуальний екран. Інтеграція в екосистему також сильно спрощує процес налаштування пристрою - за словами Штейна, як тільки він підключив його до iCloud, всі документи, нотатки, фотографії та закладки в Safari синхронізувалися, дозволивши відразу розпочати роботу.

Можливість управління без контролерів, лише з допомогою погляду і жестів, спочатку здається чаклунством. Щоб взаємодіяти з об'єктом, достатньо подивитися на нього і стукнути вказівним пальцем на великий. Необов'язково піднімати руки до обличчя і тримати їх на увазі - кут огляду камер пристрою досить широкий, хоча у них все ж таки є сліпі зони.

Однак згодом необхідність дивитися на те, чим ви керуєте, починає швидше дратувати. Патель пише, що visionOS потребує більш точної системи відстеження погляду, тому що зараз не завжди вдається без проблем переміщатися між досить дрібними елементами на екрані. Користуватися екранною клавіатурою теж незручно, тому що потрібно затримувати погляд на кожній клавіші та робити паси руками. За словами Стерн, вона змогла повноцінно працювати лише після того, як підключила повноцінну Bluetooth-клавіатуру та мишу. Без них набрати щось крім короткого повідомлення стає болісним завданням. Патель вважає, що віртуальна клавіатура підходить лише для введення пароля від Wi-Fi.

 

Apple Vision Pro від The Verge. Джерело: The Verge

Патель також звертає увагу до певні незручності «побутового» характеру. Пристрій досить важкий - в залежності від ремінця і тканинної підкладки (яку, до речі, легко забруднити макіяжем) вага Vision Pro варіюється від 600 до 650 грамів. Для порівняння: VR-гарнітура Meta Quest 3 важить 515 грамів, причому вже з вбудованою батареєю, тоді як гарнітура Apple має окрему і важить ще 353 грами. Журналіст іронічно називає Vision Pro "айпадом для обличчя", відзначаючи, що його вага можна порівняти з вагою найбільшого iPad Pro з екраном 12,9 дюйма (682-685 грамів). Творці інших великих гарнітур, на зразок 722-грамового Quest Pro, намагаються розподілити навантаження по всій голові, тоді як у продукті Apple вага сконцентрована в передній частині.

Ще одна незручність пов'язана із зовнішнім акумулятором - ви можете купити додатковий за 199 доларів, але при перемиканні з основного на запасне харчування повністю зникає, так що не вдасться зробити це на льоту. Джоанна Стерн також зазначає, що час роботи від батареї не дуже великий, її доводиться заряджати кожні дві-три години, тому більшу частину часу вона була «прив'язана» до стіни з розеткою та обмежена півтораметровим кабелем.

 

 

Провід невіддільний від батареї. Принаймні так здавалося спочатку — але скріпка для SIM-карток дозволила його витягти. Усередині виявився кабель, схожий на широку версію Lightning

Два динаміки створюють гарний просторовий звук, але він може бути чути оточуючим, тому краще використовувати навушники. Також Патель зазначає, що за весь час тестування жодного разу не почув шум від роботи вбудованих вентиляторів, але пристрій відчутно нагрівається під час використання.

Оглядачі торкнулися традиційної проблеми подібних пристроїв - почуття нудоти, що виникає у деяких користувачів при тривалому використанні. За словами Стерна, вона використовувала шолом близько 24 годин поспіль з перервою на сон, і їй було досить комфортно. Патель відзначає, що залежить від контенту на екрані. Наприклад, він був змушений перервати перегляд фільму «Аватар: Шлях води» у 3D вже через п'ять хвилин після початку, оскільки через надто активну дію на екрані його почало захитувати.

На думку Джоанни Стерн, Apple Vision Pro можна назвати кращим пристроєм змішаної реальності, набагато просунутішим, ніж найближчі конкуренти. Багато речей, які можна робити з його допомогою, здаються науковою фантастикою. Нілай Патель наголошує, що це не зовсім чесна доповнена реальність, а скоріше компроміс, симулятор такого пристрою.

При цьому гарнітура неминуче ізолює користувача від зовнішнього світу, змушуючи його суттєво змінювати свій підхід до роботи та життя, — голова компанії Тім Кук неодноразово виступав проти такої ізоляції, але поки що це обмеження не вдається обійти. Скотт Штейн додає, що це безперечно не той пристрій, який всім потрібно купити прямо зараз, і що поки він не готовий відмовитися від традиційного ноутбука, телефону та планшета. Але він хотів би побачити вдосконалену версію Apple Vision Pro і повернутися до цього пристрою в майбутньому.

Патель завершує свій огляд так:

"... Це той тип першого покоління пристроїв, які вміє створювати тільки Apple, від приголомшливого екрану та технології відображення картинки з камер до створення ситуації, при якій всі, по суті, ігнорують ситуацію із зовнішнім акумулятором. Частина мене впевнена, що Vision Pro існує тільки тому, що Apple на це здатна, маючи талановитих людей і масу ресурсів, компанія просто взяла і вирішила безліч складних проблем, які їй тільки вдалося придумати.

<…> Але саме шокуюче - що Apple могла ненароком показати, що частина ідей, що лежать в основі Vision Pro, насправді тупикові - їх ніколи не вдасться реалізувати добре. Це найкращий шолом змішаної реальності, заснований на картинці з камер, і це може означати, що змішана реальність на базі камер є дорогою в нікуди. У ньому найкраще відстеження рук та очей, але є відчуття, що мишка, клавіатура та сенсорний екран залишаться непереможеними ще багато років.

У цьому пристрої стільки технологій, які здаються магією, коли вони працюють, і страшно вас фруструють, коли ні ..."

 

* * * * *

Шолом Apple Vision Pro надійде у продаж на території США 2 лютого. Ціна варіюється від 3499 до 3899 доларів залежно від комплектації. Дата виходу та ціна пристрою та інших країн поки не уточнюється.

Фото вгорі: Philip Pacheco / Bloomberg / Getty Images


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У неділю гроза лише на південному сході України, тепло
18:07
Олександр Чебаненко: Про чергову імітацію, паспорти чоловікам за кордоном та біг влади по граблях
16:05
Адепти московського патріархату мають психічний розлад та потребують медичної допомоги, - лікар о. Олексій Данилов
14:13
Офіційно: ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донецькому напрямку
12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]