Під нещасливою порнозіркою: кримінальна справа Трампа може позбавити його шансів на президентство

|
Версия для печатиВерсия для печати

15 квітня в Нью-Йорку розпочався перший в історії США судовий процес у кримінальній справі щодо екс-президента (і за сумісництвом — кандидата у президенти). Дональда Трампа звинувачують у фальсифікації документів про виплати порнозірці Стормі Деніелс. Звинувачення наполягає, що Трамп порушив податкове законодавство та правила фінансування виборчих кампаній при оформленні передачі грошей Деніелс за нерозголошення відомостей про сексуальний зв'язок із нею. Це перша з чотирьох кримінальних справ проти Трампа, яку розглядають по суті, і поки що єдина, яка може завершитися до листопадових президентських виборів. Трампу доведеться регулярно з'являтися в суді протягом найближчих місяців, а значить, у ЗМІ знову обсмоктуватимуть подробиці його подружньої зради, де фігурує багато не найвигідніших для президентського іміджу деталей (найбезневинніша з них — епізод, коли порнозірка шльопала Трампа, що спустив штани, журналом Forbes з його ж портретом на обкладинці). Досі численні кримінальні справи не сильно били по рейтингах Трампа, але опитування демонструють: якщо він все ж таки буде засуджений, то значна частина прихильників голосуватиме не за нього.

Про це йдеться у статті видання The Insider.

Обираючи найменше зло

Хоча формально ще триває сезон партійних праймериз (він триватиме до початку літа), очевидно, що кандидатами від Демократичної та Республіканської партій стануть Джо Байден і Дональд Трамп. Обидва політики набрали необхідну кількість голосів делегатів для затвердження на партійних з'їздах, які відбудуться у липні та серпні.

Це перші з 1968 року вибори, в яких бере участь кандидат, який зазнав поразки на попередніх: 1960-го Річард Ніксон програв Джону Кеннеді, але через вісім років переміг Х'юберта Хамфрі. Також уперше з 1956 року за президентське крісло змагатимуться ті ж кандидати, що й на попередніх виборах — тоді республіканець Дуайт Ейзенхауер вдруге переміг демократа Адлая Стівенсона.

Як і в 2016 році, на виборців чекає гонка між двома непопулярними політиками. Згідно з опитуваннями, Трамп і Байден мають суттєвий антирейтинг, а приблизно від 15% до 25% виборців негативно ставляться до обох політиків. Близько 50–70% американців не хотіли б бачити Трампа та Байдена кандидатами на цих виборах.

Невдоволення виборців легко пояснити. На період президентства Джо Байдена припав важкий вихід США з постковидної рецесії, масштабна міграційна криза, швидке виведення американських військ з Афганістану, початок військових конфліктів в Україні та секторі Газа. Незважаючи на те, що зараз американська економіка впевнено зростає, у перші два роки його правління рівень інфляції досяг рекордних за останні півстоліття значень і американці досі відчувають зростання цін. Крім того, багатьох виборців турбують вік та стан здоров'я 81-річного Байдена — близько 70% американців вважають, що він надто старий, щоб керувати країною. Він уже є найбільш старим в історії США президентом, а у разі переобрання до кінця другого терміну йому буде 86 років.

Вік Дональда Трампа куди менше турбує американців, хоча він молодший за суперника лише на чотири роки. При цьому в опитуваннях респонденти називають Трампа менш чесним і таким, що заслуговує на довіру, ніж Джо Байден. Виборці також пам'ятають негативні аспекти його президентства – від початку пандемії коронавірусу до штурму Капітолію. Важливе значення для виборців має і те, що завдяки призначенцям Трампа Верховний суд у 2022 році скасував право на аборт, яке зараз є однією із центральних тем виборчої кампанії.

Перший президент під слідством

Негативно позначаються на рейтингу Дональда Трампа та його численні проблеми із законом. Він був визнаний винним у рамках двох цивільних процесів: про наклеп і шахрайство — і засуджений до штрафів на загальну суму понад $500 млн. Також за останній рік стосовно колишнього президента було відкрито одразу чотири кримінальні справи, йому висунуто звинувачення за 88 пунктами. Деякі з них припускають ув'язнення:

  • у Вашингтоні Трампа звинувачують у спробі утримання влади та перешкоджанні затвердженню результатів президентських виборів, на яких переміг Байден. Справу веде спеціальний прокурор Джек Сміт, призначений федеральним Мін'юстом. У рамках цієї справи Трампу висунули звинувачення за чотирма пунктами. Дата початку судового процесу поки невідома: Трамп наполягає, що має абсолютний імунітет від переслідування. Суди не погодилися з цим аргументом, але наразі справу розглядає Верховний суд, який 25 квітня заслухає доводи сторін;
  • у Флориді спецпрокурор Джек Сміт веде іншу справу, пов'язану із секретними документами, виявленими у резиденції Трампа Мар-а-Лаго. Звинувачення пред'явлені за 40 пунктами та пов'язані зі спробою приховування цих документів та перешкоджання правосуддю. Формально початок процесу призначено на 20 травня, але цілком імовірно, що його буде відкладено на невизначений термін;
  • у Джорджії Трампа та ще 18 осіб (включаючи адвокатів Руді Джуліані та Джона Істмана та екс-голову апарату Білого дому Марка Медоуза) звинувачують у злочинній змові з метою скасувати результати президентських виборів у штаті. У центрі справи — дзвінок Трампа Бреду Раффенспергеру, секретареві штату Джорджія, який відповідає за проведення виборів. У ході дзвінка колишній президент вимагав у Раффенспергера «знайти» майже 12 тисяч голосів, які б дозволили йому обійти Байдена. Після висунення звинувачень четверо ймовірних спільників Трампа визнали себе винними і готові дати свідчення проти нього. Як і в попередніх справах, поки що невідомо, коли розпочнеться процес;
  • у Нью-Йорку прокурор Манхеттена Вільям Брегг звинувачує Трампа в підробці документації для приховування виплати порноакторці Стормі Деніелс (130 тисяч доларів) за нерозголошення інформації про сексуальний зв'язок між ними. Поки що це єдина справа, яка з високою ймовірністю може завершитися до президентських виборів — судовий процес щодо неї розпочався 15 квітня.

Поки що юридична команда Трампа досить успішно затягує розгляд кримінальних справ. Цілком ймовірно, що до листопада буде відомий вердикт присяжних лише по одній справі в Нью-Йорку, яка з погляду звинувачення є найслабшим. Крім того, теоретично Трамп може помилувати себе, якщо знову стане президентом, хоча правознавці й сперечаються щодо конституційності такого кроку. Однак ці повноваження поширюються лише на федеральні звинувачення, тому не застосовуються до звинувачень, висунутих йому в Нью-Йорку та Джорджії.

Також варто зазначити, що ні перебування під слідством, ні обвинувальний вирок і навіть тюремне ув'язнення не можуть завадити Дональду Трампу брати участь у виборах і стати президентом — у Конституції та інших законах немає подібних обмежень — якщо суд окремо не заборонить Трампу обиратися. В історії США було не менше трьох випадків, коли кандидати брали участь у виборах президента, перебуваючи за ґратами, а один із них, соціаліст Юджин Дебс, у 1912 році навіть зміг набрати майже мільйон голосів. Потенційно Трамп навіть може керувати країною з в'язниці, зробивши її своєю тимчасовою резиденцією.

«Полювання на відьом» та ефект жертви

Тож наскільки ж звинувачення на адресу Трампа впливають на його шанси вдруге вибратися президентом? Зараз можна однозначно стверджувати, що вони не лише не завадили, але, навпаки, допомогли йому здобути впевнену перемогу на праймеріз Республіканської партії. Якщо подивитися на опитування, то найнижча підтримка Трампа була наприкінці 2022-го та на початку 2023 року. Після невдалих для республіканців проміжних виборів до Конгресу деякі однопартійці Трампа заявили, що в усьому винен його радикалізм і позиція партії щодо абортів.

На цьому фоні яскравою альтернативою Трампу став губернатор Флориди Рон Десантіс, який за результатами деяких опитувань обходив навіть колишнього президента. Але коли навесні 2023 року стало відомо, що стосовно Трампа ведеться два федеральні розслідування, і особливо після обшуку його резиденції агентами ФБР, які виявили секретні документи, все змінилося. Трамп почав швидко набирати голоси в опитуваннях, і навіть його конкуренти з праймеріз були змушені стати на його захист, звинувативши Байдена у політичному переслідуванні. Сам Трамп активно підігравав, називаючи звинувачення "полюванням на відьом" з метою не допустити його до виборів. Він почував себе настільки впевнено, що навіть відмовився від дебатів у рамках праймеріз.

У результаті до 15 січня, коли в Айові відбулися перші праймеріз, у гонці, крім Трампа і Десантіса, залишилися лише підприємець Вівек Рамасвамі, який позиціонує себе як продовжувач справи Трампа, і мейнстрімна республіканка Ніккі Хейлі, яка раніше обіймала посаду губернаторки Південної Кароліни. Після переконливої перемоги Трампа Десантіс та Рамасвамі вийшли з гонки, а Хейлі була єдиною, хто намагався кинути йому виклик. Вона активно критикувала екс-президента, але так і не змогла здобути жодної перемоги на первинних виборах. Не маючи навіть математичного шансу перемогти, у березні вона завершила свою кампанію, відмовившись підтримати суперника.

При цьому навіть після виходу з перегонів вона продовжувала отримувати голоси: на наступних праймеризах за неї проголосували до 15% республіканців. Це може говорити про те, що всередині Республіканської партії все ще є невеликий сегмент виборців, незадоволених Дональдом Трампом. Загалом він зміг успішно підпорядкувати собі партію, і пред'явлені звинувачення помітно допомогли йому у цьому.

Суд Феміди та суд публіки

Однак із загальними виборами все куди менш однозначно. Якщо на праймеріз кандидати повинні заручитися підтримкою ядра своєї партії і мотивованих активістів, то в листопаді Трампу будуть потрібні голоси більш поміркованих і виборців, що вагаються. І серед них кримінальні звинувачення на адресу колишнього президента сприймаються швидше за негативно.

Згідно з опитуваннями, більше половини американців підтримують звинувачення Трампу і вважають, що він незаконно намагався скасувати результати виборів. Також більшість думає, що суди мають пройти до виборів, і якщо Трамп буде визнаний винним, його слід відправити до в'язниці. Згідно з квітневим опитуванням Ipsos, лише 23% респондентів згодні проголосувати за Трампа, якщо його визнають винним до виборів, і лише 19% — якщо йому призначать тюремний термін. Навіть серед тих, хто зараз готовий голосувати за Трампа, 13% не підтримають його після обвинувального вироку (24% серед виборців-республіканців), а 25% — якщо його засудять до ув'язнення (37% серед республіканців).

Звідси зрозуміло, чому юристи Трампа так сильно намагаються затягнути розгляд його справ. Але постає очевидне питання: як ці дані узгоджуються з опитуваннями, які показують, що Трамп і Байден йдуть приблизно врівень? Найпростіше пояснення пов'язане з тим, що американці традиційно не дуже уважно стежать за політикою та починають придивлятися до кандидатів лише за два-три місяці до виборів. Із цим, до речі, пов'язаний і той факт, що соцопитування на цей момент стають більш точними щодо фінального результату. Згідно з опитуванням New York Times, 37% респондентів не стежать або майже не стежать за судовими процесами колишнього президента.

Але навіть якщо припустити, що до листопадових виборів вердикт присяжних за жодною справою проти Дональда Трампа так і не буде винесений, підвищений інтерес з боку виборців, а також більш активне висвітлення цієї теми в медіа цілком можуть негативно позначитися як на його рейтингах, так і на шансах повернутися до Білого дому.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]