NYT: Чиновники США розчарувалися у стратегії України після її поразки в Авдіївці

|
Версия для печатиВерсия для печати

Військовий союз між США та Україною «демонструє ознаки зношування, поступаючись місцем взаємного розчарування».

Про це повідомляє The New York Times (NYT) з посиланням на опитаних чиновників. За даними видання, Вашингтон був незадоволений завзятістю Києва у утриманні Авдіївки, а українська влада розчарована через брак боєприпасів.

NYT пише, що «роздратування Пентагону зводиться до однієї проблеми, що повторюється»: американські військові стратеги, у тому числі голова оборонного відомства Ллойд Остін, вважають, що Україні потрібно «концентрувати свої сили на одній великій битві за раз». Натомість президент Володимир Зеленський «витрачає свої сили в боях за міста, які, на думку американських чиновників, не мають стратегічної цінності».

Зокрема, офіційні особи США впевнені, що Україна «захищала Авдіївку надто довго і надто великою ціною». За їхніми словами, навіть після того, як стало зрозуміло, що російські сили здобудуть перемогу, збройні сили України (ЗСУ) не почали «стратегічного виведення військ». В результаті «виріс рівень розчарування Америки щодо політичного керівництва України, особливо пана Зеленського». На думку Пентагона, літній контрнаступ України провалився через те, що вона не слухала його поради і «досі не надто часто бажає їх слухати».

За даними NYT, влада США вважала, що колишній головком ЗСУ Валерій Залужний згоден з їхньою стратегією, але він не зумів переконати в її правильності президента України. У результаті «замість єдиної визначальної битви Київ розділив свої війська, відправивши частину Схід, а частина — інші фронти, зокрема на південь». Деякі чиновники у Пентагоні «взагалі не вважають контрнаступом» дії ЗСУ минулого літа, стверджує видання.

У свою чергу Україна «все більше розчаровується тим, що американський політичний параліч призвів до нестачі боєприпасів». З кожним днем без нових постачань боєприпасів та артилерії в українських військових дедалі більше «страждає моральний дух», пише NYT. І Київ, і Вашингтон погоджуються, що нездатність Конгресу ухвалити законопроект про допомогу Україні на $60,1 млрд «підірвала боротьбу на місцях». Крім того, українська влада «часто скаржилася, що адміністрація Байдена не поспішає передавати передові системи озброєнь, які можуть перетнути російські червоні лінії». Йдеться про винищувачів та ракети великої дальності, уточнює газета.

При цьому ні США, ні України не мають наміру припиняти співпрацю, і залишаються твердо віддані своїм зобов'язанням. Як зазначає NYT, розвідка США, як і раніше, в режимі реального часу надає українцям «значний обсяг інформації про російські командні пункти, склади боєприпасів та інші ключові вузли». Пентагон продовжує щомісяця проводити зустрічі Контактної групи, щоб «спонукати партнерів України надати їй гроші, зброю та боєприпаси». Крім того, співробітники військового відомства дають поради українським колегам щодо плану дій на 2024 рік — вони хочуть, щоб Україна зосередила свої удари на тому, щоб поставити Крим під загрозу. Це «перекладається як напад» на Кримський міст, додає NYT.

Вночі 17 лютого головнокомандувач збройних сил України Олександр Сирський повідомив, що вирішив вивести війська з Авдіївки для збереження особового складу. Глава МЗС України Дмитро Кулеба пов'язав втрату Авдіївки із відсутністю допомоги від США. Вашингтон не може погодити новий пакет допомоги Києву з кінця жовтня 2023 року.

Зображення вгогрі: битва за Авдіївку - це спроба Росії знову почати експансію / фото REUTERS

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

18:04
Юрій Бутусов: Прорив під Очеретиним - проблеми на фронті
17:06
Микола Арсенич таких би стратив: мати топ-посадовця СБУ раптом "заробила" понад мільйон. Його тато - закарпатський митник (Слідство.Інфо)
16:12
Трансляції великодніх богослужінь ПЦУ та УГКЦ: коли та де дивитися (РОЗКЛАД)
15:14
Після оновлення даних у ТЦК через е-кабінет чоловіків на ВЛК викликатимуть окремою повісткою - Генштаб
15:07
Абсолютно всі чоловіки від 18 до 60 років мають з 18 травня оновити дані в ТЦК - Генштаб ЗСУ
14:07
В Україні поки що продовжують діяти 8097 церков московського патріархату - Опендатабот
13:55
Президент призначив нового голову Хмельницької ОДА
12:11
Америка тут ні до чого: Княжицький розповів, хто гальмує прийняття закону про "заборону" упц (мп)
11:06
У росіян дійсно є план окупації Харкова та Сум - Павлюк
10:01
Сьогодні Велика п’ятниця, найскорботніший день для християн

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]