«Пеперони заказывали? Так точно!» Як найзасекреченіші співробітники спецслужб Росії вираховуються по базі для доставки піци

|
Версия для печатиВерсия для печати

Цього тижня держдума рф ухвалила в першому читанні закон, який посилює покарання за виток персональних даних та їх незаконне використання. Ці заходи спрямовані переважно проти журналістів-розслідувачів. Ці обмеження мало на що вплинуть, адже співробітники спецслужб самі зливають у мережу свої дані, які відразу стають доступними будь-яким користувачам Telegram-ботів. Так, наприклад, офіцерам ФСБ та ГРУ заборонено замовляти доставку за місцем служби, але не всі витримують спокусу піцею.

На прикладі однієї такої бази з доставки піци The Insider демонструє, як легко дістаються персональні дані співробітників ФСБ, СЗР та ГРУ.

Пепероні для СЗР

У Москві є кілька відомчих будинків СЗР, де квартири видавали співробітникам служби зовнішньої розвідки. Серед них, наприклад, будинок на Вільнюській, 17, збудований у 2002 році, де 93% квартир дісталися зовнішній розвідці, ще 7% - Департаменту муніципального житла Москви, всього ж у ньому проживає 660 осіб. У січні 2011 року будинок потрапив у поліцейські зведення, коли з балкона на 15 поверсі загадково випав співробітник центрального апарату СЗР полковник Геннадій Амбарнов.

Будинок СЗР на Вільнюській вулиці в Москві

Як показує база «Доставка піци», в есвеєрівському будинку проживає 65 клієнтів і багато хто з них — співробітники. Серед постійних замовників виявився генерал митної служби Андрій Ляшкевич, який повідомив кур'єру одразу два свої телефонні номери та код у під'їзд. Ляшкевич працював під «дахом» радника російського посла в Делі та займався місцевою резидентурою зовнішньої розвідки. У 2012 році резидент видалив усі свої акаунти в соцмережах, але їх копії збереглися в інших базах даних мешканців Москви, які «утекли» в інтернет. Так, на одному з віддалених акаунтів у друзях у Ляшкевича виявилися Володимир Хаврошин, який раніше працював під прикриттям дипломата в Ісламабаді та Оттаві, торговий представник РФ в Узбекистані Костянтин Злигостаєв, генконсул у Калькутті Максим Терновський та інші.

Андрій Ляшкевич

Після Індії Ляшкевич служив у центральному апараті СЗР, а потім офіцера чинного резерву відрядили до митниці, і він зайняв крісло першого заступника начальника Головного управління боротьби з контрабандою. Тож голова СЗР Сергій Наришкін в курсі всіх процесів у митному відомстві. Сам же генерал любить давати інтерв'ю федеральним ЗМІ, а також йому доводиться виступати відповідачем у судах щодо неправомірних дій ФМС.

Двома поверхами нижче оселився офіцер Управління науково-технічної розвідки СЗР Олег Шугалей. Кур'єру він представився Василем і повідомив номер свого домашнього телефону та код у під'їзд.

Дані про замовлення Василя Шугалея

Шугалей заснував у Ростові-на-Дону ІПП «Кесслер техно імпорт», із статутним капіталом 1 рубль, а 2001 року його направили до Ізраїлю до філії компанії Britannica Knowledge Systems (BKS). В інструкції BKS сказано, що компанія «надає комплексне інтегроване рішення щодо навчання та управління готовністю для оборони, сил безпеки, цивільної авіації та управління корпоративним навчанням». У 2005 році Шугалей працював у Тель-Авіві регіональним менеджером у Міжнародній авіаційній групі та співпрацював з American Airlines, Cathay Pacific, Bangkok Airways та Qantas Airways. Потім він влаштувався представником у Росії канадської компанії CAE, яка виробляє авіаційно-космічні апарати та їх компоненти. У 2011 році Шугалей обійняв посаду представника Британської авіаційної академії в Росії, країнах СНД та Балтії. У цій якості він відвідав Ульяновськ та підписав протокол про наміри між академією та Ульяновським інститутом цивільної авіації про відкриття центру з навчання пілотів на Boeing-737. Як з'ясував The Insider, Шугалей отримав громадянство Ізраїлю і там проживає його дружина Надія.

Олег Шугалей

Зараз, як вказує Шугалей у своєму профілі в LinkedIn, він працює регіональним менеджером CAE і курсує між Москвою та Мадридом. Як видно з його облікового запису, за ці роки він напрацював численні зв'язки в авіаційній галузі та спілкується зі спеціалістами зі США, Європи, Азії та Ізраїлю. Наприклад, кілька місяців тому він привітав засновника та президента TAL Aviation Group Гідеона Талера із врученням нагороди «Герой туризму». The Insider зв'язався з кількома знайомими Шугалея та поцікавився, чи знають вони про його подвійне життя, проте ніхто не відповів.

Серед інших замовників піци у будинку на Вільнюській – 12 екс-співробітників французької, німецької, чеської та бірманської резидентур СЗР. Причому деякі й досі ретельно шифруються. Наприклад, піцу з шинкою, копченою куркою та ковбасками замовив таємничий мешканець із квартири на 8-му поверсі, який у графі «ім'я клієнта» вказав «рноувиепквксаргаву7неа». Ми перевірили номер телефону по базі ДІБДР, що гуляє в інтернеті: власником квартири виявився «співробітник МЗС» Сергій Павлович Бутенко.

А от у квартиру № 45 піцу з грибами та каперсами не доставляють уже кілька років. Останнє замовлення датоване 8 липня 2017 року, а через чотири дні замовник раптово помер. У цій квартирі проживала легенда зовнішньої розвідки полковник Сергій Расторгуєв. Він автор понад ста науково-популярних робіт у галузі інформатики, програмування, криптографії, антивірусного захисту, інформаційних воєн, аватаризації та віталізації, і з його методичних посібників досі навчають в академіях СЗР, ФСБ та «дипломатів» із ГРУ.

У будинку 6 корпус 5 на вулиці Академіка Анохіна, де отримали квартири викладачі Академії СЗР, виявилося 22 любителі піци, а на Профспілковій, 91, де проживає більшість генералів розвідки, — 23. саме він направив офіцера кадрового резерву Путіна, який повернувся з НДР, «підкришником» у ЛДУ. У «Будинку резидентів» на Гончарній, про який нещодавно розповідав The Insider, піцу замовляли 5 людей. Звичайно, не всі ці клієнти — шпигуни, адже квартири у відомчих будинках можуть здаватися і продаватися, там часто живуть родичі, але, як показала перевірка The Insider, значна частина «піццеєдів» — чи колишні співробітники спецслужб.

Піца для фахівців з конспірації з ФСБ

З 2002 року офіцерам ФСБ заборонено замовляти продукти та товари з доставкою за місцем служби. Наприклад, у базі ви не знайдете адреси центрального апарату ФСБ на Луб'янці або Ковпачного провулка, будинок 12, де сидить 6-а служба УСБ ФСБ, яку прозвали «сечинським спецназом». Тим часом порушники службових інструкцій знайшлися. П'ятеро чекістів замовляли пепероні на Проспект Вернадського, будинок 12, корп. 4. У цій вежі розташовуються Національний антитерористичний центр ФСБ та ціла купа якихось секретних контор, зашифрованих під закриті НДІ.

Секретна вежа на проспекті Вернадського

Так, наприклад, свій номер телефону залишили офіцер зі спецпідрозділу ФСБ «Вимпел» Максим Суворов та спецназівець Олександр Сиромаха із «Витязя».

Однак найбільше в базі засвітилися викладачі та слухачі Академії ФСБ на Мічурінському проспекті, будинок 70. Тут виявилося 59 любителів піци. З наставників відзначилися Михайло Степанов, який, за даними The Insider, викладає основи конспірації на контррозвідувальному факультеті (до речі, він любить не лише піцу, а й відзначився як постійний клієнт в алкогольному магазині «Червоне та біле»), і інструктор зі стрибків з парашутом Сергій Дудін. Серед слухачів академії розсекретилися Артур Боронін, який зараз служить в УФСБ по Північній Осетії і його включають до різних антитерористичних комісій, Петра Клюєва з відділу ФСБ зі Східного округу столиці та багатьох інших.

Академія ФСБ

Слухачі академії не тільки осягають основи контррозвідки та конспірації, але й люб'язно залишають свої телефони та імена в загальнодоступних оголошеннях: скажімо, Іван Трофімов, який замовляє піцу з креветками, давав оголошення про продаж BMW, любитель піци з тунцем Роман продавав Acura MDX, слухач Артем, шанувальник пепероні пропонував човновий мотор Suzuki, а Сергій, який замовляє піцу з креветками, кукурудзою та оливками, розмістив оголошення про продаж земельної ділянки в Пермському краї.

Піца з креветками для ГРУ

У ГРУ також існують найсуворіші заборони на доставку продуктів до місця служби. Однак і тут знайшлися злісні порушники службових інструкцій. Особливо багато їх у секретному 18-му ЦНДІ (в/ч 11135) на Вільному проспекті. Ми нарахували цілих 34 офіцери-інженери. Цей інститут входить до структури радіорозвідки ГРУ та займається кодуванням супутникового зв'язку. Жителі навколишніх будинків скаржаться, що через інститут у них бувають перебої зі стільниковим зв'язком.

В основному офіцери з ЦНДІ замовляють піцу прямо з кабінетів службовими телефонами, але не всі. Наприклад, у базі зі своїм мобільним номером засвітився начальник відділу підполковник Олексій Янчевський, який віддає перевагу піці з креветками або гострими ковбасками. Він закінчив Військову академію ракетних військ стратегічного призначення ім. Петра Великого, а тепер веде цілий секретний напрямок в інституті.

Крім 18-го ЦНДІ, замовлення на піцу надходять з комплексу житлових будівель ГРУ на вулиці Гризодубовій. Так, при замовленні «спалилися» Єгор Юхтанов, який називає себе незалежним аналітиком з нафтових ринків, офіцер зі штаб-квартири ГРУ на Хорошівському шосе, будинок 76 «б» В'ячеслав Воробйов, експерт Олена Маслова з тендерної комісії ГРУ, Світлана Пастушенко, раніше космічної розвідки у в/ч 12556 (Сонячногірськ-7), випускник МАТИ Єгор Віссінґ. У Віссінга є хобі - страйкбол, він входить до клубу ASG «Vostok». На польових зборах члени клубу вивчають тактику спецназу США і вчаться правильно стріляти з гранатомета по мішенях, що рухаються.

Любителі італійської кухні знайшлися і в будинку ФСТ на Новгородській вулиці, і в головному офісі МВС на Житній вулиці, і в Адміністрації президента на Старій площі. Щоправда, чиновникам з АП теж заборонено замовляти їжу на робочу адресу, і кур'єрів просять, щоб піцу доставили до пам'ятника героям Плевни, що стоїть неподалік.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]