Протести проти зерна з України ширяться в Європі, експорт обмежать

|
Версия для печатиВерсия для печати

Фермери Румунії та Болгарії, слідом за польськими, почали протестувати через падіння цін на зерно у зв'язку з імпортом з України.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Зазначається, що роздратування фермерів зросло цього тижня, після того, як Єврокомісія оголосила проект рішення про продовження безмитного та неквотованого імпорту українського зерна до червня 2024 року, що навіть спонукало міністра сільського господарства Польщі Генрика Ковальчика піти у відставку.

Країни Східної Європи занепокоєні через дешеве зерно з України.

«Болгарія солідарна з Україною, але на аграрному ринку створюється локальний надлишок, тому що замість експортних коридорів наші країни стають складами», – повідомляється на сайті Міністерства сільського господарства Болгарії у заяві міністра Явора Гечева.

Крім того, як передає CNN, перекрито рух транспорту через прикордонні пункти на кордоні між Румунією та Болгарією – такий протест влаштували фермери, намагаючись перешкодити українським вантажівкам із зерном.

CNN нагадує, що Україна називають «житницею Європи» завдяки значним обсягам зерна, яке вона виробляє. А через блокування чорноморських портів Росією після початку її повномасштабного вторгнення Україна транспортує частину зерна саме через Європу до кінцевих пунктів призначення.

Задля протидії загрозам глобальній продовольчій безпеці Європейська комісія створила так звані «смуги солідарності» для сприяння експорту зерна. Комісія також тимчасово скасувала мита та квоти на український експорт. За даними європейської асоціації фермерів Copa-Cogeca, це спричинило «великі ринкові викривлення» у сусідніх країнах.

У відповідь на занепокоєння фермерів з Болгарії, Польщі та Румунії Європейська комісія минулого місяця запропонувала заходи підтримки вартістю близько 61,3 мільйона доларів, «щоб компенсувати постраждалим фермерам економічні втрати через збільшення імпорту».

«Збої в торгівлі, спричинені російською агресією, не повинні відбуватися за рахунок фермерів із сусідніх країн», — йдеться в заяві Комісії.

Угорщина посилює контроль за транзитом українського зерна

Угорщина посилює контроль за транзитними перевезеннями через свою територію українського зерна, щоб воно дійсно потрапляло до країн призначення.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства сільського господарства Угорщини.

За словами міністра сільського господарства Іштвана Надя, ці  заходи необхідні для захисту інтересів європейських фермерів, які зазнають збитків внаслідок постачання на місцеві ринки української сільгосппродукції за демпінговими цінами.

"Крім того, українське сільське господарство, яке має повний безмитний статус, почало експортувати великі обсяги птиці, яєць і меду на європейський ринок, що витісняє угорську продукцію з традиційних ринків і знижує ціни реалізації фермерів нижче рівня виробництва", - зазначив міністр.

Надь зазначив, що для виправлення ситуації прем’єр-міністри Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії та президент Болгарії у спільному листі попросили президента Європейської комісії негайно вжити заходів для вирішення нестійкої ситуації, спричиненої збільшенням імпорту зерна з України.

Імпорт українського зерна до Польщі призупинено щонайменше до липня

Імпорт зерна з України до Польщі буде тимчасово призупинено щонайменше до липня.

Про це повідомив в ефірі TVP Info заступник міністра сільського господарства Польщі Януш Ковальський.

"Європейський Союз не зробив нічого, щоб допомогти польським фермерам, а ефективність дій пана Роберта Телюса, нового міністра (сільського господарства, - ред.), у перші години за підтримки як прем’єр-міністра, так і президента, що також стало результатом переговорів з президентом Зеленським, показали, що ми здатні спілкуватися з Україною і призупинити імпорт щонайменше до липня", - сказав він.

Ковальський вважає, що першим кроком у врегулювання ситуації має стати польсько-українська угода щодо зерна. Також він пропонує ввести мита на всю сільськогосподарську продукцію з України.

Нагадаємо, про те, що половина українського зерна, яке так важко вивозити з країни, експортується із неймовірним дисконтом у 40%, хлібороби на межі виживання, зернотрейдери багатіють, а держава самоусунулася від проблеми, ви можете прочитати у статті Обкрадають Україну двічі: експортери продають зерно за безцінь, та ще й не повертають гроші в країну.

Фото: depositphotos/micheleursi.hotmail.com

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

10:02
"Це було місце для заробляння грошей": у Чернігові музейники самотужки прибирають собор після 30-річної оренди упц (мп) (ВІДЕО)
08:18
Росіяни окупували Уманське - DeepState
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 26 травня
20:00
У неділю в Україні дощитиме лише на сході та заході, вдень тепло
18:04
Зауранія: чому росія лізе в Нігер
16:04
Бутусов: Про генералів, "паперові війни", "мистецтво доповіді" та сучасну війну: чому Сирський і Содоль потрапили під критику
14:11
Інформаційні ресурси упц (мп) поширюють тези російської пропаганди про «нелегітимність» Президента України, це свідома антиукраїнська діяльність
12:56
Залишення позицій під Харковом: проти командування 125 бригади відкрили справу
10:00
Мінкульт нарешті перевірить стан Почаївської лаври, якою користується московський патріархат
08:06
Втрати росії на фронті перевалили за півмільйона осіб

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]