Повстанці М'янми відбили у воєнної хунти північні райони країни. Що це означає для Росії, Китаю та бірманців

|
Версия для печатиВерсия для печати

Військова хунта М'янми, яка прийшла до влади в країні у 2021 році шляхом перевороту, зіткнулася з найпотужнішим за цей період збройним опором. Повстанці з трьох етнічних груп, що об'єдналися, взяли під контроль кілька районів у північному штаті Шан, включаючи зони на кордоні з Китаєм. Минулого четверга тимчасовий президент М'янми М'їн Све заявив, що країна перебуває на межі розпаду.

Про це йдеться у статті ВВС.

До так званого «Братського альянсу» увійшли бійці Національно-визвольної армії Таанга Араканської армії та армії Національного демократичного альянсу М'янми.

Свє визнав, що урядова армія не змогла дати їм ефективну відсіч. За кілька тижнів альянсу вдалося захопити десятки міст та близько 100 військових опорних пунктів.

Близько 50 тисяч жителів штату Шан втекли зі своїх будинків від боїв із застосуванням артилерії та авіації, деякі пішли до Китаю, заявили у п'ятницю в ООН.

Аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що озброєні загони діють дуже скоординовано.

За їх словами, хунта скоро втратить контроль над ключовими прикордонними переходами на кордоні з Китаєм, на які припадає близько 40% торгівлі. Це життєво важливе джерело податкових надходжень для військового уряду М'янми.

У п'ятницю глава МЗС Китаю закликав учасників конфлікту негайно припинити бої та заявив, що Пекін без вагань забезпечить стабільність та безпеку на своїх кордонах.

Ретельна підготовка

Експерти та дипломати зазначають, що вперше після урядового перевороту бірманська армія продемонструвала слабкість та вразливість.

Лідер Національно-визвольної армії Бамара Маунг Саунгх, який надав військову допомогу альянсу, але офіційно не ввійшов до нього, у коментарі агентству Reuters сказав, що повстанці більше року готувалися до виступу.

За його словами, це наймасштабніша і найбільш вдала операція Весняної революції — так у М'янмі називає рух, який домагається повалення хунти та повернення до влади законно обраного уряду.

Тимчасовий уряд національної єдності - громадянська структура, створена опозиційними силами на противагу військовим у 2021 році - підтримав повстання.

"Це рідкісна можливість, яка може більше ніколи не повторитися", - сказав один із радників ПНЕ на умовах анонімності.

Китаю набридло чекати?

Військовий уряд М'янми вже зіткнувся з економічною кризою, що стрімко посилюється, в країні, викликаній міжнародними санкціями, нестачею валюти і корупцією всередині хунти.

Китай весь цей час залишався основним торговим партнером країни, але відносини з Пекіном останнім часом теж почали псуватися.

Китайська влада давно наполегливо закликає військовий уряд розібратися з бірманськими злочинними синдикатами та онлайн-шахраями, які влаштувалися в прикордонних з Китаєм районах і погрожують китайським інвестиціям у регіоні.

Деякі експерти вважають, що Пекін, якому набридло чекати на результати, може стояти за повстанською операцією або, як мінімум, підтримує її.

Таке припущення вони роблять на підставі офіційної заяви повстанського альянсу, де окремо міститься обіцянка ліквідувати злочинні анклави на кордоні з Китаєм. Керівництво альянсу також заявило, що хунта не лише не бореться з ними, а, навпаки, забезпечує прикриття.

Як Росія підтримала хунту

Лідер бірманської хунти Мін Аун Хлайн та президент Росії Володимир Путін на зустрічі у 2022 році. Фото GETTY IMAGES

Військові М'янми (колишня назва Бірма) взяли країну під свій контроль у лютому 2021 року, заарештувавши голову правлячої партії «Національна ліга за демократію» та фактичного лідера країни Аун Сан Су Чжі.

Того ж дня в країні було запроваджено надзвичайний стан на один рік.

З лютого до квітня 2021-го в країні проходили масові вуличні протести та страйки, які жорстоко придушувалися армією.

Військові без вагань стріляли у натовп. У ті дні загинули сотні протестувальників, тисячі людей було заарештовано.

У грудні 2021-го розкрилися факти масових убивств військовими мирних жителів.

Активістки розповіли Бі-бі-сі, як у бірманських в'язницях знущаються з жінок — б'ють, сексуально принижують і загрожують зґвалтуваннями.

У липні 2022-го до політичних опонентів уперше за десятиліття в країні було застосовано страту.

Аун Сан Су Чжі кілька разів поставала перед судом за різними звинуваченнями, і разом термін призначеного їй тюремного ув'язнення становив 33 роки.

У травні 2023 року Бі-бі-сі випустило розслідування, виявивши, що Росія є найбільшим постачальником зброї бірманської хунті.

Зокрема, йдеться про сучасних винищувачів та навчання бірманських пілотів їх експлуатації.

На думку спецкомісії ООН, російська зброя в М'янмі може використовуватися для скоєння військових злочинів та злочинів проти людяності.

Журналістське розслідування показало, що на тлі кадрової кризи, особливо в авіації та піхоті, викликаної переходом багатьох військових на бік опозиції, бірманська хунта зробила ставку на Москву, і та активно сприяла.

Цього тижня Росія та М'янма провели перші спільні морські навчання.

Вгорі: повстанці М'янми відбили у воєнної хунти північні райони країни. Це бійці однієї з численних бірманських повстанських армій - Сили народної оборони (архівне фото). Фото: SOPA IMAGES

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу в Україні майже усюди короткочасні дощі, тепло
19:50
Україна уклала безпекову угоду з Португалією
19:05
Україна в нокдауні, але з рішучішою підтримкою ще зможе перемогти - Тімоті Ґартон Еш
18:04
Президент Украъни прибув до Португалії
17:55
Путін високо оцінив внесок Стефанчука у захист московського патріархату в Україні
16:12
ЗСУ щонайменше 1 раз застосували Рatriot над територією рф, через це Німеччина та США погрожували зупинити постачання ракет, - Bild
14:04
Керівництво "слуг" зневажає український народ - авторитетні громадські організації вимагають від нардепів заборонити РПЦ в Україні
12:01
Україна уклала безпекову угоду з Бельгією
10:02
Кураж агентури ФСБ: митрополит Новокаховської єпархії упц (мп) отримав паспорт рф, а на Волині московитський піп не хотів виходити з авто, щоб вшанувати полеглих Героїв
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 травня

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]