Роздутий військовий бюджет поховає російську економіку - експерт

|
Версия для печатиВерсия для печати

Проект федерального бюджету на 2024-2026 роки говорить нам набагато більше про ситуацію в Росії та про наміри Путіна, ніж може здатися на перший погляд. Ось кілька міркувань за підсумками докладного аналізу за межами медіазаголовків.

Звісно, всі насамперед звернули увагу на закладене у проекті бюджету безпрецедентне зростання військових видатків. У 2024 році їх передбачається збільшити майже до 11 трлн рублів, або майже в три з половиною рази проти довоєнного рівня в три з невеликим трильйон (2021 рік). Більше того, вкрай високі військові витрати передбачається підтримувати й у 2025 та 2026 роках — 8,5 та 7,4 трлн відповідно. Це більш ніж удвічі перевищує середній багаторічний рівень. Путін явно не просто налаштувався на довгу війну, а й хоче переламати її перебіг різким збільшенням фінансування.

На що витратить роздутий військовий бюджет?

84% військових витрат 2024 року засекречено, тож зрозуміти, на що саме підуть додаткові гроші, складно. Швидше за все, левову частку отримають виробники озброєнь та боєприпасів, але, крім цього, такий великий бюджет дозволив би Путіну і вирішити низку системних проблем у недофінансуванні постачання армії та забезпечити підвищений рівень виплат військовослужбовцям. Проте з урахуванням реальної ситуації та минулого досвіду не дуже віриться, що різке збільшення фінансування допоможе.

Найбільш боєздатні та підготовлені військові кадри були знищені під час перших півтора року повномасштабного вторгнення в Україну, а підготовка нових займе тривалий час навіть при зростанні асигнувань. З урахуванням масового від'їзду кваліфікованих кадрів із країни не факт, що потрібну кількість людей на дефіцитні військові спеціальності взагалі вдасться знайти.

Як Путіну вдасться вирішити проблеми низької якості оперативного командування військами та низького морального духу армії за допомогою додаткових грошей — незрозуміло. Громіздкий, неефективний, монопольний та корумпований ВПК теж, швидше за все, просто проїсть виділені гроші — як це вже неодноразово бувало раніше.

Примхи за гроші росіян

Зрозуміло, що для Путіна військові витрати зараз у пріоритеті. Але звідки мають намір брати це додаткове фінансування? Багато хто вже звернув увагу на заплановане скорочення витрат на економіку та ЖКГ, а також відсутність значного зростання асигнувань на освіту, охорону здоров'я, трансферти регіонів — заради війни на цьому заощаджуватимуть.

Однак головне очікуване джерело додаткових надходжень — закладене в бюджеті воістину неймовірне зростання доходів. Чомусь надходження федерального бюджету повинні зрости на фантастичні 22%, або більш ніж на 6 трлн. Нафтогазові доходи при цьому, як планує уряд, зростуть на 30%, не нафтогазові — на 19%.

Неважко зрозуміти, що для такого різкого зростання доходів знадобляться і стійке зростання світових цін на нафту до рівня істотно вище за $100 за барель (проте такого не прогнозується, бюджет зверстаний виходячи з ціни трохи вище за $70), і бурхливе зростання російської економіки. Навіть якщо припустити, що вона зростатиме прогнозованими темпами трохи більше 2% на рік, це ніяк не може забезпечити заплановане збільшення ненафтогазових надходжень майже на 20%. З пояснювальної записки до проекту бюджету можна зрозуміти, що зростання доходів досягатиметься збільшенням податків на сировинну галузь, а також у 2024 році очікується низка «разових» надходжень до бюджету (по суті — збільшення податкового навантаження).

Підвищення податкового навантаження у поєднанні з «тривалим періодом жорсткої монетарної політики», про яке нещодавно оголосила Ельвіра Набіулліна, може повністю знищити будь-які перспективи відновлення економіки, на яке так сподіваються влада. Путинський великий бізнес уже завив від чергових податкових новацій; останні економічні дані показують, що в нинішній обстановці умов для зростання виробництва немає і воно вже почало загинатися, як видно, наприклад, на графіку Росстату тут. Горезвісна Азія нас не врятує — днями Сергій Собянін сказав вголос те, що багатьом і так уже добре відомо: Схід, користуючись ситуацією, вичавлює з Росії всі соки, не даючи нам ні інвестицій, ні заробити прибутки, фактично веде проти Росії економічну війну».

Погіршення економічної ситуації, своєю чергою, серйозно загальмує можливості балансування бюджету та фінансування військових витрат. Охочі зрозуміти, як працює ця спіраль, можуть почитати книгу Єгора Гайдара «Загибель імперії». У ній скрупульозно задокументована самовпевненість радянського керівництва, яке намагалося зберігати минулі прожектерські звички на тлі економічних умов, що різко погіршуються (сьогодні ми спостерігаємо дуже багато подібності з тією історією):

«[Радянські] керівники, як видно з їх виступів у 1985–1986 роках, були впевнені в тому, що вони здатні повернути радянській економіці втрачений динамізм, підвищити темпи економічного зростання, подолати відставання від найрозвиненіших країн… керівництво не бачило і не розуміло природи та масштабу загрози».

Можна ще згадати бюджетну кризу Російської імперії під час Першої світової війни — історія російських авторитарних правителів реально нічого не вчить.

Хрест на економіці

Немає сумнівів, що в Мінфіні та уряді розуміють, що закладене у бюджеті бурхливе зростання надходжень — фантазія, покликана задовольнити лише одного неадекватного замовника, який шукає будь-які можливості не програти війну, що затіяла їм. Або, якщо в частині мобілізації доходів будуть вжиті дійсно надтверді заходи в дусі економічної продрозкладки (примусового разового вилучення з економіки кількох трильйонів рублів у нас ще не проводилося), на тлі інфляції, що зростає, і жорсткої грошової політики по економічній активності буде завдано подвійного удару.

Ринки, як і слід було очікувати, звістку про затяжну війну та зростання військових витрат сприйняли погано: про інвестиції можна забути, зростання податкового навантаження гарантовано, найнеприємніше — путінська завзятість щодо втягування в затяжну війну може призвести до раптових негативних наслідків будь-якого характеру. У те, що війну можна виграти простим підвищенням видатків, ніхто особливо не вірить. Та й сам голова Мінфіну Антон Силуанов, виступаючи цими днями на Московському фінансовому форумі, хоч і відтарабанив завчене «наш пріоритет — усе для фронту, все для перемоги», особливого оптимізму не випромінював.

Висновки прості: у впертому бажанні повернути собі ініціативу на фронті Путін змусив Мінфін та уряд намалювати зовсім нереалістичний бюджет, який реалізовуватиметься комісарськими методами з 1920-х та 1930-х; це вб'є надії влади на відновлення економіки. При цьому самі собою військові витрати великого мультиплікатора не виробляють: до 2024 року до 70% військового бюджету йшло на військову промисловість, яка не вміє виробляти конкурентну громадянську продукцію. Таким чином, усі ці кошти йдуть на виробництво озброєнь та боєприпасів, які швидко витрачаються під час війни в Україні та не створюють додаткової доданої вартості для економіки. У бюджеті 2024 року частка витрат на ВПК може бути ще вищою.

Путін мав вибір: спробувати виторгувати собі якісь «мирні переговори», виграти час і ресурси, щоб стабілізувати економіку. Але його впертості немає межі — він вирішив вичавити з російської економіки останні краплі, щоб продовжувати божевільну та безглузду війну.

Спостерігайте уважно: вся ця історія увійде до підручників як приклад епіку фейлу максимально неефективного та неадекватного держуправління. І робіть, що можете, там, де ви зараз перебуваєте, щоб протидіяти цьому безумству і скоріше покласти йому кінець.

Автор: Володимир Мілов, економіст

(Джерело).

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]