«Немає програми, є лише сам Дональд Трамп»: що обіцяє виборцям колишній президент США, який зараз лідирує у опитуваннях

|
Версия для печатиВерсия для печати

Менше двох місяців залишається до старту американських праймеріз, під час яких визначаться кандидати на президентську посаду від республіканської та демократичної партії. Незважаючи на судове переслідування, численні скандали та бан у всіх соцмережах, у республіканців з великим відривом лідирує Дональд Трамп — прямо зараз за нього готові проголосувати більше половини виборців, тоді як за його найближчого конкурента, губернатора Флориди Рона ДеСантіса, — не більше 15%.

Видання novayagazeta.eu розповідає, хто та чому підтримує Дональда Трампа і з якою програмою політик іде на свої треті президентські вибори.

«Я міг би застрелити людину п'ятою авеню і не втратити жодного виборця», — сказав Дональд Трамп у розпал передвиборчих перегонів 2016 року. Тоді його рейтинг був на 20 пунктів нижчим за нинішній, проте цього виявилося достатньо, щоб перемогти у праймеріз, а потім обійти Клінтон.

З того часу сталося багато. Після програшу Джо Байдену у 2020-му та звинувачень у провокуванні заворушень, що завершилися захопленням Капітолію, Трампа позбавили його головного інформаційного майданчика, заблокувавши аккаунт у Twitter, та майже перестали запрошувати на телебачення. У травні 2023 року суд Нью-Йорка визнав Трампа винним у сексуалізованому насильстві над письменницею Елізабет Джин Керролл, зобов'язавши виплатити потерпілій 5 млн доларів, а в липні йому звинуватили відразу за 38 пунктами, у тому числі у зберіганні секретних документів у його флоридській -а-Лаго. За оцінкою екс-президента, за сукупністю всіх звинувачень йому може загрожувати більше 500 років в'язниці.

Але якщо кримінальне переслідування і позначається на популярності Трампа, то у позитивний бік, що підтверджується і формальними передвиборчими опитуваннями, і сотнями мільйонів переглядів його нечастих інтерв'ю. Причому лідирує Трамп не лише у внутрішньореспубліканських перегонах.

Проведене минулого тижня опитування CNN показало: якби вибори відбулися зараз, Трамп переміг би свого головного суперника Джо Байдена з відривом у 4%.

Трамп веде кампанію за своїми правилами, ігнорує дебати та продовжує звертатися до аудиторії безпосередньо — на численних мітингах та через власну соціальну мережу The Truth.


Прихильники Дональда Трампа вітають його на передвиборному мітингу на стадіоні Теда Хендрікса в парку Генрі Міландера 8 листопада 2023 р. Фото: Alon Skuy / Getty Images

«Типовий трампівський виборець»

Сенсаційна перемога Трампа на виборах 2016 року породила безліч досліджень, у яких автори намагаються намалювати соціально-психологічний портрет його типового виборця.

Політолог Метью Макуїльям з колегами з Массачусетського університету опитав 1800 американців, які голосували за Трампа, і дійшов висновку, що загальною для них рисою є авторитарний тип мислення. Він характеризується консерватизмом, схильністю до простих рішень, потребою у сильній руці та вибором на користь безпеки на шкоду свободі.

Інше опитування, проведене виданням Politico спільно з центром маркетингових досліджень Ipsos, показало, що прихильники Трампа виступають за збереження традиційних гендерних ролей, стурбовані їхньою ревізією, а також здебільшого вважають, що чоловіки в сучасному західному суспільстві зазнають дискримінації.

Нарешті, група з вивчення виборців вашингтонського Фонду демократії, яка опитала 8 тисяч прихильників Трампа, виділила серед них п'ять груп, кожна з яких має свою мотивацію:

- переконані консерватори (31%) — переважно чоловіки верхнього середнього класу, поборники традиційної моралі, які вкрай насторожено ставляться до мігрантів. Активні, залучені до політики, у курсі новин та політичних процесів, виступають за вільне володіння зброєю;

- прихильники вільного ринку (25%) — найбільш освічена та заможна група трампістів. Також переважно чоловіки, які володіють власними будинками і мають приватну медичну страховку. Не сприймають втручання держави в економіку, але до проблем міграції та ЛГБТ підходять із ліберальних позицій. Голосували швидше проти Клінтон, аніж за Трампа;

- захисники «традиційної Америки» (20%) – найменш освічена та забезпечена група. Люблять говорити про свою релігійність, але в церкві трапляються рідко. Вільний час проводять перед телевізором, але найменше обізнані про поточні політичні події. Переконані, що вибори та політична система загалом фальсифіковані;

- антиелітна група (19%) – ці виборці переконані, що американські еліти використовують політичну систему у своїх інтересах проти простих людей. Належать до середнього класу, підтримують підвищення податків на багатство, не релігійні, але на відміну від виборців Демократичної партії менш терпимі до мігрантів, особливо з мусульманських країн;

- відсторонені (5%) — ця група представлена переважно жінками, які слабо поінформовані та мало залучені до політики, але переконані, що політична система працює проти них.

Прихильники колишнього президента США Дональда Трампа прибувають на мітинг, організований клубом 47 USA у конференц-центрі округу Палм-Біч 11 жовтня 2023 р. в Уест-Палм-Біч, штат Флорида. Фото: Alon Skuy / Getty Images

"Не існує "типового трампівського виборця", ці люди дотримуються різних поглядів навіть з ключових питань", - пише автор дослідження Емілі Екінс, додаючи, втім, що практично для всіх груп характерні ворожість до нелегальних мігрантів, особливо з мусульманських країн, і незадоволеність своїм фінансовим та соціальним становищем. Переважна більшість прихильників 45-го президента США переконані, що «раніше було краще», і сповнені рішучості, відповідно до його головного передвиборчого гасла, «зробити Америку знову великою».

Трампономіка: війна тарифів

Єдиного документа з умовною назвою «Передвиборча програма Дональда Трампа – 2024» не існує. Порядок денний, з яким Трамп звертається до своєї різношерстої аудиторії, представлений у вигляді невеликих нотаток на його офіційному сайті та серії відеороликів, об'єднаних заголовком Agenda 47 (у разі перемоги Трамп стане 47-м президентом США). У них він пропонує захистити дітей від «гендерного божевілля», покінчити з нелегальною міграцією, запровадити у школах уроки патріотизму, а всіх безпритульних переселити до спеціальних наметових містечок. Різноманітні за змістом ролики об'єднані однією загальною рисою — Трамп пропонує прості вирішення вкрай непростих проблем. Наприклад, «повернути робочі місця та багатство Сполученим Штатам», а також «запустити економічний бум» він планує через запровадження нового закону про взаємну торгівлю, який дозволить США запроваджувати тарифи для будь-якої країни, яка запровадила їх щодо США.

«В інших країнах буде два варіанти — вони позбавляться своїх тарифів щодо нас або заплатять нам сотні мільярдів доларів», — обіцяє політик.

В одному з телевізійних інтерв'ю Трамп запропонував запровадити універсальний базовий тариф на весь імпорт у розмірі 10%, що нібито має знизити дефіцит торговельного балансу, мотивувати бізнес виробляти всередині країни та покласти край несправедливості у міжнародній торгівлі.

Президент вашингтонського аналітичного центру Peterson Institute for International Economics Адам Позен назвав ідею «жахливою».

"Це позбавить американські сім'ї величезного вибору, значно здорожчить їхнє життя і залишить мільйони людей без роботи", - переконаний експерт.

Не в захваті від цієї пропозиції навіть колишній радник Трампа з питань внутрішньої політики Пол Уїнфрі.

«Тариф такого розміру втілився б у ще одному величезному податку людей, яким він покликаний допомогти. Через нього просто зростуть ціни, саме тоді, коли Федеральна резервна система насилу стримує інфляцію», — каже Уїнфрі, який сьогодні очолює Центр інновацій в економічній політиці.

Зачистка «глибинної держави»

У рамках адміністративної реформи Трамп пропонує «повернути владу американському народу шляхом зачистки «глибинної держави», звільнення шахраїв і боротьби з корупцією». Слово «зачистка» (cleaning) використовується у буквальному значенні і невипадково викликає алюзію до сталінського СРСР.

«Ми почнемо масштабні репресії проти урядовців, які вступають у змову з виробниками фейкових новин, щоб навмисно створювати хибні сюжети та підривати наш уряд та демократію. Коли це буде зроблено, ми висунемо кримінальні звинувачення», — пояснює Трамп у п'ятому пункті свого плану.

Проте більше уваги експерти та публічні коментатори приділили першому пункту, в якому Трамп у разі обрання обіцяє «негайно перевидати Указ від 2020 року, який відновлює повноваження президента щодо усунення неугодних бюрократів» та погрожує «використовувати цю можливість дуже агресивно».

Йдеться про виконавчий указ «Про створення списку F у виключеній службі», випущений Трампом за три місяці до припинення повноважень. До «виключеної служби» (excepted service) до американської адміністративної термінології відносять велику категорію держслужбовців, які у конкурсному доборі. Зокрема, це співробітники численних федеральних агентств, набрані за особливою процедурою. Згаданий указ, анульований Байденом невдовзі після його вступу на посаду, дозволяв Трампу переводити чиновників у цю категорію на свій розсуд, після чого він мав право їх звільняти. Фактично це дозволяло повністю підкорити більшу частину чиновницького апарату волі президента.

«Ми знищимо «глибинну державу», виженемо паліїв війни з уряду, виженемо глобалістів, комуністів, марксистів та фашистів. Ми виженемо хворий політичний клас, який ненавидить нашу країну», - заявив Трамп на нещодавньому мітингу в Мічигані.

Дональд Трамп йде після виступу на мітингу, організованому клубом 47 USA у конференц-центрі округу Палм-Біч 11 жовтня 2023 р. в Уест-Палм-Біч, штат Флорида. Фото: Alon Skuy / Getty Images

Його соратник Рассел Воут, який у роки президентства Трампа очолював Управління менеджменту та бюджетування, висловився ясніше.

"Ми спробуємо виявити вогнища незалежності та знищити їх", - визнав він в інтерв'ю The New York Times. Газета звертає увагу, що ухвалення закону про «список F» дозволить Трампу взяти під особистий контроль ключові федеральні відомства, у тому числі Комісію з комунікацій, яка розробляє правила для телевізійних та інтернет-компаній, та Торгову комісію — одного з головних бізнес-регуляторів.

Крім цієї реформи, яка може кардинально змінити баланс сил у політичній системі США, Трамп має намір позбавити Конгрес можливості розпоряджатися бюджетними коштами. Формально цей пункт програми звучить як «використання конфіскації для скорочення видатків, призупинення інфляції та знищення «глибинної держави»». По суті, йдеться про те, щоб за допомогою інструменту конфіскації вилучати кошти, які вже виділені Конгресом на ті чи інші проекти, що дозволить взяти під президентський контроль значну частину держвидатків.

За словами Боба Когана, директора з федеральної бюджетної політики Центру прогресу Америки, у разі ухвалення ці норми відкриють великі можливості для зловживань.

"Проблема в тому, що вони дозволять президенту повністю ігнорувати закони, які він не вважає корисними", - сказав Коган в інтерв'ю порталу Semafor.

Дональд Трамп зустрівся з Володимиром Путіним на саміті G20 в Осаці, Японія, 28 червня 2019 року. Фото: Kremlin.ru

Дзвінок Путіну

«Цього ніколи не сталося б, якби я був президентом, ніколи! Сотні тисяч людей залишилися б живими, а міста — цілі», — про війну в Україні Трамп говорить у кожному інтерв'ю та публічному виступі. Він не втомлюється нагадувати, що під час його перебування президентом подібних конфліктів не було, пояснюючи це тим, що Путін і Сі Цзіньпін поважають його більше, ніж Джо Байдена.

У своїх передвиборних роликах Трамп наполягає: «Щодня війни, яка триває в Україні, ми ризикуємо розпочати глобальну війну. Нам потрібний світ без зволікання!» - І пропонує оригінальний спосіб досягти бажаного. На його думку, для цього потрібно, по-перше, зв'язатися з Путіним — Трамп запевняє, що зможе за 24 години умовити російського президента зупинити бойові дії, не розкриваючи, утім, можливих деталей такої розмови. До речі, у червні в ході пленарного засідання на Петербурзькому економічному форумі Володимир Путін загалом компліментарно висловився про Трампа, зауваживши, що при ньому «жодних важких подій в Україні і не було». По-друге, Трамп єдиний із усіх кандидатів-республіканців пропонує негайно припинити військову допомогу Україні та переконати її, що втрачені землі вона не поверне. І нарешті, по-третє, на думку Трампа, потрібно звернути погляд усередину країни і «демонтувати глобалістський неоконсервативний істеблішмент, який постійно втягує Америку в нескінченні війни, вдаючи, що бореться за свободу та демократію».

У картині світу Трампа головним ворогом навіть західної цивілізації не Росія чи Китай, а сам Захід, де-факто скасував національні кордону, але нездатний навести лад у своїх містах.

При цьому Трамп не тільки не планує знижувати військовий потенціал Америки, але має намір його розширити або, як він це називає, відновити гордість і честь виснажених американських збройних сил. Також політик не планує відмовлятися від підтримки Ізраїлю у боротьбі з ХАМАСом.

Міжнародний оглядач Wall Street Journal, професор нью-йоркського коледжу Бард Уолтер Рассел Мід вважає, що, на відміну від першого терміну, коли Трампа оточували досвідчені радники і він до них прислухався, цього разу у разі перемоги політик має намір спиратися на власне бачення та інстинкти. . Це неминуче спричинить опір чиновників Держдепартаменту та частини офіцерів Пентагону і призведе до пробуксування американської зовнішньополітичної машини, а то й зовсім до бюрократичної війни.

"Він ніколи не був прихильником міжнародного порядку, заснованого на правилах, і не надавав великого значення таким інститутам, як ООН і НАТО, воліючи домовлятися безпосередньо зі світовими лідерами", - пише Мід. При цьому він додає, що примирення з Москвою у будь-якому випадку малоймовірне, враховуючи намір Трампа збільшити військові витрати та наростити видобуток нафти.

Екс-радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон сприймає безапеляційні заяви колишнього шефа з іронією, що не приховується.

«Яку сферу не візьми, у неї майже немає програми, є лише сам Дональд Трамп. А його роздуми, ніби він здатний вирішити суперечку між Україною та Росією за 24 години, настільки безглузді, що руйнуються під власною вагою», — каже Болтон.

Вгорі: Дональд Трамп під час його виступу на передвиборному заході у Кларемонті, штат Нью-Гемпшир, 11 листопада 2023 р. Фото: Scott Eisen / Getty Images

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу хмарно з проясненнями, короткочасні дощі, прохолодно
18:07
Офіс генпрокурора збрехав про закриття 20% справ проти бізнесу за дорученням Зеленського
16:03
На Сумщині жителям 10-кілометрової зони від кордону з росією рекомендують евакуюватися
15:13
Ухилянт-"мажор" Олександр Слобоженко погрожує журналісту Ткачу
14:27
Буданов вже заперечує сам себе щодо наступу рф на Суми
13:44
ЄС ухвалив план Ukraine Facility для України, цьогоріч €16 мільярдів
12:04
Гроші на оборонні споруди на Харківщині були "розпиляні": Харківська ОВА платила мільйони фіктивним фірмам з Дніпропетровщини. Це і є державна зрада
11:07
Атаки росіян на Харківщину триватимуть кілька днів, потім РФ планує “потужний наступ” на Суми, – Буданов
10:02
Тепер вже "у червні": не-українська за світоглядом і ментальністю більшість в Раді не поспішає забороняти московський патріархат в Україні
09:30
На Сумщині евакуюють населення Білопілля та Ворожби

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]