Новостворені Служби відновлення наслідують практики своїх попередників САД, — експертка

|
Версия для печатиВерсия для печати

Новостворені Служби відновлення (колишні САДи з підпорядкування Укравтодору) — одні з ключових гравців у відбудові країни. У їхньому розпорядженні — мільярди гривень. Але їхні практики не стали кращими і ті ж самі, якими були за функціонування САД.

Про це йдеться в матеріалі виконавчої директорки Інституту законодавчих ідей Мартини Богуславець «СЛУЖБИ ВІДНОВЛЕННЯ ЧИ СТАРА СІТКА АВТОДОРУ. КОМУ ДОВІРИЛИ ВІДБУДОВУ2022 року» для Дзеркала тижня.

САДи, як і ОВА, активно критикували за мільярди на ремонти доріг під час війни. А 2023-го, коли Служби автодоріг стали Службами відновлення, критики поменшало, хоча ремонт та утримання доріг залишилися у пріоритеті, та й підходи до освоєння коштів не змінилися.

Нині вони є замовниками робіт із відбудови у 24 регіонах. САДи стали розпорядниками понад 34 млрд грн тільки з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

У війну Служби відновлення, як і більшість розпорядників бюджетних коштів, у закупівлях користуються можливістю укладати прямі договори на мільярди гривень, а також опціями збільшити вартість договорів через закупівлі додаткових робіт. Якщо 2023 року конкурентних закупівель на Prozorro Служби розмістили на 21,5 млрд грн очікуваної вартості, то прямих — у 2,5 разу більше, на майже 54 млрд грн.

Агентство відновлення активно впроваджує антикорупційні заходи на вищому рівні. Однак їх варто першочергово спустити до регіонів, де і здійснюються закупівлі та виконання проєктів відбудови, пише авторка.

Служби й досі працюють з формальними антикорпрограмами, з недіючими громадськими радами, а про конкурси на посади там узагалі забули.

Нині середньостатистична Служба — це 58-60 працівників. Середня заробітна плата працівника у 2022 році близько 30 тис. грн у місяць.

"У керівників зарплати вищі — в середньому 73 тис. грн або 2 тис. дол. в місяць. За нашими даними, найбільше у 2022 році отримали начальники Служб у Хмельницькій (1,81 млн грн або майже 50 тис. дол.), Чернігівській (1,75 млн грн або майже 48 тис. дол.), Чернівецькій (1,57 млн грн або майже 43 тис. дол.), Івано-Франківській (1,53 млн грн або майже 42 тис. дол.) та Тернопільській (1,39 млн грн або 38 тис. дол.) областях.

Проте, незважаючи на достатньо високі зарплати, існують серйозні ризики призначення на посади керівників Служб відновлення осіб з низьким рівнем доброчесності. 

У 2019 році НАБУ затримало керівника САД у Миколаївський області під час одержання ним траншу відкату — 90 тис. дол. 

«Аргумент»


 

 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]